Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
S

sonic

19. 12. 2009 4:38
Achjo..

když o tom nic nevíte, tak se nevyjadřujte. nejdřív si zjistěte, jestli pohlavní diskriminace existuje nebo ne. pak můžete začít řešit proč. kdybyste to udělal, zjistil byste, že diskriminace existuje a tento článek by nikdy nevznikl. mimochodem, kdyby vás zajímalo, proč vlastně ženy mají nižší plat, tak je to proto, že u ženských je riziko, že budou zůstávat doma s nemocným dítětem nebo že půjdou na mateřskou. to u chlapů nehrozí.

0 0
možnosti
B

brnl

19. 12. 2009 9:40
Re: Achjo..

No tak o tom snad autor píše že diskriminace je tržní nesmysl, ono všechno trh přepočítává na peníze. Nebo vy si dámo myslíte že je zadarmo třeba rok investovat do zaškolování ženy a potom když odejde na mateřskou tak si zase zaškolovat druhou s tím že až se ta první zase vrátí, tak tu druhou bude nutno propustit?.  A teď si třeba představte že jsou firmy které nutně musí dodržovat termíny a ono když se termíny blíží tak si jde mamina domů třeba lehnout k dítěti. Pro řadu firem takováhle "práce" je zcela bezcenná. Tož to jenom ve státní správě si mohou dovolit zaměstnávat za rovné peníze něco takovéhohle. Jinak že by ženy podávali stejné výkony to je prokázaný nesmysl, to vidíme všude ve sportu, i u všech dalších špičkových výkonů.

0 0
možnosti
M

mischplysch

12. 12. 2009 16:30
zkušenost

Zkušenost z rodiny- muž byl přijat na místo a ve zkušební době propuštěn. Na jeho místo přišla žena se stejnou kvalifikací, dali jí jen méně peněz, firma chtěla ušetřit. Automaticky dostala méně peněz aniž by věděli, jak bude nebo nebude pracovat, takže se to občas i děje....

0 0
možnosti
MV

Martin V

13. 12. 2009 9:24
Re: zkušenost

Já znám podobný případ s chlapem, dostal místo, protože si do dotazníku napsal nižší plat než co si dávali "pražáci".

Mimochodem, víte, že zjišťovat kdo kolik bere je porušování zákona?

0 0
možnosti
M

milpoded

11. 12. 2009 14:33
ale, ze je to pekne kdyz si takhle obcas clovek pokeca

sam se sebou, vid Gmur.;-D

0 0
možnosti
MV

Martin V

12. 12. 2009 9:03
Re: ale, ze je to pekne kdyz si takhle obcas clovek pokeca

Alespon si sam sobě neodporuje a je to jediný diskutující, co s ním souhlasíR^

0 0
možnosti
G

Gmur

11. 12. 2009 14:22
soudy 1

Přímá platová diskriminace - stejná práce:

Karel a Adéla pracovali pro leteckou společnost na pozici steward/stewardka. Adéla po třech letech společnost zažalovala, protože zjistila, že po dva roky jí byla vyplácena nižší odměna než Karlovi, ačkoliv oba konali stejnou práci. Požadovala vyplacení rozdílu jako dlužné části mzdy za dva roky zpětně. Společnost se bránila tvrzením, že jak Karel, tak Adéla individuálně bez jakéhokoliv nátlaku uzavřeli smlouvy, v nichž se zaměstnavatelem sjednali různou výši odměny, a nelze tedy leteckou společnost vinit za to, že Adéla přistoupila na nabízenou částku, která byla nižší než odměna nabídnutá Karlovi. Ten nastoupil do zaměstnání v době, kdy zisk společnosti stoupal, takže si společnost mohla dovolit nabídnout zaměstnancům vyšší odměny. S touto argumentací však společnost u soudu neuspěla. Soud poukázal na ustanovení § 1 odst. 3 a 4 zákoníku práce, podle něhož jsou zaměstnavatelé povinni

0 0
možnosti
G

Gmur

11. 12. 2009 14:21
soudy II

zajišťovat rovné zacházení se všemi zaměstnanci, pokud jde o jejich pracovní podmínky včetně odměňování za práci, jiných peněžitých plnění a plnění peněžité hodnoty bez jakékoliv diskriminace z důvodu pohlaví. Přímou diskriminaci mezi mužem a ženou nelze odůvodnit ani hospodářskými, ani jinými pro společnost relevantními hledisky. Pokud společnost v daném období realizovala vyšší zisk a chtěla zvýšit platy, potom měla dbát na to, aby při tom nedošlo k diskriminaci - není ostatně ani logické, aby firma takto "pomíjela" své zaměstnance s delší praxí a zkušenostmi a zvýhodňovala nově přijaté, o nichž nelze zatím ani vědět, jak se osvědčí. Soud tedy označil počínání letecké společnosti za přímou diskriminaci z důvodu pohlaví a přikázal jí doplatit Adéle odškodnění ve výši rozdílu platu vypláceného jí a Karlovi za celé období.

Podle: Rozsudek Soudního dvora ES ze dne 8.4.1976, Gabriele Defrenne v Société anonyme belge de navigation aérienne Sabena, vec 43-75, [1976] ECR 00455.

0 0
možnosti
P9

pavel 99

11. 12. 2009 21:31
Re: soudy II

"... není ostatně ani logické, aby firma takto "pomíjela" své zaměstnance s delší praxí a zkušenostmi a zvýhodňovala nově přijaté,...." - a copak je soudu či komukoliv jinému do toho? Bude to snad soud nebo "gender-aktivisti", kdo budou za firmu plnit zakázky a povinnosti, že chtějí rozhodovat co má firma dělat a koho má či nemá "upřednostňovat"?

Mimochodem - bývaly doby, kdy soudy posílaly lidi na hranici za tvrzení, že země je kulatá a přesto se tato nestala "placatou".

0 0
možnosti
G

Gmur

11. 12. 2009 14:14
pro pana Rektoryse

trochu podrobneji vysvetleno :

“… dostáváme se na výdělkový rozdíl 17 procent v podnikatelské sféře a tři procenta v nepodnikatelské. Tuto část charakterizuje Stupnytskyy jako nevysvětlitelnou. Platová diskriminace žen tedy existuje a je výrazně vyšší v podnikatelské sféře. Jinak se vyskytuje uvnitř odvětví i mezi nimi, přičemž největší je v obchodě, ubytování a finančním zprostředkování. Stejně tak najdeme diskriminaci v jednotlivých firmách i mezi firmami navzájem. Časové srovnání ukázalo, že nevysvětlitelný výdělkový rozdíl byl v letech 2000 a 2005 zhruba stejný, změnila se však jeho struktura. K nárůstu došlo v malých firmách, na vyšších úrovních řízení a v odvětvích ubytování a stravování, k poklesu naopak v odvětvích zemědělství, stavebnictví, doprava, nemovitosti a podnikatelské činnosti.” (zdroj: Finanční noviny: Jsou ženy platově diskriminovány?)

http://www.canik.cz/2007/12/12/platova-diskriminace-zen-realita-nebo-jen-nafouknuta-bublina/

0 0
možnosti
P

PetrBrno

11. 12. 2009 14:36
Re: pro pana Rektoryse

Milá paní. Přijmul jsem slečnu, která po dvou měsících přišla do jiného stavu. Musel jsem jí po dobu mateřské držet místo, takže jsem nemohl sehnat adekvátní náhradu, nikdo kvalitní nechce za nikoho zaskakovat. Po třech letech nastoupila do práce, byla tam párkrát, dítě bylo věčně nemocný. Po čtyřech měsících oznámila že je opět těhotná. Byla zase na mateřské. Za dva roky mi oznámila, že už o místo u nás nestojí, neboť si našla nového přítele, nějakého Angličana a stěhuje se za ním do jeho rodné hroudy. Takže aby bylo jasno. Já nejsem sociálka. Musim držet krok s konkurencí, člověk musí počítat s každou korunou, já vážně na tyhle sradny nemám. To že si to může dovolit státní správa chápu. Tři úřednice si v kanclu lakujou nechty a starosti že by nebylo na vejplaty nemají. Když nějaká nepřijde do práce tak se taky stane prd. No bóže. Dlužíme bilion, proč bysme nemohli dlužit dva.

0 0
možnosti
APG

Absolovent prestižního gymnazia

11. 12. 2009 14:05
Naprosto s vámi souhlasím

v plně konkurenčních ekonomikách a oborech kde není moc co vymýšlet a kde se počítá s náklady na každý šroubek by to znamenalo, že by byli doménou žen. Například řekněme výroba potravin, textilu, atp. Takové firmy by šetřily výrazné částky na mzdách. To vše za předpokladu že práce mužů a žen by byla v průměru stejné kvality.

0 0
možnosti
G

Gmur

11. 12. 2009 14:02
jinak data ze stattistickeho uradu

hlavne bod. 4.7

http://www.czso.cz/csu/2007edicniplan.nsf/t/59003186A7/$File/311107k04.pdf

0 0
možnosti
MV

Martin V

12. 12. 2009 9:08
Re: jinak data ze stattistickeho uradu

Položmě si otázku, když si žena vezme muže s příjmem nad 100tis, jaká je pravděpodobnost, že bude sama chodit do práce? Popřípadě, aby se nenudila, bude pracovat v nějaké neziskovce za pakatel, jak moc to zamíchá tabulkou poměru mezd mezi muži a ženami?

Mezi námi - tahle tabulka o ničem nevypovídá, jen jí můžete použít pro fundraising, ale to je asi tak všechno:-)

0 0
možnosti
G

Gmur

11. 12. 2009 13:51
neco pro pana autora a zenach,ktere pracuji

http://www.studentagency.cz/o-nas-101866/czech/

podivejte se sem, jak si vede Student agency. Zamestnanci:

Majitel společnosti Radim Jančura; Generální ředitelka Eva Ševčíková; Finanční ředitel Zdeněk Tráge ; Obchodní ředitelka Eva Sedlmajerová; Studium v zahraničí – Zuzana Glierová ; Pracovní a au pair pobyty – Leona Jelínková ; Letenky a cestovní služby – Věra Janičinová ; Autobusová doprava – Ivana Kašická, Marketing – Lea Špačková; Personalistika – Dominika Trachtová; Projekty – Lenka Chroncová ; Informační technologie – Vladimír Tučník; Železniční doprava – Jan Paroubek ; Regionální ředitelé

Praha – Roman Šabata

Slovensko – Lucia Rieglova ------vetsinou zeny.

0 0
možnosti
P

PetrBrno

11. 12. 2009 14:39
Re: neco pro pana autora a zenach,ktere pracuji

To chápu. Jančura platí tak blbě, že by chlapa na taková místa nesehnal. :-P

0 0
možnosti
C

culka

11. 12. 2009 13:15
Ať tak nebo tak,

opět znovu si gratuluju k tomu, že mi odměnu počítá Excel podle množství odvedené práce, ani o znak víc, ani o znak míň.

0 0
možnosti
  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2491x
Každý článek, který napíšu, je kritizován. Očekávám to a vítám to, protože kritika mých názorů dokazuje, že nejsou prázdné, že něco říkám. Myslíte si, že jsem šokován tím, co o mně píšou lidé v komentářích na blogu? Vůbec ne, moje odpověď zní: "Jsem rád, že jsem je otrávil. Znamená to, že jsem něco sdělil". Úspěšní lidé jsou kritizováni, neúspěšní lidé ne.