Jak vyřešit ruskou menšinu jako hrozbu agrese?

Agrese Ruska na Ukrajině zdaleka není u konce. Nicméně už dnes se musíme zabývat poválečným uspořádáním východní Evropy. Jaké kroky bude třeba učinit, aby se snížila hrozba další války? Jedním z nich je problém ruské menšiny ...  

Putin využil ruskou menšinu na Ukrajině jako záminku  napadení sousední svrchované země, Použil tamní Rusy jako pátou kolonu. Až tato válka skončí, musí se hrozba zneužití ruské menšiny na Ukrajině, v Litvě, Lotyšsku, Estonsku, Moldávii, Gruzii i Kazachstánu vyřešit. Historická zkušenost nám nabízí následující řešení:

1) je třeba zkonfiskovat Rusům, zrádcům kolaborantům a jejich přisluhovačům veškerý nemovitý i movitý majetek,

2) maximální počet těchto Rusů se musí odsunout do Ruské federace. Když chtějí patřit k Rusku, ať si tam jdou. 

3) Určitě se ale nepodaří odsunout všechny. Vždyť třeba jen v Lotyšsku tvoří Rusové více než čtvrtinu obyvatelstva. Zbývající Rusy je třeba rozptýlit po celém území tak, aby nikde nevytvořili větší skupinku. Zásadně musejí opustit území, které dosud obývali, aby byly vytrhány jejich kořeny. Případný návrat do jejch rodišť by měl být zakázán po dobu nejméně 60 let. 

4) musí se zrušit veškeré ruské školy, zakázat ruské noviny, spolky, rozhlas, televizi i internet. Menšiny někdy mají sklon učit se mateřský jazyk potají navzdory postoji úřadů. V době internetu je zvláště obtížné takové samovýuce zabránit. Bude proto třeba vytvořit virtuální dohled nad aktivity mladých Rusů včetně sledování jejich působení na sociálních sítích.

5) je třeba oddělit děti od matek tak, aby se každé ruské dítě stýkalo jenom s neruskými vrstevníky. Staré Rusy už ruštině neodnaučíme, ale když se jim vezmou školy, během jedné generace zapomenou jazyk i kulturu a budou se cítit jako Lotyši, Litevci apod..

Že to vede k úspěchu, ukazuje nejen naše národnostní politika po roce 1945, ale třeba i postup Francie v Alsasku nebo Polska v Holním Slezsku. Naopak příliš mírný postup Poláků v Horním Slezsku způsobuje problémy s tamním slezskoněmeckou menšinou dodnes.  

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Richard Neugebauer | úterý 25.4.2023 8:34 | karma článku: 9,53 | přečteno: 298x