Kvóty? Do svědomí by si měli sáhnout jiní!

Západní lídři EU volají po odpovědnosti a solidaritě v souvislosti s uprchlickou krizí, evropská komise vypočítává kvóty pro jednotlivé státy, média nás krmí tu tím, jak dostane evropský sociální systém na frak, tu tím, 

jak si na západ od nás uvědomělí lidé berou uprchlíky do svých domovů (v Německu) či jak jiní žádají svou vládu, aby uprchlíků přijala více (Island).

solidarita versus odpovědnost

Nemohu si pomoct, ale odpovědnost za stávající uprchlickou krizi opravdu necítím. Do svědomí by si podle mne měli sáhnout jiní. Solidarita je oproti tomu něco jiného. Chápu, že rozhodnutí opustit svou zemi není jednoduché. Opustíte místo, které znáte, zpřetrháte kontakty (nejen rodinné), vezmete to nejnutnější (o spoustu věcí přijdete) a vyrazíte do neznáma. Tohle všechno asi nepodniknete jen tak kvůli špatné ekonomické situaci (zvlášť když máte děti), notabene, když pak jste schopni zaplatit nějakému převaděči pětimístné možná i šestimístné částky (slyšel jsem o částce 240 000 Kč).

povinné kvóty

Asi největší vášně budí povinné kvóty pro členské státy EU. Západ po nich volá, východ a Španělsko je proti nim. Jde-li Francii a Německu upřímně o uprchlíky, pak by mělo nechat na nich, kde by rádi zapustili kořeny. Přeci nikdo nemůže nutit 3 000 uprchlíků jít do ČR nebo 1 500 na Slovensko proti jejich vůli! Jak by se tu mohli cítit dobře, když jejich země zaslíbená je o XY (nebo spíš o XYZ) kilometrů dál?

obnova Kobani

Syrské město (dříve necelých 45 000 obyvatel) na tureckých hranicích je prý po osvobození od tzv. Islámského státu (je to organizace nikoli skutečný stát) v troskách, ale vrací se do něj lidé (máme-li věřit českým novinářkám), kteří věří v jeho obnovu. Co kdyby si ČR vzala nad obnovou Kobani "patronát"? Na kolik peněz by taková obnova mohla vyjít? Utáhli bychom to? Nevyšlo by to všechny strany levněji? Nebyla by to opravdová pomoc? Nebyl by to skvělý start česko-syrských vztahů přesně v duchu hesla Lao-c: "Nedávej hladovému rybu (sociální dávky), nauč ho rybařit (dej mu šanci osamostatnit se)."

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Václav Reithmaier | pondělí 7.9.2015 22:22 | karma článku: 28,41 | přečteno: 794x
  • Další články autora

Václav Reithmaier

Péče o vztahovou zahrádku

5.3.2017 v 8:07 | Karma: 14,08

Václav Reithmaier

Žalujte Ilonu Csákovou!

3.9.2016 v 23:24 | Karma: 19,84