Jak zabránit odlivu dividend do zahraničí?

Odlivu dividend zabráníme, když jejich příjemci budou bydlet v českých zemích. A klíčem k tomu je zdravý trh práce s přiměřenou nezaměstnaností a banda všehoschopných zbohatlíků. Nevěříte? 

300 miliard korun odtéká každý rok z českých zemí v dividendách zahraničním vlastníkům.

Zdanit je? Tak utečou. Ostatně není pro ně problém vykázat dostatečně nízký zisk. Co s tím?

1. Můžeme to zahraničí oplatit tak, že budeme zase my stahovat dividendy z podniků v zahraničí.  To už se ostatně děje. Desetitisíce, možná statisíce z nás vlastní akcie nebo podílové fondy a pobírá jejich prostřednictvím dividendy třeba od Coca Coly. 

I velcí čeští podnikatelé kupují zahraniční podniky, třeba Česká zbrojovka koupila firmu Colt. Zisky z prodeje zbraní Američanům bude stahovat z Ameriky sem.

2. Další možností je, že vyrostou místní podnikatelé natolik, že více obsadí český trh a dividendy zůstanou doma. Nepůjdou americkým nebo německým  zbohatlíkům, ale českým (nebo slovenským, že). Máme dobré příklady: Kellner, Komárek, Strnad ... ostatně i Babiš. V podnikání má bezskrupulózní, dravý a na pravidla nedbající dravec své místo. V politice ne.

3. Mít dravé a schopné podnikatele je jedna věc, ale to nestačí. Je potřeba, aby měli na podnikání zdroje. Peníze problémem nejsou, banky sedí na stovkách miliard a nemají je kam investovat. Problém je s pracovní silou. I v době největší pandemické krize u nás byla volná místa??? Teď, po otevření trhu, mají firmy problém sehnat zaměstnance??? To není zdravá situace.

Pamatujete, když zkrachovala banka Lehmann Brothers? Téhož dne jsme viděli, jak propuštění zaměstnanci s krabicí osobních věcí opouštějí firmu. Jak by to bylo u nás? Nejdřív Kurzarbeit, potom výpovědní lhůta a nakonec odstupné. 

Máme nízkou nezaměstnanost. Ta je ale tak nízká, že to blokuje ekonomický růst. Rostoucí firmy musejí mít možnost vybrat si a nabrat pracovníky. Jedním z efektů přistěhovalectví v Německu je, že třeba v pohostinství a službách vznikají a zanikají statisíce špatně placených míst a trh práce je pružný.  

Kurzarbeit je socialistická blbost. My totiž nevíme, která pracovní místa má smysl zachraňovat a která ne. Na druhou stranu, jsme tak bohatá společnost, že si nemusíme hrát na umělá pracovní místa, ale můžeme všem potřebným poskytnut životní minimum. Ovšem jen takové, abychom každého motivovali k návratu na trh práce.

Dostatečně vysoká nezaměstnanost donutí všechny pracovat efektivněji, a proto je nutnou podmínkou blahobytu.

Autor: Richard Neugebauer | pátek 11.6.2021 10:31 | karma článku: 15,43 | přečteno: 432x