Jak vypadá pučista? A jak kdokoli jiný?

Ve čtvrtečním Hydeparku na České televizi pan senátor Zdeněk Škromach nejen že odstoupil v přímém přenosu - a dojal tím především sám sebe - ale několikrát se obrátil na moderátora s otázkou: Vypadám snd jako pučista?

Když to zopakoval poněkolikáté - No řekněte: vypadám snad jako pučista? - zamyslela jsem se nad tím, jak mu odpovědět. Nu především, pane senátore, by bylo třeba vědět, jak vypadá pučista. Zjevně máte pocit, že nějak vypadá. Já tento pocit zatím nesdílela, ale když se nad tím zamyslím, asi jako pučista nevypadáte. Pučista totiž bude člověk, který je schopen aspoň pár kroků předem promyslet, neb puč je třeba připravit předem. Nu a z různých Vašich vyjádření a širokých úsměvů a posezení u bazénku člověk opravdu získá dojem, že toho schopen nejste.

Ale myšlenka, že by politici (nebo i ostatní občané?) měli ve tváři vepsáno, čím ve skutečnosti jsou, je lákavá. Když zůstaneme u stranických přátel pana senátora - co takový hejtman, poslanec a bůhvícoještě Hašek. Vypadá ten jako pučista? No, spíš jako hošík přistižený při opisování. Nebo přítel Zaorálek. Nu, ten by možná jako pučista obstál, ale spíš často vypadá, že se dusí vzteky, neb mju právě ukradli kuličky.  Ani přítel (zatím) nejvyšší - Bohuslav Sobotka - moc jako pučista nepůsobí, vypadá neustále neslaně, ale mastně.

Ale abychom páně senátorovou otázkou neměřili jen jedné straně. Jako pučista neostojí ani například "anák" Babiš - ten spíš připomíná raráška, který baví celou třídu. Pan Okamura, tak tam nevím, Japonci to snad ani nemají v povaze, ti jdou prostě přímo na věc, jakýpak puč. Co se ODS týče, paní Němcová je dámou a výraz pučistka je sám o sobě jaksi podivný. Takže spíš ne. Pan Schwarzenberg by se k puči asi nesnížil, jaksi se to nehodí k jeho původu.

Ale pozor - otázka pro pana senátora: Vypadá pan Kalousek jako pučista?

Bingo! Že jo? Až takový ďábelský.

No tak vidíte, že se našel!

V té naše povolební kocovině ja každá nadsázka dobrá, ne?

Autor: Renata Pospiechová | sobota 9.11.2013 19:10 | karma článku: 19,02 | přečteno: 774x
  • Další články autora

Renata Pospiechová

Vánoce? Ukrajina.

21.12.2022 v 20:05 | Karma: 29,10

Renata Pospiechová

Omyl, nebo..?

1.11.2022 v 21:43 | Karma: 15,01

Renata Pospiechová

Nepoučitelní?

29.9.2022 v 19:24 | Karma: 27,53