Co je špatného na evropské vlajce?

Prezident Klaus má pravdu, že pro Česko není jiná alternativa než členství v EU. Má také pravdu, že podoba EU má naopak spoustu alternativ. A držím mu palce v jeho snaze bojovat za svobodné, demokratické střetávání těchto alternativ, pokud to tedy myslí upřímně.  Proč mu ovšem vadí vlajka EU?

V roce 1989 jsme bojovali proti komunistickému režimu. Napadlo však někoho pálit československou vlajku, coby oficiální symbol totalitního státu? Ta vlajka byla tolikrát pošpiněna (dokonce po většinu své existence byla špiněna a zneužívána), a přesto jsme ji nepálili, naopak jsme s ní mávali na demonstracích. Bojovali jsme za určitou alternativu podoby našeho státu, pod vlajkou tohoto státu.
Dnes bojujeme za budoucnost EU. Ani mě se nelíbí byrokracie, levicové směřování současné evropské garnitury, a koneckonců ani Lisabonská smlouva, kterou snad nikdo nemůže mít upřímně rád, protože má tak daleko k slavným listinám minulosti, které tvořily milníky lidské historie. Když bude nejhůř, přidám se i k demonstraci za takovou alternativu EU, kterou považuju za správnou - ovšem budu mít při tom vlajku EU v ruce. Stejně jako Václav Klaus si totiž myslím, že EU je jediná alternativa. Je to zkrátka moje unie, moje vlajka. Navíc je z grafického hlediska fakt pěkná.
Proč tedy Václav Klaus nemá rád vlajku EU, zatímco jiní kritici EU (od Declana Ganleyho až třeba po naše Liberály.cz) naopak pod touto vlajkou své názory prezentují? Je evidentní, že tím bojuje nikoliv za svobodu alternativ, ale přímo za určitou jednu konkrétní alternativu. Ale za jakou? Navrhuje vlajku jako takovou zrušit nebo na ní namalovat něco jiného? No bože, tak proč to prostě neřekne, třeba v projevu v Evropském parlamentu? Nebo je to ještě trochu jinak?

Autor: David Regner | čtvrtek 19.2.2009 12:52 | karma článku: 14,38 | přečteno: 2629x
  • Další články autora

David Regner

Pravdoláskaři

4.3.2009 v 2:22 | Karma: 12,96