Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Letní vzpomínání III - Západ

V roce 1987 jsme se dočkali. Po šesti letech čekání jsme dostali devizový příslib, a to ještě po známosti, a to tak zvaně společný - čili minimum deviz, tedy peněz. A poprvé jsme směli vyjet na Západ.

Jeli jsme s manželem vlakem, jak jinak.  Přes Rakousko do Itálie. Věděli jsme, že nám doma lžou. Viděli jsme samozřejmě nějaké filmy, ve kterých se dalo tušit, jak to v nesocialistickém světě vypadá. Měli jsme i nějaké informace od příbuzných a přátel.

Přesto to byl neskutečný kulturní a společenský šok.

Dnes už je to úsměvné, ale prvním šokem byla návštěva supermarketu ve Vídni, kde jsme měli celý den volno před přestupem na další rychlík. Stáli jsme v tom veleobchodě doslova nacpaném zbožím všeho druhu a ztratili řeč. U nás na vsi sice už také místo pultového prodeje zavedla Jednota samoobsluhu - ale tohle? Chodili jsme tam a dívali se a dívali. Jako správní šetřiví čeští turisté jsme měli s sebou paštiky, potřebovali jsme koupit chleba. V oddělení pečiva jsme procházeli kolem řady baleného i nebaleného pečiva - u nás byl v té době k dostání jen tzv. předpek, tedy pečivo pečené o den dřív. Vybírali jsme podle ceny a vybrali velmi levný balený chléb. A pak jsme ho jedli schovaní na zastrčené lavičce v parku. A když jsme ho dojedli, a byl dobrý, hrála jsem si s jeho obalem a teprve tehdy zjistila, že je na něm nápis "Fur unsere liebe Tierfreunde" - Pro naše milé zvířecí přátelé. Byl to chleba pro psy. Vůbec jsme netušili, že něco takového existuje. Rozesmáli jsme se.

V Benátkách další překvapení. Na schodech před nádražím se válel opilý bezdomovec s poloprázdnou lahví v ruce. Johny Walker. Můj muž trpce konstatoval, že on jako socialistický inženýr tuhle whisky ještě neochutnal.

Hned u toho nádraží byl také stánek s ovocem. A měli tam trsy banánů. Nejedla jsem banán asi dva roky a rozhodla se jeden si koupit. Taková exotická lahůdka. Prodavač se zatvářil poněkud překvapeně, když jsem požádala o jeden banán. - Jeden? ujišťoval se. Přisvědčila jsem. - Odkud jste, paní? - Řekla jsem, že z České republiky. Chvilku se na mne díval, pak utrhl z trsu nádherný veliký banán a podal mi jej. - To je pro vás, řekl mi. A peníze odmítl. Nevěřícně jsem se na něj usmívala.

Na náměstí San Marco jsme si sedli hned do první kavárny a objednali si kávu. Ať to stojí, co to stojí. Po přepočtu jsme konstatovali, že to je nejdražší káva našeho života. A přišli jsme skoro o třetinu peněz, které jsme s sebou měli. (O dvacet let později jsem na tomto náměstí stála s naším synem a s průvodkyní, která nám vyprávěla o zdejších památkách. V jednu chvíli ukázala na onu kavárnu a řekla: V Benátkách je obecně hodně draho. Ale tato stylová historická kavárna je vůbec nejdražší v celém městě. Tady si rozhodně kafe nedávejte. - Už se stalo, řekla jsem synovi. Tady jsme s taťkou tehdy seděli.) Poněkud nás tehdy nenapadlo, že v různých podnicích mají i různé ceny a že je možná někde jinde levněji. Byli jsme zblblí socialistickým rovnostářstvím.

Z Benátek jsme jeli vlakem do Milána za přáteli, které jsme zatím znali jen z dopisů. Vlak najednou v poli zastavil. A stál. A stál. Můj poměrně netrpělivý muž trval na tom, ať se zeptám, co se děje. Mluvila jsem trochu italsky, ale nijak dokonale. Odpověď Itala z našeho kupé si pamatuji dodnes. Sciopero - řekl. Nevěděla jsem, co to je, ale naštěstí jsem měla s sebou slovník. Stávka. Panebože - stávka. Tu jsme znali jen z hodin dějepisu, jak dělníci stávkovali a kapitalisté do nich stříleli. Italové ale zůstali v naprostém klidu. Spolucestující mi vysvětlil, že strojvůdce stávkuje, poněvadž žádá zvýšení platu. A když mu nepřidají, to tady jako strávíme celou dovolenou? Onen strojvůdce stál opřený o lokomotivu a kouřil. Pak přijelo auto, z něj vystoupili pánové v oblecích, chvilku se dohadovali - a pak se jelo dál. Sice se zpožděním, ale jelo. Zda mu přidali nebo kolik, nevím.

Přátelé v Miláně byli v našem věku, byli také vysokoškolsky vzdělaní, měli také jedno dítě - jako my. Tím podobnost končí. Měli lepší byt, lepší vybavení, lepší auto (tedy my tehdy neměli žádné) a zažili jsme spolu spoustu zajímavých momentů. Vyberu jen několik. (Pominu například, že jsme hned první večer neuměli pustit vodu bezdotykovými bateriemi.)

Seděli jsme u nich na gauči a sledovali televizi. - Zeptej se ho, kolik mají programů, děl můj muž. Zeptala jsem se Domenica, kolik mají televizních programů. Zamyslel se a pak řekl - něco kolem stovky. Měli satelit, to jsme nevěděli ani neznali. Mlčky jsme na něj koukali. To není možné. Domenico se zeptal, kolik programů máme my. - Due. Dva. řekla jsem. Teď zase koukal on. A pak se pro jistotu zeptal znovu, nebyl si jist, zda jsem mu správně rozuměla. A kamkoli jsme tehdy přišli na návštěvu, a vodil nás k přátelům a příbuzným neustále, vždy nás představoval: To jsou mí přátelé z Čech. Mají dva televizní programy. Dva.

Zítra pojedeme do centra Milána, oznámil u snídaně Domenico. Metrem. - Metrem? Vyděsila jsem se. Krátce předtím jsem viděla film Bandité v Miláně. Zpitomělá tímto filmem a socialistickou propagandou chtěla jsem Domenicovi vysvětlit, že nemůžeme jet metrem, neb se tam střílí. A já mám doma malé dítě. Naštěstí jsem to neuměla italsky vysvětlit, takže se jelo. V metru byli všichni lidé zcela v klidu a většinou si hráli s dvouletým synkem Domenica. Střelba veškerá žádná.

V Miláně nás Domenico vzal na náíkupní třídu Vittorio Emanuele - ta nejluxusnější a nejdražší v Miláně. Chodili jsme po vykládané mramorové dlažbě pod prosklennými střechami a zírali na obchody věhlasných značek. A Domenico s manželkou se na nás koukali trochu udiveně a pak se Domenico zeptal, jestli se mi tu skutečně nic nelíbí. Jeho otázku jsme nechápala. - Tak proč si nic nekoupíte? zeptal se. A tak jsem ho vzala bokem a špatnou italštinou a trochu lepší španělštinou jsem tomuto Italovi vysvětlovala, co je to devizový příslib. A že si nic tady ani zdaleka nemohu dovolit koupit. A že v podstatě nemáme žádné peníze. - Zíral na mne a pak se mi omluvil, ačkoli neměl za co.

Hned na začátku té luxusní třídy byl tehdy obchod s lampami všeho druhu. A ve výloze měli překrásnou olejovou lampu v antickém stylu, pozlacenou, s bílou mramorovou soškou. Koukala jsem na tu krásu a hlasitě ji pochválila. Byla samozřejmě zdaleka nad naše finanční možnosti.

A když jsme se poslední večer loučili, donesl Domenico velkou krabici - že to je dárek pro nás. Koupil nám tu lampu. Nevěřili jsme svým očím. Dodnes stojí v obývacím pokoji, i když už není funkční.

Ale možná více než všechno to materiálno nás uváděla v úžas jiná věc. Pohoda, klid a usměvavost obyvatel. Ti lidé tam byli přátelští, nebáli se mluvit nahlas o čemkoli, zcela samozřejmě vyslovovali své názory. Žili svobodně a vůbec si to neuvědomovali. My jsme byli tak nějak zdrženliví, bázliví, nejistí. To nás trápilo nejvíc.

Ani na vteřinu jsme  neuvažovali o tom, že bychom tam tehdy zůstali. Doma jsme měli malou holčičku. A také rodiče.

Ale po návratu jsme o tom uvažovali často a znovu a znovu.

Naštěstí už zbývaly jen dva roky.

 

Autor: Renata Pospiechová | čtvrtek 27.7.2017 17:16 | karma článku: 18,03 | přečteno: 437x
  • Další články autora

Renata Pospiechová

Chvála průměrnosti?

Začíná nový školní rok. Asi nejvíce se na něj těší prvňáčci - žáčci školským systémem zatím nedotčení, dychtiví, nadšení. Je to hodně, hodně dávno, co jsem šla poprvé do školy i já. Už si z toho moc nevybavuji.

1.9.2020 v 21:53 | Karma: 26,18 | Přečteno: 582x | Diskuse| Ostatní

Renata Pospiechová

Co kdyby ti Rusové..

Dnes vzpomínáme neblahé výročí okupace naší země. Byla jsem malá holka, ale některé výjevy mi z paměti nikdy nevymizí. Plačící máma. Táta - havíř, který spolu s kamarády odmítl vyfárat - a po návratu domů jen vztekle zatínal pěsti

21.8.2020 v 16:19 | Karma: 22,48 | Přečteno: 590x | Diskuse| Ostatní

Renata Pospiechová

Ruština

Člověk nerad přizná, že je zaujatý - a vlastně nespravedlivý. Ale ano, je to tak - jsem zaujatá a vlastně nespravedlivá k ruštině. A to jsem milovník jazyků, které jsou mým povoláním a celoživotní láskou. Ale ta ruština!

5.8.2020 v 20:39 | Karma: 25,13 | Přečteno: 820x | Diskuse| Ostatní

Renata Pospiechová

Prázdniny

Začaly prázdniny. Děti od sousedů mi dnes poněkud narušily odpolední siestu - křičely, jásaly a výskaly v bazénu na jejich zahradě - pod mými okny. Chvilku jsem jejich dovádění pozorovala a pomyslela si, že je dobře, že jsou venku

3.7.2020 v 19:58 | Karma: 21,17 | Přečteno: 466x | Diskuse| Osobní

Renata Pospiechová

Den otců

Zítra slavíme Den otců. Tedy slavíme - ono se to v naší zemi moc neslaví. A to je škoda. Otec je pro dítě stejně důležitý jako matka.

20.6.2020 v 22:19 | Karma: 17,18 | Přečteno: 275x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Evropa otevřela dveře džihádistům, Londýn a Paříž nepoznáte, hlásá Trump

3. května 2024  11:34

Donald Trump krátce po potlačení propalestinských protestů na několika amerických univerzitách...

Poslanci kývli na ochranu zemědělské půdy i omezení jejího prodeje cizincům

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  11:30

Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Obří požár haly se škodou 1,8 miliardy založil člověk, technickou závadu vyloučili

3. května 2024  11:15

Příčinou rozsáhlého požáru průmyslové haly v Žebráku na Berounsku, který loni v létě podle policie...

Učil na škole scientologů. Manipulují dětmi a vydělají miliony, líčí pedagog

3. května 2024  11:15

Premium Jsou mezi námi a i přes snahu se skrývat tahají za nitky v různých sektorech. Řeč je o...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 243
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 789x
Optimistická realistka, vždy pro demokracii a proti komunismu

Seznam rubrik