Maturita, státnice..

Studenti středních škol v nedávné době demonstrovali proti úmyslu povinně maturovat  z matematiky. O maturitě z matematiky se jedná několik let a studentům údajně vadí, že je špatně připravena. A také jsou nedokonale vyučováni.

Učitelé je nedokáží připravit k maturitě z matematiky, osnovy jsou neúplné, výuka nedostatečná a je třeba přetvořit osnovy a sjednotit výuku na středních školách a gymnáziích, případně na učilištích, navíc jsou studenti stále  v nejistotě, takže jsou nervózní, tudíž nemohou odmaturovat. Argumenty studentů by byly téměř úsměvné, kdyby se za nimi neskrýval jeden jediný fakt - naprostá většina středoškoláků prostě na maturitu z matematiky nemá. A natvrdo řečeno nemá ani na další předměty.

Úroveň maturantů se nepřetržitě  snižuje - dnešní maturanti by před dvaceti lety neodmaturovali a s kvantem učiva před takovými čtyřiceti nebo padesáti lety by si vůbec nevěděl rady.

A tak každoročně řešíme, jak je vše ze strany ministerstva, učitelů a škol špatně připraveno, kolik procent chudáků studentů maturitu v prvním termínu nesloží - a kdo za to může.

Přitom odpověď je jednoduchá - samotní studenti a jejich často mizerné znalosti a schopnost i vůle se učit. Kdyby ji měli a kdyby to byli skutečně středoškoláci na patřičné úrovni, ani maturita z matematiky by je nezastavila - matematika se naučit i pochopit dá. Ale musíte na to mít. A musíte chtít. A musíte mít vůli se učit, ne jen hledat zástupné důvody všude kolem.

Úroveň vzdělání jde rapidně dolů a nic se s tím v podstatě nedělá. Jen učitelé snižují a snižují laťku, a to na všech typech a stupních škol.

Dnešní žáci devátých tříd s několika trojkami naprosto suverénně přemýšlejí, na kterou střední školu dát přihlášku - a samozřejmě se na onu střední školu dostanou. Přijímací zkoušky byly sice obnoveny, ale nastavené parametry jsou tak nízké, že přijímačky zvládne téměř každý. Jen se pak o něco později diví, co od něj chtějí u maturity. Například tu matematiku.

Dnes se objevila další perla - vysoké školy uvažují, že zruší státnice, protože studenty zbytečně stresují a musí se na ně hodně učit. No ano - to už téměř nevyžaduje komentář. Chtít po studentovi vysoké školy či univerzity, aby se učil! 

Napadá mne tedy naprosto ideální řešení: už v porodnici, hned po narození děťátka, by rodiče měli sdělit, na jaké škole by podle jejich představ mělo novorozeně maturovat, příp. kterou vysokou školu by mělo absolvovat. Pak by hned v porodnici dítko dostalo maturitní vysvědčení, příp. diplom. A hop do života. Klídek, pohoda, žádné starosti, žádný stres, žádné učení.

Vystaráno. Všichni spokojeni. A všichni vzdělaní. (Tedy podle dokumentů.)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Renata Pospiechová | středa 16.10.2019 20:08 | karma článku: 35,12 | přečteno: 1059x
  • Další články autora

Renata Pospiechová

Vánoce? Ukrajina.

21.12.2022 v 20:05 | Karma: 29,10

Renata Pospiechová

Omyl, nebo..?

1.11.2022 v 21:43 | Karma: 15,01

Renata Pospiechová

Nepoučitelní?

29.9.2022 v 19:24 | Karma: 27,53