Chytrost

Žila jsem dlouho s pocitem, že určité vlastnosti náleží jen živým bytostem. Například že člověk může být chytrý, pes také a možná i jiná zvířata. Zřejmě jsem se bytostně mýlila. Stále více mne totiž obklopují chytré věci. Údajně.

Začalo to před pár lety chytrým telefonem. Je dotykový a má ho dnes každý. V čem je jeho chytrost, netuším ani po těch letech užívání. Spíš mi připadá blbý až hrůza, například když na něm píšu SMS a on si volí písmenka podle libosti. Stále opravuji chyby a vztekám se, neboť  jako každý dnes nemám času nazbyt. Vím, že tento mobil spoustu funkcí, zřejmě dle jeho tvůrců chytrých, ale já ho potřebuji pouze k volání a psaní oněch zpráv.

I notebook, na kterém právě píši, je prý chytrý, tedy smart. No snad, občas také nezafunguje, jak by měl. Jsou už i chytré spotřebiče, ty třeba měří spotřebu a snad ji i regulují. Má nová pračka je dle dodavatele rovněž chytrá, no - pere. Jsou i chytrá auta i chytré domy. O chytrých spínačích nemluvě.

Nedávno jsem potřebovala novou formu na bábovku a v prodejně měli jednu rovněž s nápisem smart. Že by upekla naši oblíbenou makovou sama?

A když jsem zahlédla  reklamu na chytrý svetřík, už jsem téměř zpanikařila. V čem může být chytrý? Že by se dožadoval obléknutí při určitém poklesu teploty?

To by se pak chytrá židle sama odsunula od stolu, chytrý ubrus by se sám prostřel, nu a v důsledku by se pak večer vychlazené bílé samo nalilo do skleničky a nutilo k vypití.

Snad se nemýlím, když setrvám na svém. Chytří mohou být především lidé, kteří to vše chytré vymysleli. Stejně tak mohou být lidé sympatičtí a empatičtí, mobily ani jiné věci nikoli.

Jako bychom slovo chytrý tím přenesením na věci poněkud degradovali. A zakrývali skutečnost, že u lidí chytrosti ubývá.

Nebo se pletu?

Kéž by.

 

Autor: Renata Pospiechová | pátek 27.1.2017 18:44 | karma článku: 13,52 | přečteno: 219x
  • Další články autora

Renata Pospiechová

Vánoce? Ukrajina.

21.12.2022 v 20:05 | Karma: 29,10

Renata Pospiechová

Omyl, nebo..?

1.11.2022 v 21:43 | Karma: 15,01

Renata Pospiechová

Nepoučitelní?

29.9.2022 v 19:24 | Karma: 27,53