Referendum? Jenže k čemu?

Zpočátku jsem mu vůbec nevěnovala pozornost. Okamura? Jakýsi majitel cestovky s japonskou vizáží. Později poněkud vlezlý představitel cestovek. Jemně jsem zpozorněla, když se stal senátorem. Ti zlínští voliči jsou nějací divní, ne?

Ovšem pak se stal už i poslancem, a to jako předseda pofidérního uskupení s ještě více pofidérním názvem Úsvit.

Ten člověk mě i nadále nezajímá, ale zcela vyhnout se mu nedá. Cpe se, kam může. A omílá stále totéž - referendum. Je to zřejmě jěho mantra. Protože nepředpokládám, že neví, co to slovo znamená, zamyslela jsem se.

Pan Okamura prosazuje referendum a určitá část voličů má pocit, že naše země referendum potřebuje. Tedy ho volili. Nu, vcelku proti referendu nic nemám, snad jen, že u nás nemá tradici, nejsme Švýcaři. Ale budiž, respektujme Okamurův názor - začněme vyhlašovat referenda. Nemysleme teď na to, jak drahá záležitost to je.

Vyhlašme referendum. No, ale k čemu? Pan Okamura v tom má asi jasno, já ne. Tuto zemi samozřejmě tíží spousta problémů, jenže který nich je řešitelný referendem? Nu, nějaký se najít musí.

Tedy do toho. První referendum by se třeba mohlo vyhlásit třeba kvůli korupci. To je teď velké téma. Takže otázka pro lid v referendu (musí být dobře položená a jednoznačná): Jste pro boj s korupcí? - No, výsledek je předem znám, i nejzkorumpovanější korupčníci by hlasovali ano. Takže referendum zbytečné.

Tak jiné: Jste pro odvolatelnost politiků? - No, většina občanů asi ano, ale kdo je bude odvolávat? Tohle by už referendum neřešilo.

Jste pro zrušení či omezení církevních restitucí? - Socialismem postižení a socialisty masírovaní občané by odpověděli, že ano. Jenže pozdě, přátelé, tohle už je vyřešeno. I soudně.

Co takhle: Jste pro snížení daní? - Všichni (kromě ministra financí, bude-li rozumný) pro. Jste pro zvýšení mezd? - Všichni pro, jen zaměstnavatelé se usmívají, protože vědí své. Jste pro obnovení trestu smrti? - Většina by asi byla pro, ale to zase není v souladu s politikou EU. Jste pro zvýšení sociáních dávek?- Národ rozpolcen. Jste pro prodloužení prázdnin? - Žáci jásají.  Jste pro ... já už nevím. Co pálí tuhle zemi tak, aby to vyřešilo referendum?

Ale třeba to má pan Okamura nějak vymyšlené, třeba - jste pro větší zastoupení cizinců ve správě naší země? - To by měl on sám hlasovat pro, ale zase je prý dost xenofobní.

Tak opět nic. Ale je to dobrý způsob, jak trávit nastávající zimní večery. Vymýšlet smysluplné otázky pro referendum. A třeba je posílat panu Okamurovi.

Co takhle: Jste pro, aby pan Okamura povinně vymyslel první smysluplnou otázku pro české referendum?

Autor: Renata Pospiechová | čtvrtek 5.12.2013 20:18 | karma článku: 18,55 | přečteno: 724x
  • Další články autora

Renata Pospiechová

Vánoce? Ukrajina.

21.12.2022 v 20:05 | Karma: 29,10

Renata Pospiechová

Omyl, nebo..?

1.11.2022 v 21:43 | Karma: 15,01

Renata Pospiechová

Nepoučitelní?

29.9.2022 v 19:24 | Karma: 27,53