Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

On nebo ona?

Sleduji to s němým úžasem, který občas přechází v pobavení a občas ve znechucení. Naposledy to bylo, když nejmenovaná firma odstranila z dámských vložek logo ženy. Protože vložky nepoužívají jen ženy. Fakt? 

Za celý svůj teď již téměř seniorský život jsem nepotkala chlapa, který by používal dámské vložky. Asi se pohybuji ve špatné společnosti.

Jsou země, kde odstraňují dělení toalet na dámské a pánské, aby byli genderově korektní. Nádhera. Představuji si v praxi, jak vstupuji na WC a procházím kolem pisoáru, kde právě čurá nějaký muž. Nebo vlastně to nemusí být muž, zřejmě pisoár může používat i žena. Nebo to vypadá v praxi tak, že prostě jsou kabinky a v nich buď pisoár nebo mísa, ať si každý vybere? A pak si všichni svorně vedle sebe myjí ruce a kdo chce, může se i nalíčit. Nu proti gustu žádný... ale já radši ty tradiční toalety, prosím.

Také už jsou v některých zemích rodiče, kteří nechávají na potomkovi, ať si v budoucnu zvolí pohlaví - a oslovují ho středním rodem - "ono". Tohle prostě souvisí s faktem, že rodičem může být kdokoli. A škodit dítěti tedy též. Protože tohle nemá se zdravým rozumem nic společného. A s rodičovskou láskou už vůbec ne.

Upravují se pohádky, Červená Karkulka bude asi Karkulák, dále tu bude Popelák a honit ho bude princezna s pánskou botou v ruce. Pak se můžeme těšit na Sněhuráka a sedm trpaslic. Dobrá také bude pohádka o Pyšném princi a jeho Miroslavě. Šípkový Růženek se píchne do prstu, holčička Budulínka bude zlobit prarodiče a Smolíčka pacholíčka bude kamarádit s jelenem - nebo s laní? Týká se to i zvířat? Pak to bude pořádná fuška. 

S tím vším zřejmě souvisí i móda poslední doby u nás v Česku - některé ženy si nepřechylují příjmení. Uvádějí různé důvody, neprozradí, že nemají úctu k vlastnímu jazyku a že ho neovládají. Protože jak chtějí řešit fakt, že čeština skloňuje? Takže jdu s panem Novákem - a pak jdu s paní Novák? - Nelze, je třeba skloňovat. Čili jdu s paní Novákem. Fajn. Rozum paní Nováka nekomentuji. Zajímalo by mne také, zda už se našel v Čechách muž, který by pro změnu chtěl své jméno přechýlit. Když už máme tu rovnoprávnost, tak proč ne Antonín Nováková?

V učebnici němčiny pro základní školy  jsem nedávno narazila na závažný problém až nedostatek. Byl tam článek o panu Braunovi, který žije v Berlíně se svou ženou a dětmi Carmen a Filipem. Pod článkem pak byly otázky k textu a děti odpovídaly. Jedna z otázek zněla: Má pan Braun dva syny? A děti hned, že ne, jednoho syna a jednu dceru. Jak to víte? ptala jsem se. Prý podle jmen. Carmen je přece holka. Aha - napadlo mne. A tady to máme, tady je ještě zapomenutá oblast. Křestní jména. Není to diskriminační, že máme většinu jmen zvlášť pro dívky a zvlášť pro chlapce? Proč by se hoch nemohl jmenovat Carmen? A proč by se pak dívka nemohla jmenovat Filip? Copak tohle ještě genderově vyvážené občany nenapadlo?  Taková diskriminace! Ať se přece každý jmenuje, jak chce. Lépe řečeno, jak ho rodiče pojmenují. A když budou cítit, že jejich dcerka se má jmenovat Josef, proč ne. Nemůžeme přece lpět na starých diskriminujících pravidlech.

A ve spojení s naší úžasnou přechylující a nepřechylující češtinou by byl život neuvěřitelně dobrodružný. Jdu za člověkem, který se jmenuje Jan Novák - bude to žena nebo muž? Nebo se jmenuje Jana Novák - stejná otázka. Nebo … fantazii se meze nekladou. A bude-li to pak mladý člověk, který se ještě nerozhodl pro pohlaví, tak to bude naprosto úžasné.

Prostě nový svět.

Bez diskriminace. Bez pohlaví. A bez rozumu.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Renata Pospiechová | pondělí 4.11.2019 20:18 | karma článku: 38,59 | přečteno: 1305x
  • Další články autora

Renata Pospiechová

Historická či životní zkušenost

Dostali jsme se v našich životech do období, na které nejsme nijak a nikterak připraveni. Některé z nás zajímaly válečné zkušenosti předchozích generací více, jiné méně. Něco jsme se učili ve škole. Něco bylo možno si přečíst.

6.11.2023 v 21:37 | Karma: 9,35 | Přečteno: 234x | Diskuse| Ostatní

Renata Pospiechová

Zpožděné pololetní účtování

Poněkud se zpožděním se letos zamýšlím nad svým kulturním životem. Ke kultuře samozřejmě patří i knihy - ty neuvádím, i když samozřejmě pilně čtu. Po té neskutečné covidové pauze se kultura naštěstí zase rozjíždí.

7.9.2023 v 22:16 | Karma: 4,77 | Přečteno: 154x | Diskuse| Ostatní

Renata Pospiechová

Vánoce? Ukrajina.

Máme čas už velmi předvánoční. Vše, co k Vánocům patří, je tady - dárky, cukroví, kapr, stromečky, trhy. Jako každý rok. Přesto je to letos poněkud jiné. Ať chceme či ne, prožijeme Vánoce ve stínu války.

21.12.2022 v 20:05 | Karma: 29,10 | Přečteno: 1332x | Diskuse| Politika

Renata Pospiechová

Omyl, nebo..?

V 90. letech teď už minulého století se toho dělo opravdu hodně. A politika zajímala v podstatě každého. Všichni chtěli být u toho. Změna střídala změnu a naděje a úžas a radost vládly celému státu.

1.11.2022 v 21:43 | Karma: 15,01 | Přečteno: 457x | Diskuse| Politika

Renata Pospiechová

Nepoučitelní?

Existuje - zřejmě početně stálá - skupina obyvatel, kteří jsou nepoučitelní. Nebo spíše nepřístupni jakémukoli poznání či faktům či historii či ... prostě se zdráhám napsat přímo, že jsou hloupí.

29.9.2022 v 19:24 | Karma: 27,53 | Přečteno: 858x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Severní Makedonie zvolila novou prezidentku. Předchůdce uznal porážku

8. května 2024  22:19,  aktualizováno  22:35

Severomakedonský prezident Stevo Pendarovski uznal porážku ve středečním druhém kole prezidentských...

Izrael otevřel přechod Kerem Šalom, pomoc se k civilistům přesto nedostává

8. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:28

Do Pásma Gazy ve středu přes klíčové hraniční přechody na jihu oblasti nepřicházela žádná...

USA pozastavily dodávky bomb Izraeli. Nechtějí krveprolití v Rafáhu

8. května 2024  10:51,  aktualizováno  20:49

Spojené státy odložily plánovanou dodávku munice Izraeli a kvůli jeho operacím v Rafáhu na jihu...

Plat 200 tisíc čistého, k tomu tučné náhrady. Co čeká na nové europoslance

8. května 2024

Premium Poslední měsíc zbývá do voleb do Evropského parlamentu. A českých 675 kandidátů, kteří usilují o...

  • Počet článků 243
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 789x
Optimistická realistka, vždy pro demokracii a proti komunismu

Seznam rubrik