Cena je informace aneb DPH 10% na vodu

Škoda, že náš stát se řídí více přáním lidí, kteří neumí přečíst ani jízdní řád, než vyzkoušenými pravdami alespoň na úrovni obchodní akademie.

Opravdu jsem byl osloven člověkem, abych mu poradil, kdy jede autobus, protože se nedokázal vyznat v jízdním řádu. Ano, i takoví lidé mají volební právo!

Úspěšní, bohatí a chytří lidé mají velkou odpovědnost vůči těm ostatním. Jsem-li bohatý, nemusím se přece bát, že nebudu mít na živobytí, když mě vyženou z úřadu. Můžu tedy říkat i nepříjemné pravdy, 

Třeba, že čím je něco levnější, tím je po tom větší poptávka. Voda kdysi byla neomezeným zdrojem. Dnes už zcela jistě není. Nejen pitná, ale ani ta užitková. Budeme muset s vodou šetřit. Snížení DPH nedává v této souvislosti žádný ekonomický smysl. Naopak. Bylo by potřeba vybudovat infrastrukturu pro to, abychom udrželi dešťovou vodu v naší zemi atd.a k tomu může posloužit DPH vybrané z"prodeje vody". Smyslem snížení DPH je jenom nalákat ty, kteří nemyslí dál než do příštího výběru z bankomatu. Cena vody tak neplní svou funkci: Informovat  zákazníky o míře vzácnosti. 

Chápu, že náš stát je na tom ve srovnání s jinými ještě dobře a že si může dovolit rozdávat dárečky, dokud na tom nebudeme stejně špatně jako ostatní. Očekával bych ale, že významná část společnosti bude usilovat o zodpovědné chování - už v zájmu příštích generací.  

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Richard Neugebauer | neděle 17.6.2018 21:21 | karma článku: 18,61 | přečteno: 788x