Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JD

já se divím už delší dobu, karma R^

0 0
možnosti
Foto

No nevím, je to jen další regulace a nařízení. Něco podobného udělali ve Francii a jak to dopadlo si lze najít na internetu. Ale ve zkratce to byl pád mezd, černá-nelegální práce a v konečném důsledku pokles produktivity. Tím však neříkám, že by to u nás bylo stejné, nicméně lze to s vysokou pravděpodobností předvídat. Každopádně by bylo lepší vzít zákoník práce trochu ostřeji po zádech a ořezat z něj spoustu nesmyslů a pitomostí. Flexibilnější pracovní právo, kdy zaměstnavatel nebude muset hledat pseudodůvody pro svou personální strategii a když bude potřebovat, může využít nezaměstnané "bez trestu" za to, že to udělal účelově na omezenou dobu, je daleko lepší než cokoliv nařizovat či regulovat.

1 0
možnosti
JD

To není další regulace, jenom změna té současné.

0 0
možnosti
LK

A zaměstnancům by nevadilo, že budou mít díky nižšímu pracovnímu úvazku o 25% nižší mzdu? ?

2 1
možnosti
VR

a to by právě mít nemuseli. U pracovních pozic, kde lidé stejně 2 hodiny tráví mimopracovním sjížděním internetu by i tak vytvorili stejnou hodnotu jako doposud, u pracovnich pozic, kde lidi pracuji zcela vytížene, by se najali novi zamesstnanci a ti stavajici by uz nemuseli doplacet na nezamestnane - a tedy by klidne mohli pobirat stejne mzdy (stat by si ukrajoval mene, protoze by platil mene davek).

0 0
možnosti
Foto

Plošné zkrácení pracovní doby na šest hodin v ČR by nám přineslo ekonomický úpadek a postupně a možná dost rychle bídu.

2 2
možnosti
VR

Prosím zkuste rozepsat vice. Pokud dnes znacna cast lidi pracuje, aby jina nemala cast lidi mohla pobirat podpory a davky, pripada mi to jako mnohem vetsi mrhani lidskym kapitalem na jednee strane a pretezovanim lidi na strane druhe.

1 0
možnosti
Foto

Jde o zajímavý nápad. Nutno ale nejprve začít zákazem NEEVIDOVANÝCH přesčasů - dnes obrovská armáda lidí dělá ZADARMO přesčasy, které nejsou evidovány. Kdyby bylo toto trestné, s tresty odnětí svobody pro nadřízené pracovníky, rázem by vzniklo velké množství pracovních míst zcela zadarmo.

2 0
možnosti
PK

To by se mělo v praxi začít uplatňovat především v nemocnicích...

0 0
možnosti
PK

má to jednu podstatnou nevýhodu... na to aby ste zaměsnal více lídí potřebujete více manažerů, více papírtování, víc státních úředníků na kontrolu.

Takže i při alikvótním snížení platů a odvodů pro všechny dorazíte na to že celková náklady prostě budou o něco vyšší.

Nemluvě o tom že víc lidí znamená větší problémy s propouštěním pokud zrovna nemáte pro ně práci.

Je mnohonásobně snažší zaměsnávat 1 člověka na 12 hodin denně než 2 na 6.

2 2
možnosti
PK

Přirozeně můžou být věci které prostě nejde dělat 8 nebo 12 hodin v kuse (např hlubinné dolování uhlí :D)

2 0
možnosti

Dobrá myšlenka, ovšem z kategorie sociálního inženýrství a zapomínající na to,že každý má odlišný subjektivní žebříček hodnot, který chce uspokojovat. Smysl má opačný postup - snížit odvody za zaměstnance a celkově uvolnit pracovní trh včetně různých alternativních úvazků. Vzájemné působení nabídky a poptávky by pak, vezmu-li v úvahu snižování subjektivního užitku z každé další vydělané Kč, pravděpodobně vedlo k většímu rozšíření pracovních úvazků na kratší pracovní dobu. Samozřejmě tam, kde by to bylo výhodné oboustranně - jak pro zaměstnance, tak pro zaměstnavatele (i kdyby ta výhodnost pro něho měla spočívat jenom v tom, že zaměstnance na delší pracovní úvazek nesežene).

Pokud vše nařídíte, pravděpodobně to povede jenom k obcházení daného zákona (jako je obcházen i ten současný, nejvíce ho obchází zaměstnavatel stát, např. u lékařů), protože svobodná vůle zaměstnavatelů i zaměstnanců bude směřovat jiným směrem, než byl záměr zákonodárce.

O tom, že zaměstnanec si může se zaměstnavatelem dohodnout odlišný fond pracovních hodin, než je ten klasický, mluvím z vlastní zkušenosti. Už nyní, je-li na straně zaměstnance dostatečná poptávka (a na straně zaměstnavatele dostatečná poptávka po zaměstnancích), lze vyjednat zkrácený fond pracovních hodin.

4 2
možnosti
VR

Máte pravdu, každý má žebříček hodnot nastaven jinak. Hodnota volného času je pro každého různá i během jeho vlastního života. Nerad bych něco nařizoval. Jen bych stanovil normu  - normální uvazek = 6 hodin - vše mimo to je nadstandard. 6 hodinovou dobou bych ale nikoho zákonne neomezoval, at si lide domlouvaji uvazky, jake chteji - smyslem celeho by bylo do hlav lidi dostat, že normální je 6 hodin, za víc at dostávají více zaplaceno, chtejí-li pracovat více. Dnes je norma 8 hodin, o 6 hodinach se mluvi jako o zkracenem uvazku.

1 0
možnosti