Malý český národ

Není snad ani moc překvapivé, že dle průzkumu Českých novin 64 % obyvatel ČR není ochotno "něco" obětovat kvůli situaci na Ukrajině. Ideálně dělat mrtvého brouka a nerozházet si veliký ruský trh a neohrozit ani trhy na Západě... Jsme přeci tak malí, nevýznamní, skoro chudáčci.

My nic na světě neovlivníme. Vlatně bychom neměli mít ani vlastní názor. Měli bychom pořád jít s davem a jen doufat, že ten dav jde alespoň přibližně směrem, který nám neuškodí. 

Kde se v nás vlastně tato malost vzala? Ještě před pár stoletími by vám za podobná slova bratr Žižka srazil hlavu palcátem. Malost národa přeci není dána rozlohou půdy, kterou ovládá, ani ekonomickou silou a dokonce ani silou armády. Malost národa je dána malostí jeho myšlenek. Dokud budeme myslet jako malí, malí skutečně budeme.

Vím, že se na mne zase vrhne část místních komentujících. Předpokládám, že je mezi nimi mnoho z nich, kteří někde v sobě pořád nosí traumata roků 1938 /Mnichov/ a 1968 /bratrská pomoc/ - byť je třeba ani sami nezažili. Nikdo nám nepomohl! Nikdo se za nás nepostavil! Nikdo pro nás nic neobětoval!

No zjevně jsme si to zasloužili - minimálně oněch 64% si zaslouží prožít něco podobného opět.

Oko za oko, zub za zub. My jsme slepí a hluší vůči zbytku světa, on nám to jednou vrátí.

K čemu je OSN? K čemu je Rada bezpečnosti, ve které má právo veta stálý člen, jež je jedním z nebezpečných agresorů? Kozel zahradníkem! Jak je možné, že nikdo na půdě OSN ani nenavrhne, aby bylo členství Ruska v Radě bezpečnosti zmraženo? Co na tom, že by šlo o nestandardní postup? Rusko se taky nechová standardně! Na hrubý pytel, hrubá záplata!

Proč ČR neukončí vydávání víz pro všechny Rusy? Třeba by se tím inspirovaly i další země. Obyčejných Rusů by se to nedotklo, ti na cestování nemají. Bohatí Rusové, které by to časem postihlo /jednou by jejich platná víza vypršela a oni by nemohli navštívit ani svá vlastní sídla na Západě/, by se již postarali o to, aby se v dalších volbách v Rusku dostal k moci někdo, kdo by situaci zklidnil. 

To by ale na to někdo musel "mít koule". Malý národ, malí politici, mrzké idee...

Autor: Václav Reithmaier | středa 19.3.2014 7:39 | karma článku: 20,18 | přečteno: 1113x
  • Další články autora

Václav Reithmaier

Péče o vztahovou zahrádku

5.3.2017 v 8:07 | Karma: 14,08

Václav Reithmaier

Žalujte Ilonu Csákovou!

3.9.2016 v 23:24 | Karma: 19,84