Den dětí

Dnes je svátek dětí a je to pěkný svátek. Není přece možné nemít rád děti, že. Nejvíce člověk samozřejmě miluje ty vlastní. Sama jsem porodila a vychovala dvě, takže vím, že mít děti je jeden z největších darů života.

Dnešní doba se k dětem chová velmi vstřícně, děti se hodně řeší a je jim věnováno mnoho pozornosti.

Ministryně sociálních věcí například nedávno naléhavě promlouvala k národu a popisovala, jak je pro rodiče v dnešní době finančně náročné mít děti. A že by se jim mělo více finančně pomáhat, neboť jinak hrozí, že mladí lidé prostě děti mít nebudou. Nu - ne že by se nemělo rodičům pomáhat, a to nejen finančně, ale že by lidé neměli děti, protože si je nebudou moci finančně dovolit - to snad ne? Je samozřejmě třeba zohlednit i finanční situaci, ale děti by se měly rodit především z lásky a potřeby sdílení života.

Hodně také řešíme, jak to mají děti těžké ve škole, jak je to tam nebaví a jak jsou na ně kladeny obtížné nároky vesměs zastaralými pedagogickými metodami. Inu už Komenský se snažil zpříjemnit školu hrou, ale učení prostě stojí námahu a snažit se zvládat i věci, které člověka nebaví, to je základ všeho. I dalších úspěchů v životě.

Dešní děti také často až trpí přehnanýmí nároky ze strany rodičů, jejich mnohdy neukojenými ambicemi, nebo jsou oběťmi tzv. stoprocentních matek - to jsou ty, které zapomněly na svůj život a žijí ten svého dítěte. To vůbec není dobře. Jiné děti strádají nezájmem přepracovaných rodičů. Ty i ony potřebují především lásku, přiměřenou péči - a také někdy klid. Prostě nechme občas děti být dětmi a dělat, co samy chtějí. Přeorganizovanost jejich volného času je rovněž nešvarem dnešní doby.

Čas od času se také objeví problematika osvojení dětí - především řešíme, zda si mají homosexuální či lesbické páry osvojovat děti bez rodičů. Kristepane - samozřejmě, že mají. To nejdůležitější - lásku a pocit bezpečí - jsou přece rozhodně tito lidé schopni dětem dát. A právě to děti potřebují.

Děti by prostě měl mít právo osvojit si či adoptovat kdokoli bez ohledu na rasu, pohlaví, sexuální orientaci apod. apod. - pochopitelně za určitých stanovených podmínek, po splnění jistých předpokladů a po řádném prověření.

Ostatně někdy si říkám, škoda, že takové prověřování předpokladů starat se o dítě společnost nevyžaduje i od biologických rodičů. Mnozí by neobstáli. Dítě by jim nikdo nesvěřil.

Takže máme-li svátek dětí, rozhlédněme se na ty neposedy kolem a slavme, s kým můžeme. Udělejme dnes dětem nějakou radost, akcí a příležitostí k tomu je přehršel.

Mám prostě děti ráda, jako každý normální člověk.

Jen mám občas tak trochu kacířské myšlenky - třeba: co takhle například v ZOO jeden, jediný den v roce bez dětí? Věřím, že by se našli mnozí, kteří by do tohoto klidu přišli.:)

Autor: Renata Pospiechová | neděle 1.6.2014 15:42 | karma článku: 5,40 | přečteno: 187x
  • Další články autora

Renata Pospiechová

Vánoce? Ukrajina.

21.12.2022 v 20:05 | Karma: 29,10

Renata Pospiechová

Omyl, nebo..?

1.11.2022 v 21:43 | Karma: 15,01

Renata Pospiechová

Nepoučitelní?

29.9.2022 v 19:24 | Karma: 27,53