Humor v Čechách - dnes

Každý člověk má svůj osobitý smysl pro humor. A budeme-li trochu zobecňovat, i každý národ ho má. Známe například suchý anglický humor i poněkud prvoplánový humor německý. Jak definovat humor český?

Nejsem si jista.

Možná je pro český humor typická jakási rozpolcenost, dvojakost. Na jedné straně stojí nesmírně populární Švejk  a na druhé straně jemný intelektuální humor Horníčkův. Příznivci obou těchto "humorů" se jistě smějí často a rádi, ale jiným věcem.

Má generace vyrostla na povídkách a představeních Šimka a Grossmanna, tajně jsme poslouchali Voskovce a Wericha, rodiče nám vyprávěli Suchém a Šlitrovi, srozumitelní byli Lasica a Satinský. Přišel také kouzelník a s ním kouzelný Wimmer a jiní.

Když nám rostly děti, v televizi už nebyly Hovory H a chytrý humor pomalu z televize mizel. Jako by příznivci již zmíněného Švejka získávali převahu, takže nejsledovanějšími zábanými pořady byly různé Novoty a poněkud pokleslé estrády. Ale přiznávám - občas se člověk pousmál.

V dnešní době - nebýt archivních pořadů nebo poněkud svérázné Partičky - se v televizi není čemu smát. V kinech jasně vítězí příznivci pokleslé prvoplánové legrace - vždyť Babovřesky právě bodují s třetím dílem.

Naší skupině nezbývá než se přiklonit k věčně živé literatuře - Horníček, Jerome Klapka Jerome a další se dají číst stále dokola.

A tak je možná namístě připomenout si, že existuje člověk, který dokázal téměř nemožné - spojil všechny Čechy bez ohledu na jimi preferovaný typ humoru - a všichni se mu smáli, všichni se bavili. A byl by jistě spojil i cizince. I ti by se mu smáli. A smějeme se dodnes, máme-li příležitost ho vidět.

Dnes je tomu padesát dva let, co zemřel Vlasta Burian. Král komiků. Dodnes nepřekonaný.

Autor: Renata Pospiechová | pátek 30.1.2015 19:13 | karma článku: 14,63 | přečteno: 926x
  • Další články autora

Renata Pospiechová

Vánoce? Ukrajina.

21.12.2022 v 20:05 | Karma: 29,10

Renata Pospiechová

Omyl, nebo..?

1.11.2022 v 21:43 | Karma: 15,01

Renata Pospiechová

Nepoučitelní?

29.9.2022 v 19:24 | Karma: 27,53