Nahoře bez, dole bez, úplně bez (odvahy)

Možná už jste viděli fotografie ze šedesátých let z Íránu nebo Afghanistánu. Ženy v krátkých sukních, s moderními účesy, po burkách ani památky ... Kdeže ty časy jsou! Jen aby nedorazily i jinam ...

Když člověk vidí padesát let staré fotky, neuvěřil by, že to jsou muslimské země - krátké sukně, otevřené boty, make up, prostovlasé ...

A jak nás před 35 lety v Jugoslávii příjemně překvapilo, že většina holek byla na pláži nahoře bez. A v těch zákoutích, kam nebylo úplně vidět, jste narazili na každém kroku na nudisty. Smáli jsme se zátahům Louise de Funes na nudisty na Riviéře. Francie byla nudismem pověstná. Dobře se pamatuji na Saint Tropez: Rodina prostě přišla a všichni se svlékli jakoby nic. To by se tenkrát na koupališti v Čakovicích asi nestalo.

A Němci  byli nudismem u Baltu a Severního moře přímo posedlí. Vyhlášené rezorty pro ně bývaly i na Sardinii, Korsice, Mallorce anebo ... Fuerteventuře.

Kanárský ostrov Fuerteventura byla dnes v létě jednou z mála volných destinací. Tak jsem se tam vypravil.

"FKK-Paradies", říkali mi Spolkoví Němci. Desítky pláží jedna za druhou na jihu, východě i severu, mnohé i dál od hotelů, členité a rozlehlé s písčitým povrchem bez nebezpečí ježků nebo ostrých kamenů k tomu přímo vybízejí.

Tripadvisor říkal, že Esmeralda Norte má celou jižní část FKK, Sotavento měla být ideální pro nudistické procházky zdéli mnoha kilometrů, také Esquinzo, Mal Nombre, Jandia. Přechod přes jandijskou šíji na západ měl být typickým nudistickým pochodem.

A jaká je realita? Nudisté byli především starší muži. Pokud tam postávaly ženy, měly evidentně přes 80 kilo a přes 60 let. Jen ti si troufli nazí nejen ležet, ale dojít i do vody a zpět. Museli to být ti, kdo pamatovali sedmdesátá léta, kdy byl nudismus běžný.

Pak tam byla celá řada žen, které se sice opalovaly nahé, ale do vody už si bez kalhotek netroufly. Oproti udávaným 20% nudistů a 80 %  textiláků jsem napočítal nudisty maximálně na prstech obou rukou, více ne.

Nejde o nějaký voyerismus. Nejde o to, že bychom rádi čuměli. U moře většinou ležíte, nebo se koupete a na těch rozlehlých plážích toho stejně z naháčů paradoxně mnoho nevidíte. Jde o pocit svobody a koneckonců je to mnohem příjemnější než v mokrých plavkách ležet v tom neustálém fuerteventurském chladivém vánku.

Tu a tam vidíte muslimské rodiny, kde se ženy i dívky zabalené od hlavy k patě trápí v mokrých hadrech, jen aby proboha neukázaly kotník. To podle mě není normální a nerad bych se dočkal toho, aby se třeba "nahoře bez" zakázalo.

 

Autor: Richard Neugebauer | středa 26.8.2020 14:48 | karma článku: 34,37 | přečteno: 2340x