Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zabme svoje ego! Nebo jednou zabije nás.

Obvykle se chováme tak, abychom reprezentovali, dělali dojem a hlavně nedělali ostudu. Pak ale s ohromující silou udeří naše druhé JÁ a my jen zíráme, co že to v nás dřímá za blbce.

 

Jako by to bylo včera. V sousedících tělocvičnách probíhá gymnastická hodina naší deváté bé. S ostatními uhrovitými puberťačkami přelézáme kozu, zatímco hoši se vedle věší na kruzích. Najednou rána, až koza poskočí a holky zamečí. Mrtvolné ticho prořízne vpád udýchaného spolužáka. „Pančitelko pančitelko pančitel spadnul z kruhů!“ Nutno podotknout, že pančitel měl metrák a půl a pádem přímo na kulatou hlavu málem složil školní budovu. Zarputilý pedagog chtěl líné mládeži předvést bravurní kotoul vzad, ale zašprcnul se o pupek, který mu holt jeho škodolibé ego vylíčilo jako mnohem menší a pevnější.

 

Vytáhnout před širokým okolím se nedávno chtěl také můj jindy fakt rozumný skorotchán, avšak místo kruhů ho zradil prachobyčejný bicykl. Během jízdy nabitou chorvatskou kolonádou mu egoistická múza vnukla nápad blýsknout se naskočením obrubníku s efektní koncovkou. Vzniknuvší efekt ale překvapil i samotného aktéra. Zdvih předního kola na titěrný obrubník proběhl podle plánu a nastartoval pozornost početného publika. Suverénní nadhození zadního kola ale umocnila zmáčknutá přední brzda a celý šlapací stroj i s pilotem opsal vzduchem plynulou kružnici. Vyvržený cyklista se střemhlav proboural zahradní kavárnou a svůj akrobatický prvek zakončil zahryznutím se do kotníku zpoceného turisty. Mrzí mě, že jsem to neviděla z první řady, ale zprostředkovaný zážitek, taky zážitek.

Ostatně takové jízdní kolo, zdá se, trestá přehnané sebevědomí nejčastěji. Vždycky jsem obdivovala zkušené cyklisty, kteří na křižovatce po celou dobu čekání na zeleného panáčka dokážou setrvat na kole. Tito se při příjezdu k přechodu profesionálně zachytí o semafor a ten pak s nohama na pedálech objímají, dokud se pomalé cvakání nezmění na rychlé. Jednoho dne jsem vycítila, že přišel můj čas. Jak už to na velkých křižovatkách bývá, červená zářila ve všech směrech a dlouhé řady vozů se táhly, kam až moje oko za růžovými skly dohlédlo. Ve strachu, že zelená padne dřív, než stihnu zamachrovat, jsem šlápla do pedálů a k semaforu se přiřítila asi dvacítkou. To, že je to moc, jsem zjistila záhy. Pravá ruka se odhodlaně pustila řídítek a narazila do železného sloupu. Kolo pode mnou ani nezpomalilo, a tak jsem po semaforu máchla i levačkou. Zatímco bicykl tvrdošíjně pokračoval na čerstvě nalajnovanou zebru, já se namotala na cvakající sloup a mezi oči si obtiskla tlačítko pro chodce. Po sexy čísle u tyče jsem si s helmou nakřivo vyzvedla uprostřed přechodu vzdorovitý stroj a v tom padla zelená, jenže autům. Přežila jsem já i mé druhé JÁ. Bohužel.

 

Pokud teď nesportovci pookřáli, můžu je ujistit, že ani oni nejsou zcela v bezpečí. Slušně ztrapnit se totiž dá i tam, kde se tělesná schránka ani nehne. Třeba při fasování akademického titulu. Coby zástupkyni studentů mě čekalo závěrečné poděkování a já se dmula pýchou. Nastartovat inženýrskou dráhu opravdickým veřejným projevem se totiž nepoštěstí každému. Rozhodla jsem se, že budu vtipná a okouzlující. A taky obdivuhodná, protože to odříkám z patra. Celý promoční akt se táhnul a inženýr číslo padesát mě definitivně uspal. Ostrá výzva mě z limbu zase probrala. Odhodlaně jsem se vztyčila a zářící reflektory mi skoro vypíchly oči. Sevřela jsem prázdné desky a poslepu doklopýtala k pultíku. To nejlepší na konec, blesklo mi hlavou, a mžourajíc kamsi do přesvětleného hlediště, jsem zahřměla: „Vážené dámy, vážení pánové!“ A pak už nic. „Pardon,“ pípla jsem po chvíli do mikrofonu, který mi mířil někam do nagelované pěšinky, a dál marně lovila v paměti, kde jsem to skončila. Do zad mě bodnul pohled proděkanky (zděšený) i promujících kolegů (pobavený). Dramatickou odmlku, v níž si zatím honorabiles precizně vyleštili zlaté řetězy a fotograf stihnul vyvolat fotky, ukončilo až nervózní kašlání v hledišti. Před zbytkem projevu se publikum krylo jako před palbou z kulometu a největší aplaus sklidilo moje poslední vydechnutí a chlapské otření zpoceného čela promoční šálou.

Znáte-li někdo fígl, jak zazářit a přitom se zákonitě neztrapnit, sem s ním. Ale rychle!

Autor: Šárka Razýmová | čtvrtek 26.9.2013 10:44 | karma článku: 24,41 | přečteno: 1523x
  • Další články autora

Šárka Razýmová

Home office

Tuhle jsem se v práci houpala na židli a soustředěně kousala firemní propisku. Pohled mi občas zabloudil do barevného podzimu za oknem, v kochacích pauzách jsem nepřítomně hypnotizovala klávesnici a otevřený časopis, co ležel na ní. Byla sobota.

29.10.2014 v 10:28 | Karma: 32,19 | Přečteno: 5130x | Diskuse| Ostatní

Šárka Razýmová

Tradááá.... ??

Pokud někdo v závěru naší velkolepé golfové show čeká happyend, dost možná ho zklamu. Jak samo slovo napovídá, musel by být nějaký konec. A tady se rozhodně nekončí!

1.9.2014 v 9:16 | Karma: 16,86 | Přečteno: 842x | Diskuse| Ostatní

Šárka Razýmová

Moje Koruna Himálaje

Vylezla jsem společně s Radkem Jarošem na K2. V myšlenkách jsem mu při každém kroku seděla za krkem a domlouvala, ať neblbne. V noci mě ze snů o ledovcových trhlinách budilo lapání po dechu a odkrvené prsty. Ještě, že jsem nepodlehla čurání do flašky. Ale dokázali jsme to!

26.8.2014 v 9:46 | Karma: 20,25 | Přečteno: 863x | Diskuse| Ostatní

Šárka Razýmová

Už??

Zajímalo by mě, jak se pozná, že jste se dostali o level výš. Můžete si to o sobě myslet. Dokonce si můžete myslet, že si to o vás myslí ostatní. Ale vážně je to tak? Opravdu mám za sebou tolik, abych mohla prohlásit, že ze mě pomalu, ale jistě prosvítá golfová duše?

18.8.2014 v 9:58 | Karma: 29,36 | Přečteno: 5426x | Diskuse| Ostatní

Šárka Razýmová

Velká pardubická

Ještě než se nevratně změním v erudovanou golfistku, musím se vyrovnat se šokujícím faktem, který mi byl v zeleném světě až doposud utajován. A sice, že i Tiger Woods má občas těžkej život.

4.8.2014 v 9:42 | Karma: 17,30 | Přečteno: 815x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 126
  • Celková karma 16,02
  • Průměrná čtenost 3523x
Srdcem horalka, tělem lyžařka, duší jogínka. Po životní etapě akrobatických karambolů mezi boulemi zakončené slušivým oceněním Kamikadze roku nyní usiluji o titul Matka století.