Nekamarádit!

Byly prázdniny a my s bráchou spávali dlouho. Bylo mi devět a jemu o rok míň. Ale jednou ráno přišla do našeho společného pokoje máma dost časně a začala vytahovat roletu se slovy: "Děti, vstávejte, přišli Rusi. Musíme jít nakoupit." V podstatě jsem tehdy nechápala, co se děje. Jací Rusi? Ti zdatní a neohrožení hrdinové, o kterých se stále neochvějně učíme ve škole a jejichž jazyk se z vděčnosti za osvobození začneme po prázdninách učít?

Čekala jsem na mámu před naším domem a pozorovala lidi, kteří jezdili s vozíky do obchodu a zpět a vozili zásoby jídla. Někteřív mluvili o tom, že bude válka. A oblíbený soused, který mi tehdy připadal neuvěřitelně starý (dnes vím, že mu tenkrát bylo něco málo přes šedesát) volal: "S Rusy jsme se nikdy neměli skamarádit! S komunisty a Rusy se prostě kamarádit nedá."

A pak uběhlo dost času, než jsem si vše srovnala v hlavě.

Ale sousedovu radu jsem nezapomnněla.

A v poslední době jsem s nevolí sledovala, jak se především naše sociálně demokratická politická garnitura stále více kamarádí nejen s komunisty, ale i s Rusy. A pan - nebo soudruh? - prezident také.

A teď  všichni zíráme. Soudruzi Rusové se nemění a nezmění. Opět jednou napadli území cizího státu. Se smyšlenými důvody se tváří, že je vše v pořádku.

A svět kouká a přemýšlí, co s tím. Evropská unie je bezzubá, Amerika vedená slabošským prezidentem, který volby vyhrál s bezduchým heslem "Ano, my můžeme" - teď hledí, co vlastně zmůže.

Velikášský Putin vydatně podporován velikášsky naladěnými Rusy zkouší, kam až může zajít.

Nu, asi daleko. Protože nikdo neví, co s tím. Riskovat válečný konflikt?

Jisté je jen jedno - s Rusy se prostě nekamarádí.

Autor: Renata Pospiechová | pondělí 3.3.2014 22:02 | karma článku: 14,48 | přečteno: 718x
  • Další články autora

Renata Pospiechová

Vánoce? Ukrajina.

21.12.2022 v 20:05 | Karma: 29,10

Renata Pospiechová

Omyl, nebo..?

1.11.2022 v 21:43 | Karma: 15,01

Renata Pospiechová

Nepoučitelní?

29.9.2022 v 19:24 | Karma: 27,53