Neanderthal Lives Matter

Když jsem se ráno dočetl, že se v Bernu musí zbourat divadlo, protože město bylo jeden čas akcionářem otrokářské South Sea Company, uvědomil jsem si, že se očista nezastaví ani na hraničním přechodu ve Folmavě ...

I my se brzy přihlásíme k naší zodpovědnosti za utrpení afrických otroků. Nebyl to snad Emil Holub, který zneužíval černošské nosiče, když si rajzoval po jižní Africe? Nebyla to snad česká knížata, která si z otrocké práce postavila ten nechutně rozsáhlý imperiální komplex nad Hradčanech? Kolik krve asi lpí na základech baziliky, později chrámu Sv. Víta, Zikmunda a a Vojtěcha? Bude se to muset zbourat. A co Národní muzeum? Bylo postaveno i z příspěvků různých šlechticů a jiných zbohatlíků a ti jistě ke svým penězům nepřišli bez prakticky nezaplacené práce otroků různých ras.

A pak jsem si uvědomil, že musíme být ještě důslednější: Jak se zachoval Homo sapiens? Přišel z africké velké prolákliny (ano, původem jsme všichni Afričané). Osídlil nejprve severní Afriku, pak Arábii, Asii, Evropu, Oceánii a posléze i Ameriku. Při své expanzi do Evropy tento původní africký homo sapiens vytlačil a zlikvidoval neandertálce.

Kdo se zastane neandertálců? Kdo jim splatí utrpení a genocidu námi způsobenou? Neaderthal Lives jsou také matter. Nejprve se jim všichni musíme za chování našich předků před 40.000 lety omluvit. Potom budeme muset zbourat všechny pomníky a vůbec všechny stavby v Evropě. Jsou připomínkou našeho ošklivého chování.
 

Autor: Richard Neugebauer | pondělí 28.12.2020 8:35 | karma článku: 39,88 | přečteno: 1366x