Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Rusi, Sověti

Bylo mi 9, když přišli. Na ranní mámino - "Vstávejte, Rusi přišli." - vyslovené přes slzy, nikdy nezapomenu. V mé duši tehdy zavládl ještě větší zmatek, než tam byl dřív.. Jací Rusi? A proč přišli?

Pocházím z Hlučínska, naši předkové bojovali v německé armádě a mnozí byli na frontě v Rusku. Například náš soused, který na mne se smíchem volal: "Od Rusů se teď máme učit. Panebože, vždyť neznali skříně, bydleli v chatrčích a všem kradli hodinky." - A teta, která byla v době války mladé děvče, si jednou povzdechla: "Kdyby jen hodinky! Kolik ženských.." a nedopověděla, poněvadž jsme tam byly my - děti. Hrozně mne tehdy zajímalo, co chtěla říct.

Na druhé straně jsme ve škole četli o odvážné školačce, vzorné malé ruské dívence. A také o statečném a poněkud tajemném Leninovi, který v jednom textu chodil s ohrnutým límcem Moskvou, to aby ho nepoznali. Také jsme recitovali básničky o kráse Sovětského svazu a na nástěnce měli hesla typu "Sovětský svaz - náš vzor" nebo "V zemi, kde zítra již znamená včera" - to mne obzvlášť zaujalo. Jak je to možné, že tam zítra znamená včera? A co dnes?

Rozpor mezi tím, co jsem slýchávala od známých, a tím, co říkali ve škole, jsem ve své dětské mysli vyřešila prostě tak, že existují dvojí Rusové - ti hodní, co jsou teď, a ti zlí, co byli kdysi. - No jo, ale kteří to vlastně přišli?

Nebyla už padesátá léta plná hrůz a nespravedlnosti, byla uvolněná šedesátá, doba, kdy máma chodila s rádiem u ucha a doma se pořád mluvilo o Dubčekovi. Pak tedy přišli ti Rusi, zřejmě ti zlí. Po prázdninách jsme měli mít  poprvé ruštinu, asi týden jsme ji neměli, ale pak už ano.

A zase jsme si četli o úžasném pokrokovém Sovětském svazu. V jednom článku psali, že sovětská pšenice je nejlepší na světě a že má jen velmi nízký stonek a obrovský klas. Řekla jsem to našemu sousedovi a ten se smál a ptal se, čím krmí dobytek, když nemají slámu. A doporučil mi, ať nevěřím všemu.

Také jsme jednou četli, jak sovětští lidé stavějí největší přehradu na světě. A úplně tím mění krajinu v dané oblasti. Soused mi na to řekl, že to je bohužel možné. Zase zmatek.

Hodně jsme o Sovětském svazu četli a povídali si o něm, ale skutečné obyvatelé této úžasné země jsme v podstatě nepotkali. Až jednou přijela do naší vesnice delegace v čele s paní, jejíž syn padl při bojích ve válce o naši vesnici. Myslím, že se jmenoval Těsljuk. Byl postaven provizorní pomníček na místě, kolem kterého jsem v podstatě denně chodila - ale normálně tam nic nebylo. A ta paní přijela a byla dojatá a líbala zemi, kde její syn padl. Bylo mi jí líto. A pak v regionálním tisku vyšla fotografie, na které byla ta paní u nás ve vsi a ženy na traktorové vlečce mávající jí kyticemi. Bylo tam napsáno, že ženy z místního družstva přišly uvítat sovětskou matku. A moje máma se na to podívala a řekla: "Houby jsme ji přišly přivítat. Jely jsme kolem z pole a měly náhodou v rukách kytice šeříku, co jsme u pole natrhaly." A pak se na mě podívala a dodala: "Nevěř tomu, o Rusech jen lžou." - A ten provizorní pomníček po odjezdu té matky sundali. Nevím, proč tam nemohl zůstat. Vždyť nám řekli, že to byl hrdina. Zase zmatek.

Jednou jsem jako holčička přemýšlela - v Polsku žijí Poláci, v Německu Němci, v Česku Češi, tak proč v Sovětském svazu žijí Rusi a ne Sověti? A tak jsem zvedla ručku a přihlásila se a zeptala se soudružky učitelky. A ona mi odpověděla: "Protože oni jsou ve všem jedineční. A vždycky napřed."

Aha. No. Zase zmatek.

Autor: Renata Pospiechová | pondělí 21.8.2017 22:11 | karma článku: 19,03 | přečteno: 555x
  • Další články autora

Renata Pospiechová

Karel Čapek

Narozeniny by měl dnes - narodil se 9. 1. 1890. A nedávno se vzpomínalo i na jeho smrt - zemřel 25. 12.1938. Jeden z největších spisovatelů, jaké jsme my Češi kdy měli.

9.1.2021 v 21:35 | Karma: 17,91 | Přečteno: 245x | Diskuse| Ostatní

Renata Pospiechová

Dívka čtoucí dopis

Nevím, kdy jsem ten obraz viděla poprvé. Reprodukci, samozřejmě. Byla jsem určitě hodně mladá holka, tak asi 12 mi mohlo být. Odjakživa jsem se hodně zajímala o obrazy i malíře. Asi proto, že ani trochu nedokážu malovat.

15.12.2020 v 19:48 | Karma: 20,20 | Přečteno: 569x | Diskuse| Ostatní

Renata Pospiechová

Demokracie

Dnes v noci se rozhodnou americké volby. Snad. Kdybych já osobně byla Američanem, měla bych velký problém, koho volit. Ani jeden z kandidátů mi nevyhovuje.

3.11.2020 v 22:32 | Karma: 11,46 | Přečteno: 284x | Diskuse| Politika

Renata Pospiechová

COVID a Janeček

Mám dvouletého vnoučka. Ve dvou letech samozřejmě nádherně poznává život, každý den prožívá něco nového a obohacuje nás všechny. Začíná mluvit, začíná chápat, začíná rozlišovat - a stále se ptá. A také rád upozorňuje.

24.10.2020 v 21:33 | Karma: 19,07 | Přečteno: 471x | Diskuse| Ostatní

Renata Pospiechová

Široká strana maja .. a Gulagy

Našla jsem nedávno svůj sešit z doby dávno minulé - a v něm texty písní, které jsme zpívali v pěveckém sboru na základní škole. Je to více než čtyřicet let.

7.10.2020 v 20:05 | Karma: 26,15 | Přečteno: 709x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

  • Počet článků 243
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 789x
Optimistická realistka, vždy pro demokracii a proti komunismu

Seznam rubrik