Co s tím? Zabít?

Výrok ministryně práce a sociálních věcí ČR na adresu prezidenta v pořadu 168 mne včera tak trochu šokoval. Zdá se, že neřízených střel v české politice je více než by bylo zdrávo. Jak vlastně číst podobné výroky? Ano, ministryně Tominová to neřekla v Hovorech z Lán, neřekla to ani přímo na kameru, už se od kamery odkláněla... možná si už sama myslela, že je kamera vypnoutá, ale... 

Chyba političky?

Ale neměl by mít politik v 21. století na paměti, že mikrofony a kamery snímají zvuk a obraz na značnou vzdálenost? Neměl by politik vědět, že redaktoři potřebují senzační zprávy, aby si udrželi práci, a že jen málokteří z nich mají uvnitř sebe kontrolku, která je upozorní, co je vhodn ještě pustit dál a co ne? Neměl by politik pochopit drobné rozdíly mezi tím, co může říkat doma manželovi a co na veřejnosti?

Ostatně i v soukromém životě máme nějaké hranice, co se řeší doma za zavřenými dveřmi, co na chodbě domu, ve kterém bydlíme a co na poště či na ulici. 

Ať už to byl žert paní ministryně, či vážně míněná polemika (protože prezidenta se dle ústavy opravdu jen tak zbavit nemůžeme), byl to přešlap. A ne malý. 

Chyba reportéra?

Nebo se na celý problém mám podívat jako na chybu reportéra, který nepochopil, že ministryně již základní myšlenku dokončila a jen zavtipkovala - možná i proto, že politik, který udržuje s novináři i neformální vztahy, je pak jimi lépe vnímán a méně kritizován?

Jednalo by se o cenzuru, kdyby reportér poslední větu od kamery již odcházející ministryně neposlal do světa? Nebo by šlo o cenzuru až ve chvíli, kdy by někdo z týmu 168 řekl, že tohle už je za hranou a vysílat se to nebude. "Za hranou" ve smyslu, byl to výrok nepřímo na kameru, nikoli "za hranou" vhodnosti obsahu.

Co nám chtějí říct?

Jak obecně číst výroky, které padnou zdánlivě mimo kameru? Jsou to vždy omyly? Jsou to sondy, kam až lze zajít - co ještě voliči vezmou? Nebo jsou to předem promyšlené výroky, řečené bokem, aby měl politik zadní vrátka?

-----

Nejsem žádným zastáncem M. Zemana. Je to jeden z těch špatných prezidentů, kteří nemohou být nikomu dobrým vzorem. Z mého pohledu je nemocný, politováníhodný a dělá ČR ostudu, ale jak je vidět, není v tom sám. Česká společnost je na tom asi dost bídně, je-li toto její výkvět...

Autor: Václav Reithmaier | pondělí 10.11.2014 12:01 | karma článku: 11,57 | přečteno: 1611x
  • Další články autora

Václav Reithmaier

Péče o vztahovou zahrádku

5.3.2017 v 8:07 | Karma: 14,08

Václav Reithmaier

Žalujte Ilonu Csákovou!

3.9.2016 v 23:24 | Karma: 19,84