Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Budou Vánoce

Tak jsem si tuhle v ranním autobuse řekla, že budou Vánoce. A že nebudu myslet na to, jak nám hoši, co spolu mluví, sestavují vládu, a že jim to trvá. A tu jsem slyšela paní, která seděla za mnou. Nahlas si povzdechla, kéž by už bylo po Vánocích! Ona musí sama uklidit celý dům a ještě k tomu shánět dárky! A vůbec, Vánoce už nemají to kouzlo.

Milá paní, dovoluji si s vámi naprosto nesouhlasit. A vyvrátit všechny tři vaše námitky.

Co se týče úklidu, ten u nás doma řeší seznam. Už ani nevím, kdy ta tradice začala, ale hodně dávno, dnes dospělá dcerka ještě byla malinká.  Můj muž mi řekl, že by mi s tím úklidem pomohl, třeba i když je sám doma, ale neví, co se má udělat. A tak vznikl první seznam. A začala každoroční tradice. Úderem adventu píšu seznam. Protože běžný úklid se provádí pravidelně, jsou na něm položky typu vyprázdnit a vyčistit botník, umýt a naleštit vchodové dveře, rozmontovat a umýt lampy apod. A kdo má čas, udělá a škrtne. Manžel, dcera, syn, já. Nikdy nestihneme všechno, ale nevadí. Když byly děti malé, často jsem po nich kontrolovala či opravovala, tajně ovšem, abych jim nekazila radost. Čili úklid rozhodně nemusí být stres. Naopak - my se i bavíme, to když se například syn zeptá: A to "setřít horní hrany dveří" - na to jsi přišla sama, nebo jsi to někde vyčetla?

Co se týče dárků, neznám větší radost, než je vymýšlet. Navíc obstarat je - to je dnes hračka. Chce to jen trochu se zamyslet a také nezapomínat. Zmíní-li dcera v srpnu, že nemá v čem cvičit, je pod stromečkem  sportovní souprava. Že syn miluje Juventus, to přece vím, tak dostal například mikinu a tričko s logem tohoto klubu. Co dostanou letos, samozřejmě neprozradím.

A připomněla jsem si úžasný dárek, který jsem loni dala manželovi. Má náročnou práci a často, když je unavený, říká, že se na vše vybodne a půjde pást ovce. A já na internetu našla zážitkový dárek - pasení ovcí v Beskydech. Muž měl pod stromečkem totální záchvat smíchu, vůbec nevěděl, že něco takového existuje. A pak jednoho nádherného letního dne to bylo tady.Děti to chtěl nafotit, že přijedou. Manžel rozhodně trval na tom, že tam mám jít s ním, ačkoli jsem zpočátku měla odlišný názor.  A tak jsme si s manželem večer před oním dnem vysnili poklidný piknik na zelené louce, ležíme na dece, jíme a pijeme - a opodál se pase stádečko ovcí. naprostý klid a romantika.

Nabalili jsme piknikový koš a manžel mne požádal, ať si neberu knihu, budeme si jen povídat.

Na místě dostal od bači klobouk, kožich a starý chleba v torně. Pro ovce. A instrukce. Vůdcem pětičlenného stáda je ta černá, takže když se jí dá chleba, ostatní jdou za ní. Pastva trvá, jak dlouho kdo chce.  A bača odešel. Zůstali jsme úplně sami v přírodě. Nádhera! Svěží ráno. Zpěv ptáků. Ovce se tiše pasou. Slunce začíná hřát a vysušuje svěží travičku. Našli jsme suché místo a roztáhli deku. Jak dlouho trvá roztažení deky, nevím. Minuta? Manžel zvedl hlavu - kde jsou ovce? ptá se. Já nevím.Teď tady přece byly. Manžel s úsměvem odchází do křoví, aby je přivedl.

Nastává nejnudnější období mého života.

Čekám. Deset minut. Čtvrt hodiny. Půl hodiny. Hodina. Nacházím se na horském palouku s dekou a piknikovým košem s jídlem a pitím. S mobilem, ale bez signálu. Plyne druhá hodina. Manžel se nevrací. Krokuju palouk. Poskakuji po palouku. Tančím, ale bez hudby to je nanic. Hlasitě recituji básně. No jo, ale co když mne někdo uslyší? Třeba lupič. Zmlknu.  Vytáhnu z košíku láhev sektu. Přečtu si pečlivě a pomalu celou vinětu. Zajímavé. Že jsem si nevzala tu knihu! Přeložím text viněty do němčiny. Pak do angličtiny. Částečně do italštiny. Dvě a tři čtvrtě hodiny. Něco šustí v křoví. Co když jsou tu medvědi? Pak asi jedině na strom. Proboha, v mém věku? Který strom by mě unesl?

Z křoví se vynoří manžel. Naprosto zchvácený. Ty pitomé ovce jsou až na odlehlé straně nejbližší hory. A absolutně neuznávají fakt, že černá je vůdce. Černá sice ochotně pojídá chleba, ale ostatní se ani nehnou a ona se k nim vždy vrátí, chleba ovšem sežere.Takže manžel už chleba nemá.  A navíc jsou to nejrychlejší ovce na světě. Bleskově mění místo pobytu. Přemýšlíme, zda se ovce vrátí samy, když přichází dcera. Chce vyfotit taťku s ovcemi. Nemožné, ovce nepostojí a navíc jsou bůhvíkde. Manžel si uvědomuje, že je za stádo zodpovědný. Odchází s dcerou pro ovce, berou si klacky. Přiženeme je třeba násilím!

Opět sama na palouku. Naštěstí dcera donesla časopis. Čtu si a čekám. Po více než hodině se objeví dcera - táhne za sebou větev s listy, ovce ukusují a jdou poslušně za ní. Stádo uzavírá manžel, jistí to vzadu. Muž i dcera jsou naprosto hotoví, honili ovce několik kilometrů ve vysoké trávě. Stádo zavřeno do ohrady a začíná piknik. To už se všichni tři prohýbáme smíchy. Kdeže jsou ty naivní představy o klidném pasení!

Nicméně - s odstupem - byl to nádherný den. A výborný dárek.

A že Vánoce ztratily své kouzlo? Ale kdeže. Tady rozhodně platí - jaký si to uděláš, takový to máš.

Těším se jako malá holka.

Autor: Renata Pospiechová | pátek 29.11.2013 20:54 | karma článku: 9,67 | přečteno: 226x
  • Další články autora

Renata Pospiechová

Historická či životní zkušenost

Dostali jsme se v našich životech do období, na které nejsme nijak a nikterak připraveni. Některé z nás zajímaly válečné zkušenosti předchozích generací více, jiné méně. Něco jsme se učili ve škole. Něco bylo možno si přečíst.

6.11.2023 v 21:37 | Karma: 9,35 | Přečteno: 235x | Diskuse| Ostatní

Renata Pospiechová

Zpožděné pololetní účtování

Poněkud se zpožděním se letos zamýšlím nad svým kulturním životem. Ke kultuře samozřejmě patří i knihy - ty neuvádím, i když samozřejmě pilně čtu. Po té neskutečné covidové pauze se kultura naštěstí zase rozjíždí.

7.9.2023 v 22:16 | Karma: 4,77 | Přečteno: 156x | Diskuse| Ostatní

Renata Pospiechová

Vánoce? Ukrajina.

Máme čas už velmi předvánoční. Vše, co k Vánocům patří, je tady - dárky, cukroví, kapr, stromečky, trhy. Jako každý rok. Přesto je to letos poněkud jiné. Ať chceme či ne, prožijeme Vánoce ve stínu války.

21.12.2022 v 20:05 | Karma: 29,10 | Přečteno: 1332x | Diskuse| Politika

Renata Pospiechová

Omyl, nebo..?

V 90. letech teď už minulého století se toho dělo opravdu hodně. A politika zajímala v podstatě každého. Všichni chtěli být u toho. Změna střídala změnu a naděje a úžas a radost vládly celému státu.

1.11.2022 v 21:43 | Karma: 15,01 | Přečteno: 457x | Diskuse| Politika

Renata Pospiechová

Nepoučitelní?

Existuje - zřejmě početně stálá - skupina obyvatel, kteří jsou nepoučitelní. Nebo spíše nepřístupni jakémukoli poznání či faktům či historii či ... prostě se zdráhám napsat přímo, že jsou hloupí.

29.9.2022 v 19:24 | Karma: 27,53 | Přečteno: 859x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Izrael v části jižní Gazy každý den na 11 hodin pozastaví vojenské operace

16. června 2024  7:38

Izraelská armáda v části jižního Pásma Gazy každý den na 11 hodin pozastaví vojenské operace, aby...

Střelec na předměstí Detroitu zranil devět lidí, poté spáchal sebevraždu

16. června 2024  7:11,  aktualizováno  7:21

Devět lidí, včetně nejméně dvou dětí, utrpělo zranění při střelbě na předměstí Detroitu Rochester...

Velké požáry ve středních Čechách: vzplála výroba pyrotechniky a sklad

14. června 2024  15:28,  aktualizováno  16.6 5:41

Středočeští hasiči zasahují u dvou velkých požárů. V obci Praskolesy poblíž Hořovic na Berounsku...

Převrat v britské politice? Nacionalisté v průzkumech poráží vládní stranu

16. června 2024

Premium Do britských parlamentních voleb zbývají ani ne tři týdny a vypadá to na velký propadák vládních...

  • Počet článků 243
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 790x
Optimistická realistka, vždy pro demokracii a proti komunismu

Seznam rubrik