Milý eGovernmente, aktivovat datovou schránku s tatínkem byla fakt legrace.

Začalo to telefonátem, ve kterém mě informoval o přijetí dopisu s pokynem k aktivaci. Trochu jsem se divila, protože taťka je už 12 let v důchodu a vždycky byl zaměstnanec. Na to ovšem taťka kontroval tím, že pošťačka říkala, že

je to nařízení Evropské Unie, týkající se všech fyzických osob. A protože má adresu a fyzicky někde bydlí, tak je fyzická osoba.

S autoritou paní pošťačky jsem jako pouhá dcera nemohla soupeřit, a tak jsem se nehádala. Stejně se nakonec ukázalo, že si před třiceti lety pořídil živňosťák, který obratem pozastavil a úspěšně jeho existenci vytěsnil.

No nic, zpátky k aktivaci. Využili jsme toho, že taťka dočasně bydlí u nás, protože mu ségra v jeho garsonce nechává předělávat koupelnu. Dohráli jsme Katan a šli na to. Najela jsem na odkazované www stránky, zadala přihlašovací jméno a jednorázové heslo. Tati, připrav si prosím nové heslo, které nastavíme místo toho jednorázového, osm znaků, aspoň jedno velké písmeno, jedno malé písmeno a číslo. Jak to myslíš, dcero? No, nějaké slovo, co se Ti bude dobře pamatovat, začneme velkým písmenem a k tomu si dej nějaké číslo. Napiš mi ho tady na ten papír a já ho tam zadám a pak ho zadám ještě jednou a tím to potvrdím. Můžeš mi to prosím tě napsat tak, abych to přečetla. Tati, jaký máš email? Tak to neva, nevolej bráchovi, já tam nastavím svůj a když Ti něco do datovky přijde, dám Ti vědět (respektive kouknu tam).

Vidíš, máš tady uvítací dopis. Tak si ho přečti a máme hotovo. Četl a hlasitě komentoval. Blahopřání jakožto uživateli mu přišlo přehnané „no, zas takovej zázrak to není“. Věta o pověření jiné osoby k přijímání a odesílání zpráv se mu líbila a nečekaně hbitě mě na základě dalšího pokynu určil administrátorem. Na to jsem mu sdělila, že jsem měla zájem o to, aby mě určil obmyšlenou osobou (což neklaplo, protože jsem ženská) a ať mu to administruje brácha. Pak jsem se omluvila za drzost (mě to v tu chvíli, ale fakt přišlo vtipný) a vysvětlila jsem mu, co myslí „ti blbci“ slovem eGovernment. Pak ho ale otrávilo, že neví, jestli má operační systém Android nebo Apple iOS, řekl, že už ho to nebaví a že jde spát.

Ps. Vážená eStatní správo, máme aktivováno. Mission completed. Jen si dovoluji poznamenat, že vzhledem ke složení cílové skupiny, mohl úvodní a doprovodný dopis k této akci napsat člověk, který má rodiče a prarodiče. Svěřit to AI byl pravděpodobně standardní postup, ale ta zas podcenila možnost, že se adresáti budou cítit jako blbci jen proto, že neumí napsat obrácené lomítko a pod pojmem bankovní identita se jim hned nevybaví „přihlášení do banky na internetu“.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Renata Staňková | neděle 19.2.2023 8:13 | karma článku: 29,80 | přečteno: 990x