Katastrofální zjištění

Neštěstí se lépe snáší, pokud se o ně člověk podělí s přáteli. A kde jinde už hledat přátele než na blogu.IDNES.CZ?

V životě jsem to sice dotáhl dost daleko logisticky, bydlím 151 kilometrů od místa narození, ovšem profesně jsem příliš neuspěl. Ta se stalo, že moje manželka musí pracovat. Což o to, na pracovišti si našla mezi ostatními dojičkami přítelkyně a s dobytkem se dostane na čerstvý horský vzduch. Majitel farmy o jedenácti tisících hektarech je z Prahy. Nejenže své zaměstnance skoro nikdy nebije, ale dokonce se dostane na svůj majetek kvůli jeho odlehlosti sotva jednou do roka. 

Jak už to tak u žen bývá, po většinu pracovní doby vedou ty svoje nekonečné, naprosto bezobsažné hovory. Včera po kontrole zdravotního stavu telat však kamarádky z chléva zabředly do hlubokomyslnějšího tématu. Jedna z nich na nějakém televizním kanálu viděla vědomostní soutěž. V ní se vyskytla otázka, za kterých císařů bylo postaveno Colosseum.

U večeře nad okoralými krajíčky chleba "Křupák" si z nedostatku jiných intelektuálnějších témat vzpomněla právě na tohle:

Hrdý na své gymnasium jsem vypálil, dodneška si pamatuje sousloví "amfiteatr Flaviovců":

"Vespasianus a Titus Flavius Sabinus. Které jsi myslela ty?"

"Já neznám žádného římského císaře!"

Dobře že vnučky byly právě na žebrotě, protože kdyby mě viděly, jistě by si myslely, že udeřila moje poslední hodina, jak jsem zezelenal:

"Jak, neznáš žádného římského císaře?"

"Tak. Historii jsme měli jen dva semestry a mě to nikdy nebavilo."

 "A to se dovídám až teď, po 36 letech manželství?"

Moje otázka na ni neudělala žádný dojem. Za to na mě:

"Toto jsou základní věci (hlavou mi běžela jména Caesar, Octavian, Marcus Aureliua, Traianus ....), kdybych to věděl, nikdy bych si tě nevzal!" 

A teď nevím: Důslednost je zásadní. Mám se rozvést nebo raději zastřelit? 

Autor: Richard Neugebauer | sobota 19.5.2018 6:09 | karma článku: 15,03 | přečteno: 707x