Až Policie zaklekne bílého zfetovaného výtržníka....

… budu hodnotit zákrok našich policajtů stejně, jako když zakleknou zfetovaného výtržníka jakékoliv jiné barvy kůže. Tedy s porozuměním k jejich nelehké práci při pacifikování pološíleného narkomana.

S lítostí konstatuji svůj dojem, že touto optikou se na stávající tragédii - protože smrt mladého člověka tragédií je - neumí podívat u nás každý. Někteří jednotlivci a uskupení, patrně ovlivněni mediální masáží posledních měsíců, nedůvěřují tuzemské Policii, zasahujícím zdravotníkům a pochybují i o výsledcích pitvy.

 

Speciálně některé z reakcí spolku Romea mi připomínají větu klasiků českého humoru Šimka a Grossmanna: "Kdo byl zelenýbyl dobrýKdo měl barvu jinoubyl lump." Jen tu zelenou si Romea nahradila barvou jinou.

 

Zásadní věcí v případu není a nesmí být barva kůže policistů ani drogami omámeného nešťastníka. Je třeba hodnotit příčinu, následek a potřebnost použitých donucovacích prostředků. Zákrok nebyl proveden na klidném, s policajty spolupracujícím člověku. V takovém případě by šlo samozřejmě o nesmyslnou intenzitu. Video však ukazuje tři policajty, kteří krotí feťáka, agresivního a nebezpečného feťáka, který ohrožuje svou zuřivostí sebe sama, zasahující policajty a v případě uvolnění by byl s největší pravděpodobností nebezpečný i pro své okolí.

 

Snažím se porozumět lidem z organizace Romea. Možná je jejich nedůvěra v policii zesílena skutečností, že jen velmi málo příslušníků Policie ČR je z romské menšiny. Možná jejich nedůvěra ve zdravotníky je zesílena skutečností, že jen velmi málo lékařů a sestřiček jak na rychlé zdravotnické pomoci, tak na pitevnách, je z romské menšiny. Ale to je právě to, nač by měla Romea napnout svou sílu, svůj entuziasmus, tam by měla své členy a příznivce směřovat. Do lavic školních, do poslucháren univerzitních.

 

V tom Romee dopomáhejme my všichni. Což ostatně díky její podpoře ze strany státu již činíme.

 

A já osobně v tom držím Romee všechny palce. Protože jen usilovnou prací či studijní pílí mohou dojít Romové tam, kam (snad) většinově dojít chtějí. A každý rozumný ne-Rom si musí přát totéž. Až nás nepřekvapí, že romský lékař přes veškerou snahu nedokázal zachránit v sanitce zfetovaného bílého feťáka, bude naše společnost o hodný kus cesty dál. 

 

Autor: František Řehounek | pondělí 21.6.2021 20:29 | karma článku: 46,86 | přečteno: 11979x