260 milionů kč na propagaci školství?!

Člověka by napadlo, že úředníci si jistě dali novoroční předsevzetí, že se budou omezovat "výdaje na Kocourkov". Nezlobte se na mě, ale ... what the fuck? Copak školství se potřebuje propagovat?!

msmt.cz

U čtení dnešního článku "Z dotací EU musí školství rozdávat suvenýry" jsem se poprvé tento rok opravdu naštval. Ano, hned 2.ledna bohužel. Ve zkratce se jedná o to, že v čerpání fondů z EU se musí tyto výdaje zveřejnit (to je jasné), ale i nějakým způsobem "prodat lidem".

České ministerstvo školství to však špatně pochopilo a místo vysvětlování, co se za tyto peníze udělalo a vylepšilo (státní maturity), nakoupilo suvenýry, které následně rozdalo, kde se jenom dalo. V této souvislosti mne okamžitě napadly 3 věci:

1) Jaktože jsem minulý rok nikde nezaregistroval článek od těch novinářů, kteří byli takto obdarování, na toto téma? To si prostě novináři odnesli suvenýry, ale už je nenapadlo, že tohle přece musel někdo zaplatit? Vždyt logicky by na to okamžitě měl někdo skočit, napsal článek na titulní stranu a donutit někoho k odpovědím a zodpovědnosti! Aspoň takhle si představuju novinářskou praxi, ale asi je to trochu naivní...

 

2) České školství se přece nepotřebuje propagovat!!! Proboha probuďte se tam na tom ministerstvu!  Nejste soukromá firma! Máte na starosti nejdůležitější věc v našem státě = vzdělávání dalších generací, což ovlivňuje naprosto všechno (od schopnosti státu vyplácet důchody z jejich daní, až po snižování nezaměstnanosti), ale vy na to s prominutím se****, a zabýváte se věcmi tohoto kalibru. To se pak nedivte, že to školství vypadá tak, jak vypadá, a že na něj všichni nadávají!

České školství potřebuje okamžitě do svého čela někoho, kdo má zkušenost ze vzdělávacích systému zemí, které prosperují (Finsko, Nový Zéland, Austrálie apod.). Někoho, kdo má koule a chuť s tím Kocourkovem něco udělat a je mu jedno, že za to bude nepopulární. Pevně jsem doufal, že přesně tento typ věcí udělá přechodná vláda pana Fischera, ale podle Janotova balíčku jsem se přesvědčil, že ačkoliv se snaží, jsou jen loutky v divadle velkých stran (bez urážky). Nic proti ženám v politice, ale ministrně Kopicová je prostě křehká a resort školství není pro slabé povahy, přestože ho takto čeští policiti považují.

 

3) Zase si na tomhle někdo napakoval kapsu, to je jasné. Nikdo rozumný by přece neudělal takovou blbost sám od sebe. Ministerstvo školství nakoupí, někdo dostane provizi za velký nákup a všichni jsou happy. Kromě občanů, kteří se ptají na milion věcí ohledně státních maturit a dalších věcí. Nic nevědí, protože nejsou informační zdroje.

Propagace totiž, vážení úředníci, neznamenají jenom cetky ze sekáče. Je to proces, kdy se informuje veřejnost (zákazníci) o produktech a službách určitého subjektu (v našem případě školství). Co takhle použít tyto peníze, které se tedy podle EU musí utratit na propagaci, třeba na pořádný informační kanál, organizování diskuzí se svými zákazníky (rodiči dětí, studenty a daňovými poplatníky) a řešit s nimi, co si oni od školství slibují (to je příklad vy šťouralové) a X dalších věcí, co by se s 260 miliony dalo dělat! Ale když už tedy chcete rozjet nějakou "kampaň na propagaci školství", tak to alespoň udělat chytře: existuje relativně nový obor reklamních sdělení, takzvaný Word of Mouth. Česky řečeno šeptanda, tedy co si lidé řeknou mezi sebou, bez nějakého přímého stimulantu (reklama v TV, tisku, internetu apod.). Narozdíl od suvenýrů a reklamě v TV to má jednak trvalejší efekt a především je to čistá podoba reklamy, jak má být - o které si lidé sami povídají.

 

 

Omlouvám se za sprosté výrazy, případné gramatické a stylistické chyby v textu, píšu to opravdu "od plic". Věřím, že jste pochopili moje rozhořčení nad dalších plýtváním peněz ve školství.

 

 

 

==============================

Budu vždy nechávat povolenou diskuzi pro slušné vyjádření rozumných názorů, protože věřím, že je to tak správné. Zároveň ale chci říct, že na komentáře reagovat nikdy nebudu.

 

Autor: David Rektorys | sobota 2.1.2010 14:18 | karma článku: 24,61 | přečteno: 1891x
  • Další články autora

David Rektorys

Svět se zbláznil!

9.8.2011 v 17:39 | Karma: 18,51

David Rektorys

Proč Amerika již brzy zkrachuje

28.7.2011 v 8:37 | Karma: 32,19