Extrémismus zleva i zprava

Včera jsem se vrátila z pobytu u přátel v Německu. V jednu chvíli jsme se dotkli v debatě i politiky. Němci se svorně rozčílili nad tím, jak vzrůstá pravicový extremismus. A řekli, že z něho mají strach.

Ujistila jsem je, že mi také dělá obavy vzrůstající extremismus. Ale nejen ten pravý. Co levý extremismus? - zeptala jsem se. Ten vám problémy nečiní? - Dívali se na mne poněkud udiveně a ptali se, jak to myslím.

Jak to myslím? Proboha. No, jak to říkám. Pravicoví extrémisté sbírají body na migraci a jejich počet i obliba roste. Levicoví extrémisté sbírají body na přezíraní a zlehčování minulosti a jejich obliba a vliv roste.

Copak je normální, že v "předseda Evropy"  adoruje Marxe a účastní se odhalení jeho pomníku? Copak je normální, že komunisté sedí v nejrůznějších parlamentech? Copak je možné smířit se s tím, že v mé zemi komunisté podporují vládu a stále více se tváří, že v podstatě nic zlého neudělali? Copak je možné, aby člověku nebylo špatně z jejich předsedy, který s vážnou tváří hovoří o nevinném Rusku a vinném Ukrajinci?

Copak nenahání husí kůži fakt, že dnešní Rusové hromadně schvalují okupaci z roku 1968? Copak není na blití, že jejich hrdinou je stále Stalin? Copak není k pláči, jak levicová je současná Evropa a pomalu i svět a hodně má země? Copak se je možno smířit s tím, že slovo komunista není v myslích mnoha rovno nacistovi? 

Jak je "in" odsuzovat extrémní pravičáky! Jak v klidu mohou zůstat ti levicoví.

Přesně před padesáti lety levicoví extrémisté, tedy komunisté, ukázali, co jsou zač.

Neměli bychom zapomínat, mlčky přehlížet, zlehčovat.

A celá Evropa také ne.

Mí němečtí přátelé mi řekli, že to možná nevidí tak černě proto, že nemají naši zkušenost. No možná. Tak si o tom kruci nechte vyprávět nebo si něco přečtěte. A hlavně se proboha všichni zamyslete. Levicový extrémismus je naprosto stejně nebezpečný a odsouzeníhodný jako ten pravý. A s komunisty se přinejmenším nemluví.

Přišli dnes v noci - před padesáti lety. Zajímalo by mne, co by Evropa dělala, kdyby přišli zas.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Renata Pospiechová | pondělí 20.8.2018 20:15 | karma článku: 26,07 | přečteno: 935x
  • Další články autora

Renata Pospiechová

Vánoce? Ukrajina.

21.12.2022 v 20:05 | Karma: 29,10

Renata Pospiechová

Omyl, nebo..?

1.11.2022 v 21:43 | Karma: 15,01

Renata Pospiechová

Nepoučitelní?

29.9.2022 v 19:24 | Karma: 27,53