EU - co takhle skončit?

Evropská unie a potažmo i celá Evropa se v současné době potýká s vážnými problémy. Těmi jsou především imigranti a Řecko. Problémy jsou to vážné - trochu by se chtělo říci, konečně.  

Protože dosud se zdálo, že EU vážné problémy vlastně nemá. A pak - ve zjednodušené zkratce samozřejmě - to skoro vypadalo, že řeší jen perly typu zakřivení banánů, možnosti slunečního úpalu u servírek nebo neustále se opakující starosti s problematickým stěhováním jednání z Bruselu do Strassburgu a zpět.

Problémy, které nyní vyvstaly, ovšem až s nechtěnou syrovostí odhalují, jak neschopná a vlastně zbytečná instituce celá Evropská unie je.

Problém Řecka, slunné a rozjásané země plné přírodních i historických krás a zřejmě mnoha nezodpovědných lidí, měl být vyřešen nejpozději v okamžiku, kdy vyšlo najevo, že země zfalšovala údaje pro vstup do eurozóny. Selský rozum velí, že už tehdy mělo být Řecko vyloučeno z Evropské unie. Nestalo se, naopak se jednalo a jednalo, ustupovalo, půjčovalo, vyjednávalo... chvílemi to vypadalo, že případný odchod Řecka z eurozóny evropským politikům urve srdce. Veškerá vyjednávání nepřinesla vůbec nic. S podvodníky a populisty se prostě nevyjednává.

Problém imigrantů je také aktuálním, neutuchajícím a téměř žhavým problémem. A řešení prostě nemá. Poslední nápad, kvůli kterému se nám europolitikové a politikové státní téměř servali, totiž kvóty, je naprostým nesmyslem. Nejde o to, že by jednotlivé státy Unie neměly být solidární. To by rozhodně měly. Jen  eurokomisaři jaksi nepromysleli praktickou proveditelnost svého nápadu. I kdyby nakrásně státy kvóty přijaly (jako že nakonec nepřijaly), zajímalo by mne, kdo by jednak uprchlíky do jednotlivých států třídil - a podle jakého klíče, a pak také, jakým způsobem by pak byli přidělení kvótoví uprchlíci v těch svých přídělených státech drženi. To jako kolem nich natáhneme ostnaté dráty?

Problém imigrantů přerůstá Evropě přes hlavu a řešení vlastně neexistuje. EU sype milióny až miliardy do zabezpečení hranic a do záchranných akcí na moři a do azylových jednání a do sběrných táborů. Co takhle nechat to vše být? Vzít to jako cestovní ruch. Jedete někam? Přijeli jste někam? Nu tak to se budete muset o sebe postarat. Imigranti v naprosté většině nejsou chudáci prchající před válkou. No tak ať si tedy volně cestují, mají-li na to. Nemají-li, ať necestují. Žádné záchranné akce, žádné sběrné tábory, žádná azylová řízení. Na druhé straně ovšem ostražitě hlídat bezpečnost, kontrolovat doklady, jízdenky - a zacházet s imigranty naprosto stejně jako s kýmkoli jiným. Já také nemohu cestovat vlakem, pokud nemám jízdenku. Ušetřilo by se peněz, úředníků.. - a europolitikové by se mohli věnovat jiným problémům.

Mohli by se například zamyslet nad tím, proč tu vlastně jsou. Jestli celý ten nápad se sjednocením Evropy nebyl špatný od samotného začátku, nebo se nevyvinul směrem, který nikdo nečekal. Evropská unie se beztoho stala pro většinu Evropanů jen jakýmsi čerpadlem. Protože EU = čerpání dotací. Všichni by jen čerpali a čerpali, nic jiného. Myšlenka, že sjednocená Evropa bude snáze konkurovat Asii a USA, dávno vzala za své. Přeorganizovanému a sociálními výdobytky plýtvajícímu evropskému hopspodářství se mohou Asiaté a Američané jen smát. Impotenci Evropy v oblasti vojenské raději ani nezmiňovat.

Vím, je to utopie - ale co takhle zrušit celou EU? Nechat státy, ať se postarají samy o sebe. Zachovat přátelské vazby, budovat ochranu hranic, ale ponechat možnost cestování, spolupracovat na hospodářské bázi, .. Vyklidit tu luxusní megastavbu v Bruselu i o něco menší ve Strassburgu, poslat všechny s předponou euro- domů. Zastavit vyplácení nesmyslně vysokých platů, diet a důchodů. to by bylo kříku!

A Brusel by se opět stal jen symbolem  čůrajícího chlapečka.

Autor: Renata Pospiechová | neděle 28.6.2015 18:05 | karma článku: 35,59 | přečteno: 1054x
  • Další články autora

Renata Pospiechová

Vánoce? Ukrajina.

21.12.2022 v 20:05 | Karma: 29,10

Renata Pospiechová

Omyl, nebo..?

1.11.2022 v 21:43 | Karma: 15,01

Renata Pospiechová

Nepoučitelní?

29.9.2022 v 19:24 | Karma: 27,53