Rozpuštěná a vypuštěná PS

Patřím zjevně k menšině. Většina lidí okolo mne si přeje předčasné volby. Když se však kohokoli z nich zeptám, co prezidentu republiky zabrání i po volbách jmenovat například Jiřího Rusnoka premiérem, všichni jen vyvalí oči a zalapají po dechu...

Rozpuštěná a vypuštěná sněmovnaV. Reithmaier

Prezidentovi v tom totiž nebrání nic. 

Nikde není psáno, že musí pověřit sestavením vlády vítěze voleb. Nikde není napsáno, že musí pověřit toho, kdo mu přinese seznam více než 100 pro vládu hlasujících poslanců a poslankyň. Nikde není psáno, že musí pověřit někoho, kdo se voleb účastnil.

Takže co předčasné volby vyřeší?

 

Jediné, co se změní je složení sněmovny. Navíc je zde velké nebezpečí pro demokracii jako takovou.

Po rozpuštění sněmovny zde zbude "jen" demokraticky zvolený prezident a demokraticky zvolený senát. Vláda v demisi je bez mandátu voličů, bez důvěry voliči zvolených poslanců.

Prezidenta vnímám jako neřízenou střelu a nemám v něj důvěru, takže pro mne poslední pojistkou demokracie zůstane po rozpuštění sněmovny pouze senát (byť prošpikovaný prezidentovými kamarády). Ale je to pojistka dostatečná? Nebylo by lepší, kdyby se současní poslanci tak snadno nevzdávali svých mandátů? Neudělal stejnou chybu Edvard Beneš, když přijal demisi demokraticky zvolených ministrů a umožnil tak KSČ v roce 1948 nastolit diktaturu?

 

Podle mne by se poslanci neměli vzdávat svých mandátů.

-----------------

Vím, že mne kdekdo považuje za přívržence tu ODS, tu TOP09 - ale kdybych jedním či druhým byl, asi bych nezakládal vlastní politickou stranu. 

 

Autor: Václav Reithmaier | neděle 18.8.2013 13:49 | karma článku: 12,80 | přečteno: 716x
  • Další články autora

Václav Reithmaier

Péče o vztahovou zahrádku

5.3.2017 v 8:07 | Karma: 14,08

Václav Reithmaier

Žalujte Ilonu Csákovou!

3.9.2016 v 23:24 | Karma: 19,84