Dabovat Pavla Trávníčka

Nikdy vás nezarazilo, že prince Pavla Trávníčka ve Třech oříšcích pro Popelku dabuje Petr Svojtka? Copak princ nemůže být ....

Kdo sleduje třeba 3SAT, ví, že když někdo mluví švýcarskou němčinou, musí se to pro ostatní Němce překládat. Prostě by tomu nerozuměli. To nám ale v českých zemích nehrozí. Nanejvýš třeba v pořadu "Prostřeno" můžeme hádat, odkud účastníci jsou. Jestli z kladenska, novojičínsa nebo z náchodska. Novojičíňáci používají na konci infinitivu ť místo t (jesť místo jíst). Východočeši říkají "s cibulej" a mají zvláštní otevřené "v", které přechází až do"u".

44 let se dívám na Tři oříšky pro Popelku a teprve letos mě napadlo, jak je absurdní, že "Brňáka" Trávníčka "dabuje" "Pražák" Svojtka,  Mluvil snad Trávníček nesrozumitelně? Ne. Používal by úplně stejnou slovní zásobu a větnou stavbu, jen by mluvil s brněnským přízvukem. I brněnský Karel Höger měl problémy a pro mě je to jen důkaz bezbřehého čechocentrismu. 

Jak se potom díváme na jiné národy (jsou němé - Němci, protože jim nerozumíme), když nám vadí brněnský přízvuk?

Teď ještě zrušíme kraje a kvůli každé blbosti budeme komunikovat s Prahou. Jak pokrytecké! To už rovnou můžeme všechny pravomoci přenést do Strassburgu nebo Bruselu. Vždyť to je stejné uvažování. Na co platit darmožrouty v Praze? Některé úřady mohou být klidně na venkově - ve Zlíně, Ostravě nebo Brně a zbytek může být efektivně řízen z evropské centrály!

Copak si myslíte, že neslyšíme otevřené a prodloužené samohlásky pražského a středočeského dialektu? Copak princ nemůže mluvit s brněnským přízvukem?

Autor: Richard Neugebauer | pátek 29.12.2017 14:24 | karma článku: 27,57 | přečteno: 1790x