FKSP

Když jsem se po patnácti letech v soukromé sféře vrátila do státní instituce, nevěřila jsem vlastním očím - stále tu funguje FKSP. Měla jsem za to, že zmizelo podobně jako ROH, ale ne. A vystoupit se z něj nedá. Účast povinná.

To jsem si okamžitě zjistila.

Takže stále existují kdesi jacísi lidé, kteří vědí, že státní zaměstnanci mají své kulturní a sociální potřeby. Z vydělaných peněz vám tedy vezmou dvě procenta - a ta se pak vydávají na tyto potřeby.

Protože vy jako zaměstaná osoba přece nebudete rozhodovat sami o tom, za co utratíte své vydělané peníze! Co kdybyste pak neuspokojili své kulturní a sociální potřeby?

Je sice pravda, že každý z nás je jedinečná osobnost s jedinečnými potřebami, ale tohle se prostě v FKSP nenosí. Pokud vám k uspokojení kulturních potřeb stačí prostoduché nekonečné seriály v televizi, neznamená to, že si z FKSP můžete koupit novou televizi. Kdeže! To musíte do kina nebo do divadla - ale pozor, nedávno vyšla vysvětlující příručka, jak na to. Ne že si koupíte sami vstupenku a pak si ji necháte proplatit. To by bylo příliš jednoduché - a co by se pak psalo v takové příručce? Nejprve musí vaše firma vstupenky objednat, pak si je můžete vyzvednout.

Kulturní potřeby - nebo možná i sociální můžete také prostřednictvím FKSP uspokojit koupí zájezdu, ten se musí koupit na jméno firmy, ta ho celý zaplatí - a vy pak případný rozdíl doplatíte. Proč se to dělá právě takhle, nikdo neví.

Sociální potřeby můžete uspokojit příspěvkem na oběd, někde dostáváte dnes dosti diskutované stravenky. Dobře. Také můžete nakoupit vitamíny v lékárně - pozor, jen a pouze vitamíny, nikoli podpůrné prostředky ani volně prodejné léky. To už pak zřejmě není sociální potřeba. Můžete také absolvovat nějaké masáže, ale pozor - jen u akreditovaných masérů, k tomu je vydán speciální seznam.

Zaměstnavatel vám také může z FKSP zpříjemnit vaše pracovní prostředí třeba tím, že zakoupí kávovar. Pokud je na kapsle, tak ale kapsle ne! Mohou být také zakoupeny různé ochranné pracovní prostředky, které by byly zakoupeny tak jako tak. K pousmání je také pořádání různých večírků, teď třeba aktuálně vánočních. Ty také můžete uhradit z FKSP, ale na faktuře musí být uvedeno, že na večírku byl i nějaký kulturní program. Naštěstí majitelé a provozovatelé restaurací to vědí, takže hrají tu hru s námi 

Celé to připomíná absurdistán a je to těžká úchylka přetrvávající z dob minulých, soudružských. Zaměstnanecká politika vstřícná k zaměstnancům se přece dá  dělat bez jakéhokoli molocha FKSP. Své peníze si každý přece může utratit podle svého uvážení - ať si každý sám na vlastní zodpovědnost uspokojuje ty potřeby, které chce. Bez příruček a nařízení.

Je nepochopitelné, že s tím zatím nikdo nic neudělal. Asi máme všichni jiné starosti.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Renata Pospiechová | úterý 3.12.2019 19:18 | karma článku: 23,83 | přečteno: 1129x
  • Další články autora

Renata Pospiechová

Vánoce? Ukrajina.

21.12.2022 v 20:05 | Karma: 29,10

Renata Pospiechová

Omyl, nebo..?

1.11.2022 v 21:43 | Karma: 15,01

Renata Pospiechová

Nepoučitelní?

29.9.2022 v 19:24 | Karma: 27,53