Co jsou Češi?

Někdy je až neuvěřitelné, jakými cestami si informace najdou svého konzumenta. Někdy to trvá chvilku, jindy  celé roky. Některé informace zastarávají, jiné svou platnost časem neztrácejí, spíše ji potvrzují. 

K těm nadčasovým jistě patří i kniha profesora Jana Patočky Co jsou Češi?, která na mne asi před 14 dny vykoukla v podobě okopírovaného textu z mého vlastního šuplíku. Nevím, kde se tam vzala, mám jen chabé tušení. O to větším překvapením pro mne byla.

Jde o text zahrnující české dějiny od Přemyslovců až po II. sv. válku v souvislostech - a to jak v zájemných souvislostech, tak v souvislostech zahrnujících dějiny Evropy.

Autor se zamýšlí nad malostí i velikostí českého živlu a neuvěřitelně poutavým způsobem se mu povedlo propojit moje mnohdy děravé vzpomínky z hodin dějepisu s tím, co jsem četl již jako člověk povinné školní docházce dávno odrostlý.

Na to, že jde o text spíše filozofický, je napsán výtečně a skvěle se čte. Obsahuje sice řadu odboček a odkazů na jiné autory, o jejichž existenci jsem dosud leckdy neměl ponětí, stejně tak jako o některých myšlenkových proudech, ale z kontextu lze často snadno dovodit, co jejich zmíněním autor zamýšlel sdělit.

Ač jsem knihu přečetl téměř jedním dechem, již teď vím, že se v budoucnu k textu vrátím a budu si na netu dohledávat zmíněné odbočky a odkazy. Stejně tak se poohlédnu po textech Jana Patočky.

Nedal by mi někdo z Vás tip? Předem děkuji.

Autor: Václav Reithmaier | neděle 14.4.2013 11:50 | karma článku: 7,55 | přečteno: 588x
  • Další články autora

Václav Reithmaier

Péče o vztahovou zahrádku

5.3.2017 v 8:07 | Karma: 14,08

Václav Reithmaier

Žalujte Ilonu Csákovou!

3.9.2016 v 23:24 | Karma: 19,84