Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Babička dnes

Tak máme opět Silvestra. Čas letí jako bláznivý. Žijeme v uspěchané a zkratkovité a údajně i povrchní době. Nemáme kdy se zastavit, zvolnit, posedět. Kde je klid dob bývalých? Jak by to asi vypadalo dnes, kdyby Babička přijela

na Staré Bělidlo?

Předně by přijela jen na krátkou návštěvu, poněvadž pracuje a dovolené nemá nazbyt. Řekněme, že by přijela navštívit dceřinu rodinu na Vánoce. Zeť Pankl by ji autem přivezl z nádraží a na Bělidle by se krátce přivítala s dcerou, která by šla uvařit kafe v novém presovači. Babička by zatím vyhledala vnoučata. Oba kluky by našla v jejich pokoji před počítači, hrají hry či co, ale Babičku viděli vcelku rádi, donesla dárky - empíčka nejnovější řady, jak si přáli. To už stojí za to otočit se od počítače a říct - Čau, babi, díky. Barunku Babička také našla v jejím pokoji, trucovala, protože jí matka nechce dovolit piercing. Babička sice přesně nevěděla, co to je, ale slíbila, že se za milovanou Barunku u neústupné matky přimluví. Malá Adélka byla jediná, která běžela k Babičce sama - a dostala za to slíbenou taštičku s Hannou Montanou, nebo jak se ta dívka vlastně jmenuje, Babička ji koupila přesně podle Adélčiných pokynů.

K obědu se sice sešla celá rodina, ale jídlo bylo snězeno velmi rychle, všechny děti někam spěchaly a také jejich rodiče odjeli do kina na jakýsi film o válkách ve hvězdách, pokud to Babička dobře pochopila. Sama se šla projít po ztichlém okolí.

Nebylo v podstatě co řešit.

Míla a Kristla žili už rok spolu, aniž by byli manželé, jak to tak dnes mladí dělají. Míla samozřejmě nebyl ohrožen žádným odvodem, vojenská služba byla dávno zrušená. Se sůprávcem se sice porval, ale dostal za to jen veřejně prospěšné práce. Viktorka byla sice trochu výstřední, ale dítě, které měla s nějakým náhodným maďarským turistou v mysliveckém obleku, rodina srdečně uvítala a starala se o ně, vždyť to bylo po létech první miminko v rodině. Viktorka byla poněkud alternativní a žila sama v lese jako veganka a neustále hlídala čistotu splavu. Kudrnovic rodina žila na blízké ubytovně z dávek a měla se velmi dobře. Děti sice trochu zlobily a občas i něco ukradly, ale pedagogičtí psychologové vždy vysvětlili, který syndrom za to může. Pan mlynář sice dostal zpátky mlýn, ale hned ho prodal a noví majitelé jej přestavovali na penzión. Poměrně velké starosti měla paní kněžna. Ne se schovankou - ta sice ani na třetí pokus nezvládla maturitu na UMPRUM, ale proti státní části se úspěšně odvolala, maturitní vysvědčení získala a teď se živí příležitostným prodejem svých obrázků a žije s nějakým Italem. Paní kněžna měla spoustu starostí s restituacemi a hlavně soudními spory, se kterými byly restituce spojeny.

Když se Babička vrátila z nostalgické procházky, potkala před Bělidlem dvě paní, které se představily jako spolupracovnice její dcery. Doma nikdo nebyl, ale Babička je přece jen pozvala dál a přemýšlela, co by tak návštěvě nabídla. Dříve než to vymyslela, dámy požádaly o rum, prý pro zahřátí - a tak Babička otevřela bar. Láhví tam bylo poměrně dost, ale žádná s nápisem "rum". Babička si pomyslela, že rum asi padl při pečení cukroví a nešťastně přemýšlela, čím tedy hosty uctí. Jedna z dam k ní ale se smíchem přistoupila a oznámila, že rum se dnes kvůli Evropské unii nesmí jmenovat rum - a jednu z lahví si vybrala.

Babička si řekla, že už dnes asi ničemu nerozumí - a nalila si s dámami. Když se kvečeru rodina vrátila, byla Babička v dobré náladě. Přesto trvala na tom, že ještě večer odjede. Jeden z vnuků jí tedy na tabletu našel spojení a dokonce - ti čerchmanti! - i vytiskl jízdenku. Babičce se sice zdála jakási veliká,vždyť to byl normální list papíru,  ale nic neřekla, rozhodla se koupit si normální jízdenku sama na nádraží. Tam ji nakonec odvezl Jan na mopedu, jak to tak teď o Vánocích bývá, nebyla zima ani sníh.

Když moped projížděl kolem zámku, paní kněžna vyhlédla z okna od počítače, na kterém si pročítala další dokumenty k restitucím. Uvíděla Babičku s vnukem a napadlo ji, že ona sama žádné potomky nemá. A že všechen ten navrácený majetek vlastně nebude mít komu odkázat. Má majetek, ale bez potomků Zatímco Babička má potomky bez majetku. Pomyslela si: Šťastná to žena.

Autor: Renata Pospiechová | čtvrtek 31.12.2015 11:10 | karma článku: 14,46 | přečteno: 444x
  • Další články autora

Renata Pospiechová

Historická či životní zkušenost

Dostali jsme se v našich životech do období, na které nejsme nijak a nikterak připraveni. Některé z nás zajímaly válečné zkušenosti předchozích generací více, jiné méně. Něco jsme se učili ve škole. Něco bylo možno si přečíst.

6.11.2023 v 21:37 | Karma: 9,35 | Přečteno: 234x | Diskuse| Ostatní

Renata Pospiechová

Zpožděné pololetní účtování

Poněkud se zpožděním se letos zamýšlím nad svým kulturním životem. Ke kultuře samozřejmě patří i knihy - ty neuvádím, i když samozřejmě pilně čtu. Po té neskutečné covidové pauze se kultura naštěstí zase rozjíždí.

7.9.2023 v 22:16 | Karma: 4,77 | Přečteno: 154x | Diskuse| Ostatní

Renata Pospiechová

Vánoce? Ukrajina.

Máme čas už velmi předvánoční. Vše, co k Vánocům patří, je tady - dárky, cukroví, kapr, stromečky, trhy. Jako každý rok. Přesto je to letos poněkud jiné. Ať chceme či ne, prožijeme Vánoce ve stínu války.

21.12.2022 v 20:05 | Karma: 29,10 | Přečteno: 1332x | Diskuse| Politika

Renata Pospiechová

Omyl, nebo..?

V 90. letech teď už minulého století se toho dělo opravdu hodně. A politika zajímala v podstatě každého. Všichni chtěli být u toho. Změna střídala změnu a naděje a úžas a radost vládly celému státu.

1.11.2022 v 21:43 | Karma: 15,01 | Přečteno: 457x | Diskuse| Politika

Renata Pospiechová

Nepoučitelní?

Existuje - zřejmě početně stálá - skupina obyvatel, kteří jsou nepoučitelní. Nebo spíše nepřístupni jakémukoli poznání či faktům či historii či ... prostě se zdráhám napsat přímo, že jsou hloupí.

29.9.2022 v 19:24 | Karma: 27,53 | Přečteno: 858x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Řekni, kde ti muži z Gazy jsou. Otazníky ohledně obětí: násobně více dětí a žen

19. května 2024

Premium V Gaze je problém, na který upozorňovala už Marlene Dietrichová. Teď si s ní notují demografové a...

Češi umějí vyrobit řadu vojenských dronů. Ale armáda o ně nestojí

19. května 2024

Premium Letecká výroba byla v České republice vždy na špičkové úrovni. Menší dopravní letouny, ultralighty,...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55,  aktualizováno  22:06

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Izraelský válečný kabinet se bortí. Ganc označil Netanjahuovy plány za fanatické

18. května 2024  20:36,  aktualizováno  21:41

Člen izraelského válečného kabinetu Benny Ganc v sobotu řekl, že jeho strana přestane podporovat...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 243
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 789x
Optimistická realistka, vždy pro demokracii a proti komunismu

Seznam rubrik