Takže co to vlastně bylo?

Zpočátku to vypadalo jako skutečné drama, ale to jen na první pohled. Ono to totiž už od počátku byla spíš komedie s prvky černého humoru - ty obstarávali zakuklení policisté. Humor a skrytá nadsázka pak gradovaly u muže, jehož způsob mluvy, rychlost řeči a držení hlavy odkazovaly do žánru scifi.

Takže vše se nakonec zřejmě dělo proto, aby se národ pobavil. Aby hádal, o jaký žánr se jedná, oč vlastně jde a proč to vše. Celé představení začalo vskutku dramaticky, lid přímo zíral. Těžkooděnci zatýkali a lid většinou poprvé uviděl premiérovu lásku. Ale nebyla to žádná sympatie vzbuzující zamilovaná Julie, spíše nějaký hybrid femme fatale a Xantypy. Dále v kuse vystupoval všem známý premiér, který nejprve všechny obelstil vizáží a chováním Mirka Dušína, aby se z něj nakonec vyklubal muž tak dokonale ovládaný ženou a chce se říci i "chtíčem", že by to ani Shakespeare nevymyslel. Proč tehdy tento premiér odstoupil ze své funkce, neví zřejmě ani on sám. Vysvětlením je skutečně jen to, že učinkoval v předem napsaném kuse. Každopádně ztratil sympatie národa vícea spolehlivěji než doktor Cvach i Karel Sova mladší blahé paměti.

Celé skvěle napsané hry se dále zúčastnili například tři poslanci, zřejmě ve funkcích klaunů, kteří dokonale zmátli publikum tím, že se nechali přemístit na méně významná a většnou i hůře placená místa, což bylo lidu předloženo jako korupce. A národ tápal a bažil po dalším dějství.

V tom učinkoval sám Velký šéf, který s vážnou tváří ubezpečil lid, že ho v této šlamastyce nenechá, a přistoupil k patřičným opatřením. Nejprve si pozval Mimozemšťana k významnému pohovoru. Národu pak sdělil, že byl Mimozemšťanem ujištěn, že do několika týdnů budou zatčení a obvinění všichni politici v zemi od prmátorů nahoru. Ale národ se nemusí bát - on Velký šéf je připraven a samozřejmě pomůže. A jmenoval pak vládů samozvanců a ztroskotanců, kterou nebral vážně nikdo včetně členů vlády samotné.

Takže se konečně ukázalo, že vše je dokonale připravená fraška, která vyvrcholila soudním procesem, jenž v těchto dnech téměř všechny zúčastněné osvobodil.

Lid si může oddechnout. Chvílemi si sice připadal jako Alenka v říši divů, ale ono se vlastně jen jednalo o moderní verzi komedie Mnoho povyku pro nic.

Autor: Renata Pospiechová | pondělí 30.6.2014 20:30 | karma článku: 16,37 | přečteno: 820x
  • Další články autora

Renata Pospiechová

Vánoce? Ukrajina.

21.12.2022 v 20:05 | Karma: 29,10

Renata Pospiechová

Omyl, nebo..?

1.11.2022 v 21:43 | Karma: 15,01

Renata Pospiechová

Nepoučitelní?

29.9.2022 v 19:24 | Karma: 27,53