"Stát jsem já"...nebo kdo vlastně?

Ludvík XIV. měl poměrně jasno v tom, kdo nebo co je to stát. "Stát jsem já", konec diskuze. Nejsem si jistá, zda Ludvík XIV. nesl také za rozhodnutí státu (tzn. za svá rozhodnutí) odpovědnost, ale jisté je, že v pojetí státu, jak jej chápeme dnes u nás, jsme odpovědnost někde pozapomněli. Tak často slyším kolem sebe a i sama sebe říkat větu "za to může stát", "stát nás jenom okrádá", "v tomhle státě se nedá žít", "to platit nebudu, ať si to zaplatí stát"... 

Jenže kdo nebo co je to stát? Wikipedie přináší také odosobněnou definici: "Stát je institucí (či organizací) disponující mocí vládnout, soudit a vytvářet zákony společnosti (státu). Stát je vymezen státní mocí, státním lidem (státním občanstvím) a státním územím." Zajímalo by mě, jak by různí lidé ztvárnili stát v kresbě, jak by podle nich stát vypadal. Byl by spíše negativní nebo pozitivní? Byl by barevný? Měl by lidskou podobu? Nebo zvířecí? Poznali bychom my ostatní, že právě tohle je "náš stát"?

Možná je ale důležitější otázka, co je potřeba pro to, abychom cítili větší odpovědnost a nepřenášeli ji na něco tak abstraktního, jako je stát. Pro začátek možná bude stačit vypůjčit si pro sebe větu milovníka Versailles a jednat tak, jako bychom stát byli opravdu my, každý jeden z nás. Budu pak nejen daňovým poplatníkem (což o sobě s oblibou tvrdím, když na něco láteřím), ale budu také odpovědná za další jednání, budu tvořit tu atmosféru, ve které se dle výše uvedeného a často citovaného "nedá žít". A to už je mnohem konkrétnější, přiložit ruku k dílu - s cílem tuhle atmosféru vylepšit, aby se nám lépe žilo - může každý z nás. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ria Černá | pátek 12.12.2008 11:13 | karma článku: 15,11 | přečteno: 1750x