Ženy vydělávají méně za stejnou práci? Nesmysl!

Na jednom krátkém příkladu bych chtěl vysvětlit svoji tezi o tom, že platová nerovnost mezi ženy a muži je přežitý mýtus a hlavně naprostý nesmysl. Odporovalo by to totiž tržnímu chování.

novinky.cz

Představte si normální, klasickou malou firmu o 2 zaměstnancích v nějakém průměrně velkém městě. A teď si tam dosaďte majitele firmy p.Nováka a jeho dva zaměstnance Honzu a Janu. Jana podle teorie o nerovnosti platů dostává za naprosto stejnou práci o cca 10-20% menší mzdu, navíc ze statistických údajů i zkušeností firem se dá říci, že Honza má vyšší provozní náklady (víc protelefonuje, víc najezdí autem, vyžaduje sekretářku atd.).

Teď se dostáváme k vysvětlení, proč je ta pomyslná nerovnost úplný nesmysl: pokud by toto opravdu platilo, tak by majitel firmy pan Novák okamžitě vyrazil Honzu a na jeho místo přijal jakoukoliv ženu, která zvládne práci úplně stejně jako Honza, akorát LEVNĚJI. Bude prostě mít o těch 10-20% nižší plat, což je na ročním přehledu setsakramentsky velká částka pro majitele firmy, který za takového člověka navíc musí odvádět zdravotní a sociální pojištění.

Situace by se nadále vyvíjela tak, že by všichni zaměstnavatelé okamžitě chtěli nahradit své "drahé" pracovníky mužského pohlaví ženami, protože jsou "levnější". Výsledek by byl takový, že by se poptávka po ženách časem uspokojila a milí socialisté divte se, ale tržní mechanisny by zařídily, že ve finále by mzda žen byla opět srovnatelná s muži, možná by ji dokonce na chvíli i převýšila (prvotní nadšení majitelů a davové chování).

A jen tak mimochodem, pokud by to byla pravda, tak by se firmy vlastněné ženami, vedené ženami a zaměstnávající pouze ženy už dávno staly celosvětovým fenoménem efektivity práce i podnikové politiky. Překvapivě se tak neděje, proč asi?!

 

 

==============================




 


Budu vždy nechávat povolenou diskuzi pro slušné vyjádření rozumných názorů, protože věřím, že je to tak správné. Zároveň ale chci říct, že na komentáře reagovat nikdy nebudu.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: David Rektorys | pátek 11.12.2009 8:10 | karma článku: 18,19 | přečteno: 1372x
  • Další články autora

David Rektorys

Svět se zbláznil!

9.8.2011 v 17:39 | Karma: 18,51

David Rektorys

Proč Amerika již brzy zkrachuje

28.7.2011 v 8:37 | Karma: 32,19