Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Soukromé pololetní kulturní účtování

Blíží se polovina roku 2017. Jaký byl pro mne kulturně? Tak měsíc po měsíci.. Leden - nic. Únor: 5. 2. reprezentativní ples - tanec je také kultura, pěkný večer, ale poněkud formální.

 

 

8. 2. koncert: klavírní recitál Karla Košárka. Takové pohlazení duše, výborný výkon. Uklidňující.

11. 2. náš vesnický obecní ples. Nic formálního, vynikající atmosféra, jako každý rok vyprodáno, dobrá hudba a tím i dobrý tanec, skvělá společnost. Vrcholem taneční vystoupení členů zastupitelstva v čele s vždy seriózním starostou na píseň Moskau. Ovace ve stoje. Museli to celé zopakovat. Paráda.

19. 2. kulturně-folklórní zážitek, masopustní průvod a vodění medvěda v naší vesnici. Zapojena půlka obyvatel. Veselá až rozpustilá atmosféra. Tančím s medvědem. Pak pochování basy na návsi, vtipné proslovy, nevázané veselí.

25. 2. Cinestar: Bába z ledu. Úsměvné, ale i k zamyšlení. Výborná paní Kronerová i další herci. Neotřelé prostředí. Dobrý příběh s nenápadným poselstvím - v každém věku stojí život za to.

Březen:

4. 3. Slezské divadlo: Bratři Karamazovi. Zajímavé a nápadité uspořádaní jeviště. Jinak truchlivá hra truchlivého obsahu. Dobré herecké výkony. Mnohé jen naznačeno.

11. 3. Cinestar: Masaryk. Excelentní Karel Roden. Dobře vystavěný příběh. Osud politika s tragickým koncem, ale tady teprve začátek. Film rozhodně stál za vidění.

15. 3. koncert: Večer třítriový - hrána díla Suka, Nováka a Dvořáka, spíše ta temná a smutná, až patetická. Možná ale můj truchlivý dojem poznamenala smrt milovaného psa.

Duben:

8. 4. Slezské divadlo: Carmina Burana - nádhera! Majestátní, uhrančivá hudba, skvělá choreografie, působivý zážitek.

13. 4. Trevír, Německo: návštěva památek, neuvěřitelně obrovská Porta Nigra, ze které přímo dýchali Římané. Prostá a prostorem velkolepá bazilika. Arcibiskupský palác ve třech stavebních stylech.

14. 4. Lucemburk: opět památky. Katedrála a hrob Jana Lucemburského, gotika tady přímo dýchá. Náměstíčko Jana Palacha - v kolika českých městech ho máme?

15. 4. Cáchy, Německo: kulatá katedrála, ve které korunovali Karla Velikého. Jeho trůn bohužel nespatřen, zavřeno. Ale pak velkolepá radnice s trůním sálem, ve kterém byl vzdáván hold korunovaným římským císařům. I našemu Karlu IV.

20. 4. Slezské divadlo: Příběhy obyčejného šílenství. Trochu obavy ze srovnávání s filmem a Ivanem Trojanem, ale zbytečné - skvělé představení, výborné výkony, chytrý humor nutící k přemýšlení. Každý máme nějakou úchylku.

29. 4. Praha: celý Pražský hrad. Pokolikáté již? Nedá se spočítat. Tentokrát s německými příbuznými. A znovu a znovu člověk stojí v záklonu před Katedrálou a sleduje oblouky a zákoutí a chrliče, pak je zase okouzlen velkolepým prostorem Vladislavského sálu a poté tiše přemítá ve Svatojiřské bazilice - tudy prostě kráčely dějiny.

30. 4. Praha: opět a zas krása Staroměstského náměstí, pak prohlídka nádherných prostor Obecního domu, Smetanova síň nemůže opakovaně neupoutat, ale i detaily dalších místností, sladění vzorů záclon a dekoru křesel, Mucha a další velikáni.

Téhož dne večer: Nová scéna Národního divadla a laterna magica - Malý princ. Člověk neví, kam se dívat dřív. Na projekci mnoha pláten v pozadí, na chlapce představujícího malého prince, na jeho matku, na ztroskotance pilota, na tanečníky - a občas v pozadí proběhne liška. Velice působivé.

Květen:

2. 5. Praha, Veletržní palác - Národní galerie. Moderní umění. Půl dne nestačí. Člověk nemůže vstřebat tolik vjemů najednou. Moderní malby a sochy, to je především nápad, neotřelost, nový pohled. A k tomu obrovské prostory tohoto čistého funkcionalistického paláce.

3. 5. Mělník: prohlídka zámeckých prostor, bez průvodce, neb nás bylo málo, ale s textem v ruce - o to možná zajímavější. Zařízené místnosti, které poslední dobou znovu ožívají, majitel ostatně potkán na nádvoří. Krásný zámek na krásném místě.

5. 5. Stará Boleslav: zdejší zámek patřící Habsburkům, známe Hopsa hejsa do Brandejsa v pojetí Jana Wericha alias Rudolfa II. Zámek stojí za návštěvu. Místo vraždy svatého Václava ne.

10. 5. koncert: Židovská hudba pro violoncello v podání otce a dcery Hoškových. Trochu jiná hudba, neb židovství člověk většinou nezná z hudební stránky. Také violoncella nejsou až tak běžné nástroje, natož když hrají sama a spolu. Neobvyklý zážitek.

13. 5. Slezské divadlo: Řeči - slavná komedie, slovní paráda, oddechový zážitek plný chytrého humoru a slovních hříček a velice dobrých hereckých výkonů. Prima.

Červen:

3. 6. Slezské divadlo: muzikál Noc na Karlštejně. Obavy ze srovnávání se slavným filmem zmizely po prvních minutách. Tento muzikál je prostě svůj, svěží, laskavý, chytlavý, jednoduše dobrý. Na hercích byla vidět radost a jejich nadšení se přeneslo i do hlediště. Svěže veselý zážitek. Výbornéí představení.

17. 6. Litomyšl: koncert České filharmonie a sólistů vídeňské opery. Neuvěřitelný zážitek umocněný prostředím zámku, excelentní Adam Plachetka, úžasní filharmonici, operní árie. Člověk ani nedýchal. Ovace ve stoje. Dva přídavky. Jistě jeden z vrcholů tohoto roku. Hudba a zpěv se nesou tím čistým prostorem a člověk ani nedýchá.

Do konce června už žádný další kulturní vněm nechystám.

Také jsem přečetla 21 knih. Ale to je jiná věc...

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Renata Pospiechová | neděle 18.6.2017 22:56 | karma článku: 8,27 | přečteno: 123x
  • Další články autora

Renata Pospiechová

Historická či životní zkušenost

Dostali jsme se v našich životech do období, na které nejsme nijak a nikterak připraveni. Některé z nás zajímaly válečné zkušenosti předchozích generací více, jiné méně. Něco jsme se učili ve škole. Něco bylo možno si přečíst.

6.11.2023 v 21:37 | Karma: 9,35 | Přečteno: 234x | Diskuse| Ostatní

Renata Pospiechová

Zpožděné pololetní účtování

Poněkud se zpožděním se letos zamýšlím nad svým kulturním životem. Ke kultuře samozřejmě patří i knihy - ty neuvádím, i když samozřejmě pilně čtu. Po té neskutečné covidové pauze se kultura naštěstí zase rozjíždí.

7.9.2023 v 22:16 | Karma: 4,77 | Přečteno: 154x | Diskuse| Ostatní

Renata Pospiechová

Vánoce? Ukrajina.

Máme čas už velmi předvánoční. Vše, co k Vánocům patří, je tady - dárky, cukroví, kapr, stromečky, trhy. Jako každý rok. Přesto je to letos poněkud jiné. Ať chceme či ne, prožijeme Vánoce ve stínu války.

21.12.2022 v 20:05 | Karma: 29,10 | Přečteno: 1332x | Diskuse| Politika

Renata Pospiechová

Omyl, nebo..?

V 90. letech teď už minulého století se toho dělo opravdu hodně. A politika zajímala v podstatě každého. Všichni chtěli být u toho. Změna střídala změnu a naděje a úžas a radost vládly celému státu.

1.11.2022 v 21:43 | Karma: 15,01 | Přečteno: 457x | Diskuse| Politika

Renata Pospiechová

Nepoučitelní?

Existuje - zřejmě početně stálá - skupina obyvatel, kteří jsou nepoučitelní. Nebo spíše nepřístupni jakémukoli poznání či faktům či historii či ... prostě se zdráhám napsat přímo, že jsou hloupí.

29.9.2022 v 19:24 | Karma: 27,53 | Přečteno: 858x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Za čtyři miliony eur ze slovenské sbírky pro Ukrajinu nakoupí munici u české firmy

8. května 2024  13:37

Za první čtyři miliony eur (100 milionů Kč) ze slovenské sbírky na nákup munice pro Ukrajinu bude...

Kde je mírový plán pro Ukrajinu? zlobil se Fico na EU v den výročí konce války

8. května 2024  13:08

Slovenský premiér Robert Fico v den výročí konce druhé světové války opět kritizoval EU, že...

KOMENTÁŘ: Je libo Kalifát, nebo Výmar? K čemu se přiklonit v eurovolbách

8. května 2024

Premium O tom, jak je infantilní česká kampaň k eurovolbám ještě procházkou růžovou zahradou oproti...

Další útok na politika v Německu. Někdejší primátorku napadli v knihovně

8. května 2024  12:47

Někdejší primátorku Berlína Franzisku Giffeyovou ve středu napadl útočník, těžkým předmětem ji...

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...

  • Počet článků 243
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 789x
Optimistická realistka, vždy pro demokracii a proti komunismu

Seznam rubrik