Daň z nemovitostí pro babičku z Orlických hor

To se ještě guvernér České národní banky bude divit! Před ústavou i finančním úřadem jsme si všichni rovni! Posmívat se nám nikdo nebude!

Guvernér České národní banky navrhl, aby byla zvýšena daň z nemovitostí pro druhou a další vlastněnou nemovitost. Chtěl si tak došlápnout na ty, kdo vlastní více než jednu nemovitost. Jako příklad toho, kdo je tak chudý, že má jen jediné vlastní obydlí a neměl by tedy platit vyšší daň, řekl:

„Uznávám argument, že přece nejde jen tak zvyšovat daň babičce v Orlických horách. Ale ona má jednu nemovitost a má tam trvalé bydliště. Pokud má ovšem někdo pět bytů, takzvaně „pro děti“, nevidím žádný důvod, proč by i v takových případech měl platit extrémně nízkou, de facto „sociální“ nemovitostní daň,“

Zdroj:https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/rusnok-cnb-guverner-nemovitosti-zdaneni.A191129_093944_ekonomika_fih

To je urážka Orlických hor. My se také neposmíváme hornoplánsku, osoblažsku nebo frýdecko-místecku, těm odlehlým krajinám, odkud všichni utíkají za prací do Prahy nebo do Ameriky.

To my utíkat nemusíme. Každý, kdo chce, může pracovat u linky  ve Škodovce v Kvasinách, v okolí je dostatek živností i středních firem a na polích hospodaří prosperující velkostatky. Ti línější a hloupější si na svůj denní chléb mohou vydělat v řadách početného obecního i státního úřednictva.

Nadto oblast kypí čilým kulturním životem (vždyť z Rychnova nad Kněžnou pochází více než desítka nejvýznamnějších českých spisovatelů) a díky 14 platům ročně si nemohou na nízké tržby stěžovat ani provozovatelé hospod a erotických podniků.

Duchovněji založení potom se mohou podílet na obnově kulturních míst, jako je Neratov, kde mimochodem existuje i pivovar a řada dalších je jich po okrese Rychnov nad Kněžnou i Ústí nad Orlicí. Ne nadarmo se zámkům v údolí Divoké Orlice říká "česká Loira".

A pokud jde o počet a ceny nemovitostí, doporučuji guvernérovi, aby se podíval na chalupy Pražáků na horách a příbytky škodováků v předhůří. Legrace ho přejde. 

I my, Orličtí horalé, chceme v dostatečné míře přispívat na státní rozpočet, podílet se na jeho deficitu a veřejném dluhu a žádný guvernér se nám nebude posmívat! 

Autor: Richard Neugebauer | středa 4.12.2019 15:05 | karma článku: 24,54 | přečteno: 1479x