Lidé si nejsou rovni, aneb o přínosu korespondenčních voleb

Korespondenční volba vadí populistickým stranám. Ty sázejí na voliče s omezeným rozhledem, tedy dobře manipulovatelné. Koho pomůže zapojit korespondeční volba?

Za Francouzské revoluce vzniklo heslo "Volnost, rovnost, bratrství". Chtělo nám říct, že ve feudální společnosti existují umělé překážky vytvářející mezi lidmi nerovnost. Člověk musel být "šlechtického původu", aby mohl vykonávat nějaké úřady, či dosáhnout dalších privilegií. Tyto překážky a výsady byly odstraněny. Vrcholem těchto snah bylo zavedení rovného volebního práva počátkem 20. století.

Po více než sto letech, kdy jsem si všichni před zákonem a u volební urny rovni, si můžeme přiznat, že skutečná přirozená rovnost má své meze. Lidé si nejsou úplně rovni. Jsou chytřejší a hloupější,  z lepšího rodinného zázemí nebo z horšího, pracovití a charakterní a líní a podrazáci, jsou bohatí a chudí, rodinně založení a samotáři, staří a mladí, nemocní a zdraví atd. .... Bylo by ideální, kdyby ve volbách převládli ti, kdo jsou chytřejší, schopnější a dlouhodobě orientovaní, i kdyby jich byla menšina.

Jak to souvisí s korespondenční volbou? ANO a Okamurovci vytýkají korespondenční volbě její "neústavnost". že prý nebude zaručena tajnost (někdo se může na cestě od odesílatele k adresátovi do obálky podívat nebo voliče může ovlivnit dominantní manželka) ...

Ať už bude technické zajištění těchto voleb jakékoli, v dnešní době lze volit kliknutím prostřednictvím nějaké online identity. 

Zásadní je, komu korespondenční volba umožní, aby se zapojil. Budou to zahraniční voliči žijící poněkud dále od zastupitelských úřadů. Jsou jich statisíce. Ze zkušenosti víme, že zpravidla volí "konzervativní" a "protržní" strany. Proč?

Lidé, kteří se dokázali uchytit v zahraničí a mnozí z nich jsou ještě ochotni dojet i dnes stovky kilometrů na ambasádu, aby odvolili, musejí být:

- schopní,

- jazykově vybavení,

- pracovití (představte si každý z nás, že za 2 týdny odjede do Ameriky a bude se tam nějak muset živit!)

- ochotní obětovat něco pro svou zemi (nemají to 300 metrů k nejbližší škole, kde máme volební místnost my. Nežijí tu, takže by jim naše vláda mohla být ukradená).

Tito lidé od našeho státu nedostanou žádné dávky, ani dotace. Vědí, že se musejí uživit sami. Vědí, že stát je zadlužený atd.. Ti jistě nebudou volit ANO, ani SPD, ani sociální demokracii.

Jsou to ti lidé, kteří by nám jen prospěli, kdyby se vrátili, a až se část z nich vrátí, mohou být nadějí do budoucna. Ať je korespondenční volba co nejširší. Je to v zájmu naší země. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Richard Neugebauer | pátek 5.1.2024 13:33 | karma článku: 20,39 | přečteno: 771x