Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co jsem zase naškrábal aneb nad dopisy čtenářů

Jmenuji se Škrabal, Karel Škrabal. Tak hádejte, jaký je nejčastější ohlas čtenářů na moje texty, ale můžete jenom jednou. „Cos to zase naškrábal" či „Článek svojí úrovní odpovídá příjmení autora" a další podobné variace na téma nomen omen. Nic hezkého, ale jak mi napsal kdysi pracovník České televize, když komentoval ohlasy, které přišly na kratičké pásmo s mojí poezií: „Kladné nechodí..."

Do redakce občas přijdou. Výjimečně, třeba od známých, ale nejvíce potěší od cizího, zvláště když po vás ten člověk za pochvalu nic jiného nechce. Jsou samozřejmě novinářské stálice, kdy víte, co bude následovat. Ještě tak před dvěma lety stačilo napsat něco proti Václavu Klausovi a měl jsem o přísun negativních reakcí postaráno. Další úspěšná hesla jsou Paroubek a Topolánek, ale o tom by mohli více napsat kolegové z komentářového oddělení, já tam se svojí frekvencí jeden sloupek za čtrnáct dní vodu zase tak nečeřím. Ale Paroubek a Topolánek fungují i mně, jen mám občas dojem, že už to i přes všechny ohlasy nemůže nikoho se zdravým rozumem bavit. 

Největší radost jsem měl, když se mi ozval po komentáři proti Václavu Klausovi můj dávný známý z doby, kdy jsem pracoval pro Amnesty International. Je to Vietnamec žijící v Česku. Psal, že je rád a má na tuzemského prezidenta stejný názor. A pak jsme si napsali, kdo má kolik dětí, jak žijeme a kde skončili naši staří kamarádi ze začátku devadesátých let. I za tohle jsem Klausovi vděčný. 

Negativní ohlas, pokud nemá argumentační základ, je třeba většinou ignorovat. Jinak by se člověk zbláznil. Ale jednomu to nedá. Mám se podívat pod ten článek? Bude to zase to stejné. Variace na téma Škrabal, variace na téma, jak jsem blbej a nejčastěji variace na téma blbej Škrabal. Ego je pod palbou, je třeba sbírat síly, pak se nadechnout a rozkliknout internetovou diskusi. Přečíst a pak se rychle vynořit nad hladinu. A hlavně nereagovat.

Ale někdy ego stoupá do oblak. Na nedávný článek o Brně v Magazínu MF DNES (26. 11.) mi napsala jedna bývalá Miss. "Myslim, ze tema Brno se Ti (vam) moc povedlo :-) Jeste jsem si to nekolikrat precetla a je to fakt k zamysleni...," bylo v e-mailu. A vzpomněla si i na to, kde jsme se před lety (s úcty k dámě nebudu psát před kolika) viděli. Co by víc chtěl chlap slyšet od atraktivní ženy. 

Na ten stejný článek v Magazínu MF DNES mi napsala i jiná celebrita. „Mé prvotní nadšení z faktu, že se najde novinář, který městu Brnu nabídne prostor v celorepublikovém vydání, vystřídal záhy údiv a částečně i zděšení. Kladl jsem si přitom otázku, zda oba dva žijeme v tom samém městě, o kterém zde píšete a nakonec jsem při všem svém racionálním rozvažování dospěl k závěru, že snad Vaše špatné brýle zapříčinily tak strašný obraz vidění," bylo v úvodu dopisu od primátora Brna Romana Onderky. Pak následovala zpráva, co vše se v Brně vybudovalo a je tu pěkného k vidění. Zpráva delší než je tento celý blog. 

V Brně je to fajn, to jsem psal ve druhé části magazínového tématu, které bylo schválně rozděleno na pozitivní a negativní pohled od jednoho autora. K upřesnění primátorovy reakce je třeba říci, že prostor v Magazínu MF DNES jsem Brnu nenabídl já, ale kolegové z jeho redakce, kterým se naše město jevilo jako zajímavé téma. A brýle zatím nenosím, ale mám strach, že to brzy přijde. 

Pěkné je, když váš článek žije vlastním životem, jeho čtenář také žije vlastním životem a jejich životy se už bez vlivu autora spojí. Toto mi přišlo na texty o Brně od kolegy z Prahy: 

Celou cestu do redakce jsem si četl téma o Brnu a náramně se bavil. Ještě jsem se smál, když jsem vystoupil na Andělu - jdu do práce, a přiblíží se ke mně nějaký mladík: „Můžu se na něco zeptat?"

Chvíli přemýšlím, zda to není opruz a nechce ode mne peníze. V ruce drží krabičku startek, ale jinak je mladý, čistý a nesmrdí. Odpovím tedy: „No jasně".

A on začne: „Jak se mám dostat do Hotelu Golf? Desítkou nebo devítkou. Šalinou. Kterým směrem? Já su z Brna..." Málem jsem se smíchy zhroutil. 

Za to, že jsem ve zmíněných textech pomluvil lokál, kam občas chodím, mi slečna barmanka z legrace vyhrožovala. Já u toho koukal po okolních štamgastech, zda po mně něco nepřiletí. Ale nejvíce napjatý jsem byl, když se o tom článku bavili čtyři chlapi vedle u stolu v jídelně, kam rád chodím na obědy. Uši jsem měl nastražené a byl opravdu nervózní. Mluvili o obsahu, nehodnotili můj žurnalistický výkon a ani jednou nepadlo, že to naškrábal nějakej blbec. Byl jsem spokojený o to víc mi chutnalo.

A jaké čekám reakce na tento blog? Než jsem o tom začal přemýšlet, tak mě jeho psaní bavilo. Takže končím. 

Karel Škrabal, vedoucí brněnské přílohy MF DNES

 

 

 

Autor: Redakční Redakční | úterý 8.12.2009 17:27 | karma článku: 17,26 | přečteno: 3647x
  • Další články autora

Redakční Redakční

Odpověď ukrajinskému velvyslanci

Novinář iDNES.cz Adam Hájek publikoval v uplynulých dnech sérii reportáží z Doněcku. V MF DNES na ně kriticky reagoval velvyslanec Ukrajiny v ČR Jevhen Perebyjnis. Tomu odpovídá šéfredaktorka iDNES.cz Naděžda Petrová.

30.5.2017 v 15:05 | Karma: 31,37 | Přečteno: 2534x | Diskuse| Ostatní

Redakční Redakční

Diskutujete na iDNES.cz? Nově můžete doložit identitu pomocí služby mojeID

Už skoro tři roky umožňuje iDNES.cz diskutování jen pod skutečnou identitou. Pomocí služby mojeID je prokázání identity nyní jednodušší.

15.7.2015 v 16:38 | Karma: 17,80 | Přečteno: 1647x | Diskuse| Ostatní

Redakční Redakční

Naši dětští čtenáři vyhráli setkání s fotbalisty Sparty

Dětští výherci Velké letní soutěže si užili Den s MF DNES. Návštěva pražské Zoo s komentovanou prohlídkou, fotografování s profesionálním fotografem i setkání s hráči A týmu fotbalové Sparty čekalo v sobotu výherce Velké letní soutěže MF DNES.

27.10.2014 v 15:39 | Karma: 12,15 | Přečteno: 342x | Diskuse| Média

Redakční Redakční

Hledání písma pro iDNES.cz

Při hledání nového písma pro iDNES.cz jsme měli jasnou představu. Písmo musí být charakteristické, přitom stabilní a dobře čitelné. Možná si říkáte, že tomu tak není...

10.7.2014 v 11:30 | Karma: 15,65 | Přečteno: 1976x | Diskuse| Média

Redakční Redakční

Proč nemáme na iDNES.cz obyčejné “lajkovací” tlačítko

Nabízíme pohled do zákulisí projektového týmu, který pracuje na vylepšování webových stánekiDNES.cz. Tentokrát na téma sdílecí tlačítka pro sociální sítě.

9.4.2014 v 17:02 | Karma: 13,76 | Přečteno: 869x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Válek představil prezidentovi plán rozvoje zdravotnictví. Řešili i ministra pro vědu

30. dubna 2024  13:34,  aktualizováno  16:07

Prezident Petr Pavel přijal ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). Představil mu...

Opilý řidič naboural šest aut. Na pumpě pak rozlil benzin a hrozil, že se zapálí

30. dubna 2024  15:50

Opilý cizinec zaměstnal v sobotu ráno prachatické policisty. Nejdřív naboural šest aut, pak na...

Není to o lajcích a na TikToku nebudu, říká budoucí ministr pro vědu Tuleja

30. dubna 2024  15:37

Pavel Tuleja, který má být příští týden jmenován novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace za TOP...

Podpořte český tým, užijte si atmosféru MS. iDNES.cz rozdává vstupenky na hokej

30. dubna 2024  15:28

Každý den víte, o jaké zápasy soutěžíte, na úvod to budou duely Česko - Finsko a Švýcarsko -...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 132
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 8259x
Největší a nejčtenější seriozní noviny v Česku - MF DNES a iDNES.cz. Osminásobní držitelé čtenářské ceny Křišťálová lupa. Server s nejdůvěryhodnějším zpravodajstvím (online redakce).

Etický kodex redakcí iDNES.cz a MF DNES

Vydavatelský kodex médií provozovaných společností MAFRA a.s.