Politické osobnosti, kde jste?

Opakovaný vtip není vtipem, říká se, jenže tohle není vtip. Takže opakovaně - dnešní politice, té světové i české, zoufale chybějí osobnosti.

Ne vůdci - kteří se tak snadno a rádi mění v diktátory, ale osobnosti. Lidé, kteří mají co říci. Lidé, kterým se dá věřit. Lidé, kteří dovedou vést. Lidé, se kterými třeba i nesouhlasíte, ale víte, že jsou to lidé na svém místě. Lidé, kteří mají charisma.

Kde dnes jsou?

Německá kancléřka při vší úctě k jejím schopnostem i ženství stále působí jaksi mamkovsky a je symbolem rozpačité politiky od odmítání jaderné energie po podlézání Řekům. Kde je dnešní Helmut Kohl?

Francie se honosí nacionalistickou političkou, která se v poslední době zvýraznila tím, že kritizuje svého otce. Jinak tam mají prezidenty - současného i bývalého - kteří se zviditelňují akorát tak svými milostnými eskapadámi.

Velká Británie marně hledá svého Churchila - jedinou výraznou osobností současné doby je tam bohužel princezna Kate, a to jen proto, že čeká druhé miminko.

A tak by to šlo stát po státě. O politicích Evropské unie nemluvě, tam vůbec nějaké politiky, natož politiky s vizí nenajdeme a asi ani nehledáme. Situaci snad v Evropě zachraňuje polský Donald Tusk, ale je o něm žalostně málo slyšet.

Amerika dala kdysi světu mnohé politiky, u kterých se bylo možno pozastavit s úctou. Současný prezident Obama k nim však nepatří od samotného vítězství v bezzubé kampani s nicneříkajícím heslem "Yes, we can", až po současný "úspěch" v jednáních s Kubou, kdy si před kamerami podal ruku s představitelem socialistického, tedy veskrze nechutného režimu.

A tak svět možná zachraňuje severokorejský Kim se svými nadpřirozenými schopnostmi, dovednostmi a šarmem.

Ještě smutnější je pohled na politiky domácí. Buranský prezident, neschopný premiér, všehoschopný ministra financí... Bída.

A tak ať chceme nebo nechceme, je třeba přiznat, že jedinou skutečnou politickou osobností současného světa je člověk, který se z Moskvy vysmívá bezmocnému světu.

Jenže to je právě ten, který patří do kategorie vůdce a diktátor. Chucpe.

 

 

Autor: Renata Pospiechová | pondělí 13.4.2015 11:43 | karma článku: 13,19 | přečteno: 358x
  • Další články autora

Renata Pospiechová

Vánoce? Ukrajina.

21.12.2022 v 20:05 | Karma: 29,10

Renata Pospiechová

Omyl, nebo..?

1.11.2022 v 21:43 | Karma: 15,01

Renata Pospiechová

Nepoučitelní?

29.9.2022 v 19:24 | Karma: 27,53