Pádá rubl, něco si přej...

Kdo podkopává ruskou měnu? Proč její kurs padá strmě dolů jako kámen hozený do Macochy? A máme se z toho tetelit blahem?  Pochopitelně, že pád rublu zapříčinila celá řada faktorů a je dost pravděpodobné, že zde ani všechny nevyjmenuji, ale myslet si, že za vším jsou sankce Západu a že bychom z toho tedy měli mít kdovíjakou radost, by byla pěkná hloupost.

Sankce klubových hráčů

Rusko bylo Západem přizváno do "Klubu". Všichni věděli, že je to mocný hráč a každý doufal, že se po rozpadu SSSR začíná ubírat směrem, který se blíží klubovým zásadám. Ale ejhle, Rusko po jakési stabilizaci odkrylo karty a ostatní kluboví hráči se nestačí divit.

Ano, diví se, ono jim toho moc jiného nezbývá - nemají v rukách zdaleka tolik trumfů, kolik by si přáli.  A tak v podstatě jediné, co mohou udělat je vyloučit nezdárného člena z Klubu - uvalit na něj sankce. Nechováš se dle našich pravidel, nebudeme s tebou hrát. Je to logický krok, který sice poškozuje všechny hráče, ale je to lepší, než sedět u stolu s někým, kdo podvádí (víc než je povoleno).

Uzavřou se některé finanční toky, tu se zmrazí to, tu ono. Odtamtud se stáhnou investice... Následuje tlak na ekonomiku a ten se někde projeví... Ale projevilo by se to tak markantně? A tak rychle? 

Vnitřní nepřítel

Prodat podnik není tak snadné jako prodat auto nebo boty. Chce to týdny, měsíce, někdy i roky. Jistě, na burze je možné prodat akcie během chvíle, ale zdaleka ne všechny podniky jsou na burze a i kdyby byli, držitel akcií musí počítat, co je pro něj výhodnější - prodat, protože "se to teď žádá" nebo vytěžit z podniku, co se dá a doufat, že se vložené investice vrátí?

A jestliže se včera v českých médiích objevila zpráva, že v některých částech Ruska došly eura a dolary, kdo je asi zkoupil? Běžný člověk? Rodiny, které vyjdou od výplaty k výplatě si asi nedaly 1000 euro stranou. Kdepak... 

Rubl sice mohl na počátku oslabit díky odlivu zahraničního kapitálu (budiž to výstraha pro všechny, co pořád uvažují o nejrůznějších pobídkách), ale panika, která teď v Rusku je, je způsobena ruským živlem. Bohatí Rusové sami podkopávají Rubl! Kdo jiný by si mohl v Rusku (stejně jako u nás) podobnou investici dovolit?

Proč to bohatí Rusové dělají?

No jedni proto, že se chtějí pojistit. Nedůvěřují vlastní měně - pro ně je to racionální rozhodnutí typu "budu-li mezi prvními, neprodělám, budu-li poslední, prodělám".

Druhá skupina lidí může uvažovat tak, že je to investiční příležitost - burza jde dolu, některé zajímavé tituly zlevní natolik, že do nich po čase bude vhodné investovat  a na to bude lepší mít cizí měnu.

Třetí skupina (ale to už jsme na tenkém ledě spekulací) může k oběma předchozím motivům přidat ještě další - moc. Jestliže masy zchudnou, budou snadno ovlivnitelné a ovladatelné (a to v podstatě k jakémukoli cíli: státní převrat - souhlas s válkou - a dalších 1000 cílů, které teď ani nikdo není schopen domyslet).

Máme tedy mít radost?

V žádném případě! Zoufalí lidé, dělají zoufalé věci. A snadno manipulovatelná masa lidí smete všechno (v minulém století toho byl svět svědkem hned několikrát - a to nejen v Rusku).

Přejme tedy Rusům (i sobě), aby se v Rusku lidem žilo dobře, neboť pak možná nebudou mít tolik potřebu strkat nos někam jinam.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Václav Reithmaier | středa 17.12.2014 15:45 | karma článku: 20,41 | přečteno: 1250x
  • Další články autora

Václav Reithmaier

Péče o vztahovou zahrádku

5.3.2017 v 8:07 | Karma: 14,08

Václav Reithmaier

Žalujte Ilonu Csákovou!

3.9.2016 v 23:24 | Karma: 19,84