Kancelářský život po padesátce, klimatizace ano či ne a výčitky svědomí.

Nejen že není snadné se v kanceláři dohodnout, kdy a jak moc pouštět klimatizaci. Teď mám navíc i výčitky svědomí, když ji vůbec pustíme. A to úplně opomíjím řešení individuálních návalů horka, které s létem vůbec nesouvisí.

To, že pod klimatizací je studený průvan, zatímco u vedlejšího stolu je vedro, je známá věc.

Bolest v krku, když ne rovnou angína a problémy s krční páteří, které způsobil studený vzduch u těch, kteří mají pracovní místo pod klimatizací. Otrávené obličeje těch, kteří sedí mimo dosah chladivého průvanu a na oblečení se jim objevují koláče potu.

Naštěstí zrovna u nás v kanceláři (stejně jako pravděpodobně ve většině kanceláří na celém světě), se vždy tak nějak dohodneme, a i když nikdo není vyloženě spokojený, dosahujeme přiměřeného kompromisu mezi zastánci klimatizace a těmi, co ve svetru sedí přímo pod ní.

Ale teď má tahle kancelářská klasika ještě další rozměr. Když si klimatizaci v kanceláři pustíme, tak je mi hanba. Stydím se za to, že si klidně spotřebováváme energii, když všichni víme, že její cena se zvyšuje a hrozí, že ji v zimě bude nedostatek. A to je na pořadu dne i větrání. V kanceláři máme klimatizaci, takže vzduch v místnosti je sice vychlazený, ale zároveň i vydýchaný. Když otevřeme naše velká okna, tak vyvětráme, ale můžeme zase začít klimatizovat. A začínáme znovu, ne sice od nuly, ale od třicítky.

V rádiu a v televizi posloucháme a v novinách čteme, jak se snižuje doporučená teplota, na kterou se budou v zimě vytápět veřejné budovy, na kolik stupňů si budeme maximálně moci vytápět obývací pokoje, na kolik ložnice a jak chodby. A když tak poslouchám některé ty návrhy na omezení teploty, u kterých je snad každému jasné, že nebude možné realizovat kontrolu jejich dodržování, tak nevím, jestli se mám smát nebo brečet.

Nakonec to pravděpodobně dopadne jako vždycky, sami se rozhodneme, jaké snížení teploty v domácnosti je pro nás ještě akceptovatelné v kombinaci s tím, co si můžeme finančně dovolit. A u nás v kanceláři dneska klimu nezapneme, není tady takové vedro, abychom to nevydrželi bez ní.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Renata Staňková | pátek 12.8.2022 11:26 | karma článku: 13,03 | přečteno: 632x