Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Staroroční kulturní bilance (ryze soukromá)

Nejen chlebem živ je člověk. Rovněž kulturou. A tak - byť žiji na slezském venkově - snažím se dle svých zájmů žít i kulturou. Nu a nový rok je příležitostí k bilancování. Tak jaký byl rok 2013 po stránce kulturní?

Televizi nebilancuji. Ne že bych nesledovala, takový intelektuál zase nejsem, ale zpravodajství rozhodně kulturním zážitkem nebývá, z toho ostatního mě více zaujal snad jen britský seriál Panství Downtown. Tanec rovněž nebilancuji, byť tančím ráda a návštěvu plesů považuji za kulturní událost - absolvovala jsem čtyři.

To ostatní (chronologicky):

27. 1. - kino: americký film Lincoln - nu, a pak že dnes se v politice pletichaří a lobbuje a uplácí. Už tehdy, vážení. Jinak velmi dobrý film s vynikajícím hlavním hrdinou.

30. 4. - cestování možná není až tak kultura, ale památky snad ano, takže - Osvětim je takový děs, že o kultuře nemůže být řeči, ale následná prohlídka Krakowa a Wawelu a malé soukromé galérie rozhodně zážitkem byla.

1. 5. - koncert bratří Nedvědů - jejich nesmrtelné písně zná mnohý, ne-li každý. Jejich laskavý optimismus byl nakažlivý, publikum nejen poslouchalo, nýbrž i zpívalo. Takové pohlazení.

21. 5. - koncert Dagmar Peckové v olomouckém divadle - jen za doprovodu klavíru zpívala tím svým trochu smutným hlasem především Janáčkovy a Dvořákovy písně. Intimní a působivé. Velké a zasloužené ovace.

30. 5. - Orfeus v podsvětí a Jacques Offenbach v ostravském divadle. Velmi zdařilé představení s nakažlivou atmosférou francouzské burlesky.Moc se mi líbil nápad "tančení rukama" na známou melodii kankánu. Člověku bylo vesele a lehce.

13. 7. - prohlídka středověkého kláštera a kostela Petersburg v Německu. Jako milovnice historie jsem ocenila zejména náhrobky z raného středověku a také výborný stav památky, Němci si je hýčkají a mají prostředky na údržbu i toho nejmenšího kostelíčka.

21. 7. - kino: Revival - film o tom, že i starší mohou být mladí. Duchem a činy. Výborní zejména Bolek Polívka a Vojta Dyk.

26. 7. - náměstí Olomouc a koncert: Paco de Lucía. Splněný sen. Kytarista, který v podstatě nemá ve flamingu konkurenci. A možná ani v charismatu. K tomu horká letní noc a v pozadí barokní sloup. Zážitek roku.

3. 8. - zahrady ve Versailles a představení - hra vodotrysků za doprovodu lehkého menuetu. A pompéznost okolí.

5. 8. - Louvre - není co dodat. Ač ne první návštěva v životě, opět obrovský zážitek. Samozřejmě Mona Lisa, ale pro mne hlavně Madona ve skalách, tam je pro mne Leonardo přítomnější, zejména v té divukrásně tajuplné přírodě za Madonou.

6. 8. - katedrála Notre Dame v Paříži. Dotek gotiky a velikosti prostoru. Ovšem také nesmírné davy lidí, Quasimodo by hleděl.

7. 8. - Sacré Coeur - takový bílý skvost Paříže. Ale zvenku působivější než uvnitř.

18. 8. - perla jižních Čech, zámek Hluboká. Známe asi všichni. Obdivuhodný zvenku i uvnitř. Galérie s vesměs středověkými malbami a Madonami. Uklidňující. Jako by se čas zastavil.

19. 8. - Třeboň - zámek i hrobka Schwanzenberků. Do hrobky bych já osobně lidi nepouštěla, zvenku stačí. Nerušme klid zemřelých. Překrásná stavba.

23. 8. - Český Krumlov - stihla jsem dva prohlídkové okruhy a park. Neuvěřitelná krása. Krásnější zámek jsem nikdy a nikde neviděla. Máme se čím chlubit, my Češi.

27. 9. - komedie Leda v Činoherním klubu v Praze. Excelentní pánové Nárožný a Vetchý. Ten první na svůj věk navíc ve skvělé kondici. Inteligentní a nevtíravý humor.

28. 9. - Divadlo ABC Praha: Pan Kaplan má třídu rád. Hravá věc. Nejlepším výkonem překvapila Jitka Smutná. Její "What a beautiful morning" slyším ještě teď.

29. 9. - Ypsilonka a klasika - Prodaná nevěsta. Opera jinak. Velmi dobré.

11. 10. - Rusalka v Janáčkově divadle Brno. No něco. Operu v Brně miluji - ještě jsem zde neviděla špatné představení. Ani toto nemělo chybu. Zajímavým nápadem byla scéna se skleněnou zdí. Zážitek.

24. 10. studentské amatérské divadlo studentů filozofie v Brně, ovšem představení v Opavě - Brainman.  Oddech a chytrá zábava.

17. 11. - opět brněnská opera, tentokrát Sicilské nešpory. Poněkud těžší Verdi, ale zdařilé. Včetně kontextu - na jevišti se bojovalo za svobodu. I u nás se před 24 lety bojovalo.

8. 12. - kino a Tom Hanks ve filmu Kapitán Philips. Hanks jako vždy skvělý, příběh děsivý. Ještě že jsem věděla, že to kapitán přežije. Film dle mého vkusu. Vynikající.

11. 12. - opět představení studentů filozofie v Brně, tentokrát přímo v jejich aule. Název - Makábr. Filozofické problémy odlehčeně. Zapálené nasazení. Chytrý humor.

26. 12. Česká mše vánoční J. J. Ryby. V našem vesnickém kostele. Něco, co povznáší Vánoce. Hej, Mistře. Krása hudby i prostoru. Tohle jsou Vánoce.

30. 12. - italské Milano a jeho Il Duomo. Katedrála na náměstí. Bílý mramor. Rozložitý chrám, který na náměstí spíš sedí, než stojí. Spíš se rozpíná, než vypíná. A přivádí v úžas mnohotvárností fasády. Naši předkové byli machři.

31. 12. - klášter Santa Maria delle Grazie v Miláně. Jen zvenku, ale rozhodně zážitek. Podobá se stavbám ve Florencii, má stejného architekta - Bramanti. Ozdobná renesance. Uvnitř mezi zdmi tiché zahrady k rozjímání. Možná tudy chodil Leonardo, protože vevnitř ukrývají poklad - jeho Poslední večeři.

Takový byl pro mne rok 2013 kulturně.

Autor: Renata Pospiechová | neděle 12.1.2014 17:18 | karma článku: 5,22 | přečteno: 115x
  • Další články autora

Renata Pospiechová

Historická či životní zkušenost

Dostali jsme se v našich životech do období, na které nejsme nijak a nikterak připraveni. Některé z nás zajímaly válečné zkušenosti předchozích generací více, jiné méně. Něco jsme se učili ve škole. Něco bylo možno si přečíst.

6.11.2023 v 21:37 | Karma: 9,35 | Přečteno: 235x | Diskuse| Ostatní

Renata Pospiechová

Zpožděné pololetní účtování

Poněkud se zpožděním se letos zamýšlím nad svým kulturním životem. Ke kultuře samozřejmě patří i knihy - ty neuvádím, i když samozřejmě pilně čtu. Po té neskutečné covidové pauze se kultura naštěstí zase rozjíždí.

7.9.2023 v 22:16 | Karma: 4,77 | Přečteno: 156x | Diskuse| Ostatní

Renata Pospiechová

Vánoce? Ukrajina.

Máme čas už velmi předvánoční. Vše, co k Vánocům patří, je tady - dárky, cukroví, kapr, stromečky, trhy. Jako každý rok. Přesto je to letos poněkud jiné. Ať chceme či ne, prožijeme Vánoce ve stínu války.

21.12.2022 v 20:05 | Karma: 29,10 | Přečteno: 1332x | Diskuse| Politika

Renata Pospiechová

Omyl, nebo..?

V 90. letech teď už minulého století se toho dělo opravdu hodně. A politika zajímala v podstatě každého. Všichni chtěli být u toho. Změna střídala změnu a naděje a úžas a radost vládly celému státu.

1.11.2022 v 21:43 | Karma: 15,01 | Přečteno: 457x | Diskuse| Politika

Renata Pospiechová

Nepoučitelní?

Existuje - zřejmě početně stálá - skupina obyvatel, kteří jsou nepoučitelní. Nebo spíše nepřístupni jakémukoli poznání či faktům či historii či ... prostě se zdráhám napsat přímo, že jsou hloupí.

29.9.2022 v 19:24 | Karma: 27,53 | Přečteno: 859x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Střelec na předměstí Detroitu zranil devět lidí, poté spáchal sebevraždu

16. června 2024  7:11,  aktualizováno  7:21

Devět lidí, včetně nejméně dvou dětí, utrpělo zranění při střelbě na předměstí Detroitu Rochester...

Velké požáry ve středních Čechách: vzplála výroba pyrotechniky a sklad

14. června 2024  15:28,  aktualizováno  16.6 5:41

Středočeští hasiči zasahují u dvou velkých požárů. V obci Praskolesy poblíž Hořovic na Berounsku...

Převrat v britské politice? Nacionalisté v průzkumech poráží vládní stranu

16. června 2024

Premium Do britských parlamentních voleb zbývají ani ne tři týdny a vypadá to na velký propadák vládních...

Past na mobil v ruce. Chorvatské radary řidiče vyfotí a rovnou mu pošlou pokutu

16. června 2024

Premium Řidiči cestující v létě na dovolenou do Chorvatska mohou být nemile překvapeni, když jim do Česka...

  • Počet článků 243
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 790x
Optimistická realistka, vždy pro demokracii a proti komunismu

Seznam rubrik