Moje devadesátky

Nedávno v televizi skončil poměrně úspěšný detektivní seriál s názvem Devadesátky. Hodně lidí jej sledovalo, mnoho se o něm diskutovalo, bylo vydáno nemálo článků. Nedívala jsem se.

Nějak mi spojení zločinů - byť skutečných - a devadesátých let nejde dohromady.

Moje devadesátky byly totiž zcela a naprosto jiné.

Bylo to období nesmírné úlevy, až nevěřícně nádherného pocitu - fakt skončili? Opravdu už nebudou soudruzi a soudružky, ale páni a paní? Skutečně už nám nebudou vládnout vesměs nekompetentní hlupáci? 

Neuvěřitelné. Učili jsme se svobodně dýchat, mluvit - a mnozí i myslet. Až jsme se toho zpočátku báli. Už se může mluvit o Masarykovi, můžeme beztrestně kritizovat komunistické zločiny, nemusíme mít strach vyslovit nahlas svůj názor - doopravdy jsme se toho dožili?

V obchodech různé ceny, ale i různé zboží. Otevřené hranice. Emigranti se vracejí. Dojemná shledání. Svět nás sleduje - a váží si nás. Ruština už nebude povinná. Výjezdní doložky zrušeny. Můžeme jet, kam chceme. Můžeme zkusit podnikat - nebo také ne. Ekonomický převrat. Všude změny. Ve volbách k dispozici více než jedna kandidátka - a za plentu se dokonce musí.

Nemusíme se stydět za své politické představitele. Varšavská smlouva rozpuštěna, ruští vojáci odcházejí. Samizdat končí, zakázaná literatura je k mání.

Nadšení lidí nezná hranic.

Když už ne my - tak naše děti ať se mají lépe. 

Štěstí, úleva, nadšení, překvapení, dojetí, radost.

Takové byly moje devadesátky.

Proto jsem se nedívala.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Renata Pospiechová | pondělí 21.2.2022 21:59 | karma článku: 19,01 | přečteno: 531x
  • Další články autora

Renata Pospiechová

Vánoce? Ukrajina.

21.12.2022 v 20:05 | Karma: 29,10

Renata Pospiechová

Omyl, nebo..?

1.11.2022 v 21:43 | Karma: 15,01

Renata Pospiechová

Nepoučitelní?

29.9.2022 v 19:24 | Karma: 27,53