Zklamání?

Blahoslavení, kdo nic neočekávají. Vyhnou se zklamání. Tohle kdysi řekl anglický básník Alexander Pope. A tato jeho slova patří k mým oblíbeným, snažím se jimi řídit.  Proto nemohu říci, že jsem zklamaná. Spíš překvapená.

Klaus, Zeman.

Oba byli a jsou bytostně spojení se sametovou revolucí, která přinesla mé generaci tolik nadějí a takové ulehčení.

Václav Klaus býval prototypem střízlivě a racionálně uvažujícího politika a skvělého ekonoma s jasně profilovanými názory - pravicovými. Proto si ho tolik lidí vážilo. Věděl, co chce. Dokázal to jasně vyjádřit. Byl pohotový, působil vzdělaně a důvěryhodně. 

Dnes je to směšný populista s proruskými sklony, člověk, který shazuje sám sebe a vše, co dokázal. Jde o stařeckou demenci - nebo snahu upoutat pozornost za každou cenu? 

To se léta přetvařoval - nebo se změnil s přicházejícím věkem? Komu dnes imponuje - a komu chce imponovat? Kdo by ho dnes následoval - a kdo ho následuje? 

Chce se stát opět prezidentem?

No byla by to nepatrná, ale opravdu nepatrná změna k lepšímu.

Protože Zeman - další tvář sametových časů, to býval bryskní a nepřekonatelný řečník, sice sebestředný a svým způsobem prospěchářský, ale čitelný politik, vůdčí typ. Jeho poněkud dryáčnický a mnohdy zesměšňující a povýšený způsob jednání i mluvy neseděl každému, ale nedala se mu upřít vzdělanost, schopnost mluvit a zaujmout.

Co zbylo? Poněkud scházejí slova.

V podstatě je to outsider obklopený skvadrou neuvěřitelných týpků, zřejmě osamělý, nemocný a nešťastný člověk, který zjišťuje, že ho nikdo nebere vážně. Plive kolem sebe nenávist a zesměšňuje a degraduje úřad, který zastává. 

Ony ty hradní prostory jsou z dob minulých zvyklé na leccos, ale přesto člověka naplňuje smutkem, když pozoruje tohoto zapšklého zneuznaného starce.

Oba zmínění pánové mají společný příklon k Rusku - možná jde o adoraci náhodnou, možná byla jen skrývaná. Co by asi oba dali za tak výsadní postavení ve společnosti, jaké má v té zemi zázraků báťuška Putin.

Oba zmínění pánové ukazují zoufalost - jde o zoufalost stáří? 

Nebo změnu osobnosti? 

Každopádně z tria politiků  Havel - Klaus - Zeman, kteří byli ztělesněním nadějí v oněch převratných letech, vyčnívá Havel - a pak dlouho nic, ticho, ticho, ticho.

Klaus a Zeman se vytrácejí do propadliště dějin.

Mohou si za to sami.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Renata Pospiechová | neděle 14.3.2021 22:02 | karma článku: 14,16 | přečteno: 307x
  • Další články autora

Renata Pospiechová

Vánoce? Ukrajina.

21.12.2022 v 20:05 | Karma: 29,10

Renata Pospiechová

Omyl, nebo..?

1.11.2022 v 21:43 | Karma: 15,01

Renata Pospiechová

Nepoučitelní?

29.9.2022 v 19:24 | Karma: 27,53