Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Smíšené poCITY aneb Plzeň - zahájení EHMK 2015

Profesionální start projektu Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015 bylo možné sledovat buď přímo v srdci západočeské metropole nebo v televizi na programu ČT 2. Ač plzeňák minimálně ve čtvrté generaci, s jehož žilami, kostmi i nervy je Plzeň doslova srostlá (jo, v Plzni jsme tak trochu hráblí patrioti), do středu města jsem se na megaudálost roku podívat nepřišel.

Důvodem rozhodně nebylo počasí, jak by se z některých médií, komentujících menší účast, mohlo zdát. (Do centra Plzně přišla méně než polovina odhadu, ale lednové mrholení zatím dle mého názoru nestojí - Plzeňáka taková drobnost nemůže odradit, pokud by měl pocit, že je na náměstí vítaný).

Nevím, co se snažili tvůrci komunikační strategie obyvatelům sdělit, ale značná část Plzeňáků to pochopila jako: "Na náměstí nejste vítaní, nepůjdete-li v průvodu!"

A průvodů si Plzeňáci zažili víc než dost. Možná by se někomu mohlo zdát, že tolik let po revoluci už to vyčpělo. Jinde možná, ale v Plzni jsme velmi konzervativní a než něco vyvane z naší kotliny, tak to trvá pěkně dlouho. Když Husiti zaplavili České země, Plzeň stála jako katolický maják proti všem, když se v jiných městech prosazovala moderní architektura, u nás se držela zuby nehty secese, když v roce 1989 padla KSČ na ústa, v Plzni ještě půl roku poté lidi nevěřili, že je opravdu konec. Ostatně nemusíme ani tak hluboko do minulosti - v posledních komunálních volbách byla ODS v Plzni druhá (v jiných velkých městech byla ráda za pátou příčku).

Nejsme "trendy", nejdem s dobou, nejsme kam vítr, tam plášť. Když do průvodu, tak jedině kvůli dětem do Průvodu strašidel...

Druhá nemalá část Plzeňáků pochopila, že "náměstí bude narvané jako při rozsvícení vánočního stromku" - kdo zažil v roce 2013, rád se podobnému srocení davů vyhne, takže pokud je to možné shlédnout v TV, budem raději doma na gauči, případně se sejdem v kruhu přátel u toho, kdo má největší obývák či největší plazmu.

A třetí důvod - dodnes nejasné pozadí celého projektu. I po několika letech zůstává ve vzduchu spousta nevyjasněných otázek. Proč byl tým, který titul Plzni vysoutěžil, vystřídán někým jiným? Kdo jsou tvůrci projektu a odkud se v Plzni vzali? Jak moc se s Plzní ztotožnili? (a tady nejde o naučené znalosti, které mají mnohdy lepší, než místní rodáci, ale o jakousi vnitřní duši - vzkázat Plzeňákům, že nesmí na své vlastní náměstí, to byl fakt hloupý přešlap - ať už se snažili říct cokoli, tohle Plzeňák slyšel)

Co se týče samotného oficiálního zahájení - bylo profesionální, klobouk dolů - bohužel samotní Plzeňáci jej pochopili cca ze šedesáti procent (ani v tištěných materiálech rozdávaných na náměstí se prý nebylo možno dočíst, co se lidem odehrávalo před očima), zbylých čtyřicet procent se každý jen domýšlí. Jak je na tom s pochopením zbytek republiky, těžko říct. 

Na mne to působilo (po rozpačitém začátku) jako dokonale promazaný hodinový stroj, jehož komponenty se vyráběly leckde, ale díky plzeňské fasádě dostal značku "Vyrobeno v Plzni".

Pochopitelně, že se nešlo zavděčit každému - ale nezmínit historii vzniku erbu města a nezajistit alespoň letmou zdravici božského Káji!

Ano, jsou to klišé, ale jsou to klišé, která Plzeň miluje a dělá Plzeň Plzní.

Ač jsem nikdy nebyl na koncertě Karla Gotta, čekal jsem ho jako zlatý hřeb. I kdyby jeho vystoupení mělo stát milion, on tam pro mne nesměl chybět! A jak jsem pochopil, v tomto očekávání jsem nebyl zdaleka sám.

-----
Jen na vysvětlenou: Provozuji v Plzni saunu s malým barem. Čtyři dny v týdnu se bavím se všemi, kdo ke mně zabloudí - vím, o čem píši, nejsou to jen mé postřehy a pocity. A ze všech návštěvníků jen jedna paní chtěla na akci jít (mimochodem není původně z Plzně) a další dvě osoby deklarovaly, že do centra půjdou, protože jejich děti se podílěly na výrobě lodiček (jinak by tam nešly) a současně zvažovaly, zda s dětmi po zavěšení loděk nad řeku neodejít domů.

Ostatně, kdo chce opravdu vědět, co si o projektu myslí "obyčejní" lidé, nechť si zajde v Plzni do hospody.

Autor: Václav Reithmaier | úterý 20.1.2015 13:20 | karma článku: 16,75 | přečteno: 1148x
  • Další články autora

Václav Reithmaier

27 let políbení MÚZOU

Ve čtvrtek 6. 6. 2019 se v plzeňském klubu Divadlo pod lampou, kterému v Plzni nikdo neřekne jinak než "Lampa", uskutečnilo hlavní finále 27. ročníku soutěže Múza, jejíž divácké finále je za dveřmi...

7.6.2019 v 11:07 | Karma: 0 | Přečteno: 88x | Diskuse| Plzeň

Václav Reithmaier

Má smysl volit někoho kdo zemře 21. března?

Před několika lety jsem viděl film Vyměřený čas, kde každý namísto peněz platil svým časem – časem do smrti. Stejně tak byl odměňován za práci, případně mohl nějaký čas dostat či zdědit - nebo být o něj okraden, tedy zabit.

9.1.2018 v 8:45 | Karma: 15,69 | Přečteno: 952x | Diskuse| Politika

Václav Reithmaier

Péče o vztahovou zahrádku

Včerejší slunečný den přímo vybízel k aktivnímu pobytu venku. Někdo jel na výlet, jiný vytáhl kolo a já zamířil na chatu. V plánu bylo hrabání listí, odstraňování suchých či zmrzlých částí rostlin a čištění okapů.

5.3.2017 v 8:07 | Karma: 14,08 | Přečteno: 219x | Diskuse| Společnost

Václav Reithmaier

Lex Babiš, EET, komíny... a další koniny

Proč? Proč některé zákony vznikají jakoby odtrženě od reality? Proč se nevyužívá potenciál toho, co se nabízí? Chápu posloupnost: politik je zvolen, politik nastaví směr - ale! Politik není odborník (ve všech oborech není nikdo).

16.9.2016 v 11:46 | Karma: 23,54 | Přečteno: 739x | Diskuse| Politika

Václav Reithmaier

Žalujte Ilonu Csákovou!

Máte dům na Masarykově náměstí a začala Vám po koncertu Laury a jejích tygrů na pivních slavnostech padat omítka či Vám pukly okenní tabulky? Zažalujte hlas Ilony Csákové...

3.9.2016 v 23:24 | Karma: 19,84 | Přečteno: 1289x | Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1015x
Hlavou analytik, duší spisovatel.

Seznam rubrik

Co právě poslouchám