Karel Čapek

Dnes jsem navštívila Malé Svatoňovice. Počasí sice od jakéhokoli výletu ze všech sil odrazovalo, ale Karel Čapek bydlel v tomto městečku, i když bylo hnusně, sychravo a mžilo. Jako dnes.

Jeho rodný dům není tak zcela jeho rodným domem, nýbrž bytem v bývalém obecním domě, kde měl Čapkův otec - lékař ordinaci. Karel Čapek se zde narodil. Z bytu dnes již nic nezbylo, ale právě v jeho prostorách se nachází expozice. Zprvu působí poněkud suchopárně i trochu nemoderně - prostě panely na zdech kolem dokola. Ale člověk se začtea zakouká.A zamyslí.  Rodný list, rodinné a školní fotografie, vysvědčení, dopisy, index z Karlovy Univerzity, rukopisy, první literární úspěchy, divadelní úspěchy zprvu na domovské scéně, dobové plakáty. Novinové články. Tak jednoduše napsané, přítom tak nadčasové. Evropský i světový úspěch diadelních her. Cesty a knihy o nich. Hovory s prezidentem. Fotografie přátel, manželky. Stále větší sláva, přitom působí tak plaše.

Soupis děl. Přečetla jsem téměř všechna, přesto znovu obdiv a úžas.  Jaký rozhled. Jak kultivovaný a bohatý jazyk. Jaká předvídavost - odsuzoval komunisty a varoval před nacisty. Beznaděj posledních měsíců života a tvorby. Marná snaha, marné volání, marné naléhání.

Předčasně tragická smrt. Ale možná ho zachránila před děsem dějů budoucích.

Těch si užil doslova a do písmene na vlastní kůži jeho bratr Josef. I jeho expozice a výstava obrazů jsou k zhlédnutí v tomto domě.

Byla jsem tam celou dobu úplně sama.

Z oken je možno vidět místní poutní kostel, který zajisté vídávali i oba bratři Čapkové.

Obdivuji velikost Josefa, nicméně naprosto se skláním před genialitou Karla.

Jak nutně, až zoufale bychom dnes takového člověka potřebovali.

Autor: Renata Pospiechová | úterý 18.10.2016 21:30 | karma článku: 13,19 | přečteno: 202x
  • Další články autora

Renata Pospiechová

Vánoce? Ukrajina.

21.12.2022 v 20:05 | Karma: 29,10

Renata Pospiechová

Omyl, nebo..?

1.11.2022 v 21:43 | Karma: 15,01

Renata Pospiechová

Nepoučitelní?

29.9.2022 v 19:24 | Karma: 27,53