Konec státních maturit

Všichni už jsme si zvykli, že státní maturity stojí jenom dalších x stovek milionů a opět se odloží. Upřímně, už mě to fakt nebaví. Tak buďto máme nějakou koncepci a spustíme ji, ačkoliv není dokonalá, anebo se ji snažíme donekonečna vylepšovat, ale vždy nakonec zjistíme, že je něco špatně a neudělá se nic.

hka.cz

Já se však obávám, že státní maturity je prostě jenom další ze způsobů, jak si politici přijdou na pěkné peníze. Znáte to, asi stejně jako když akciový makléř neustále "točí" nákupy a prodeje akcií - to nepovede ke zbohatnutí klienta, ale ke zbohatnutí makléře, protože z každého nákupu/prodeje má provizi.

To samé se posledních několik let děje v politice. Od státních maturit, přes radar, pandury, zdravotnictví, dálnice, všemožné stavební zakázky, reforma finanční i důchodová, přes (ne)přijetí eura až po třeba úřad vlády spravující sport. Všechno je to naprosto stejné "točení", hlavně aby peníze "tekly". Protože politici mají ten mylný pocit, že nikdy nezbohatnou na bohatství svých občanů. To je přece nesmysl. Čím bohatší jsou ve státě obyčejní lidé (tj. kolik majetku vlastní, kolik mají naspořeno a kolik mají investováno), tím více dražších politiků si mohou dovolit.

 

Ale zpět ke státním maturitám: jsem pro jejich ukončení. Už to stálo příliš mnoho peněz, času a hlavně důvěry občanů. Především je ale prostě kolosální nesmysl, aby se člověk z učňáku, který se stane jednou kuchařem, snažil měřit v teoretických znalostech s člověkem z gymnázia. Oba jsou potřební a každý by si měl jít svou cestou. Ať jsem ale taky trochu konstruktivní, navrhuji zavést na středních školách podobné kreditové ohodnocení, jaké funguje na většině vysokých škol. Student má možnost se rozhodnout, do jakých předmětů vloží své kredity, a musí se naučit s jimi vyjít do konce roku. Také je to naučí se rozhodovat sami za sebe, což spousta mladých neumí a spíše inklinují ke stádovému chování. Také mu to dá mnohem větší rozhled, protože se bude učit opravdu to, co ho zajímá a čemu se ve svém životě chce věnovat.

Například já jsem absolvoval spoustu hodin fyziky a chemie, které jsem jednak nikdy úplně nepochopil, ale hlavně už tehdy jsem vědel, že tímhle směrem jít nechci. Ovšem najděte školu matematicky zaměřenou bez fyziky... A říkat, že puberťák sám neví co chce, to je pitomost. I tomu by kreditový systém pomohl - širší výběr volitelných předmětů. Už hrozně dlouho nechápu, proč se na českých školách už dávno neučí finanční gramotnost, etika a ekologie. Ať budete dělat cokoliv za práci, tyhle tři věci (včetně českého jazyka a gramatiky samozřejmě) budete potřebovat vždy. Finance používá každý z nás (i kdyby mělo jít jenom o sociální dávky), slušné chování je základem každé společnosti a ekologií je myšlen vztah k přírodě. Neplýtvat vodou, elektřinou, teplem, recyklovat, prostě chovat se tak, abychom si zasloužili tady být.

 

Chápu, že dát dohromady úplně nový systém není sranda. A taky chápu, že je na to potřeba politická vůle a člověka, který na to má. Tak pokud se na to budoucí ministr školství necítí, já si tenhle projekt klidně vezmu na starost. Budu pracovat zadarmo (nedělám to pro prachy) a ve chvíli, kdy bude systém spuštěn, tak odstoupím. Nebo se do toho pusťte někdo z vás, vždyt je to jedno KDO to udělá. Hlavně, aby to už fungovalo, a český stát produkoval smysluplné hodnoty.

Autor: David Rektorys | pondělí 15.3.2010 11:45 | karma článku: 12,87 | přečteno: 824x
  • Další články autora

David Rektorys

Svět se zbláznil!

9.8.2011 v 17:39 | Karma: 18,51

David Rektorys

Proč Amerika již brzy zkrachuje

28.7.2011 v 8:37 | Karma: 32,19